HCL.HR

Na kutijama igara bit će navedeno ako imaju element kockanja

Zoran Žalac 15.04.2020.   •   9 komentara


Europski odbor za dobnu klasifikaciju videoigara najavio je malu izmjenu te će ubuduće navoditi koje igre imaju elemente plaćanja za nasumične nagrade.

Jednom kad igre ponovno budu izlazile u fizičkom izdanju, na njihovim kutijama moći će se naći oznaka koja do sada nije bila prisutna. Naime, američki i europski odbori za određivanje dobne granice primjerene za igranje pojedinih videoigara ubuduće će na kutiji isticati poruku o kockarskom segmentu igre, ako ga neka igra ima.

Pod kockarskim segmentom misli se na kojekakve lootboxe, paketiće i druge oblike sadržaja koje igrač plaća stvarnim novcem, bez da unaprijed zna što će kupljenom paketu dobiti jer su nagrade nasumične.

Ova naznaka, međutim, neće biti navedena u obliku ikone nego će samo uz dobno ograničenje pisati “Includes Paid Random Items“. U slučaju da igra ima mikrotransakcije, ali bez lootboxa i sličnih tombola, bit će naznačeno samo da se koristi “In-Game Purchases”.

Interesantno je da europski odbor za dobnu klasifikaciju navodi primjer kako poruka o kockarskim elementima može biti postavljena uz igru koja je primjerena za dob od tri godine pa na više. U mnogim je zemljama kockanje zakonom zabranjeno za maloljetne osobe pa se ovime zapravo podupire stav kako kupovanje paketa s nasumičnim predmetima nije kockanje, uz argument kako kupac nema financijske koristi od toga… barem ne direktnim putem.

Moguće je, primjerice, da proda svoj korisnički račun i na taj način zaradi više nego je u igru uložio, ali pravno gledano proizvođač igre zabranjuje takvo što – u teoriji. U praksi, mnoge igre imaju svoja crna tržišta na kojima biznis cvjeta upravo na temelju kockanja.

Označeno sa: ,

Komentari (9)

  • idris

    15.04.2020 - 11:32

    Čestitke na 500k 👏👏

  • Dajsikeks

    15.04.2020 - 11:54

    Malo su se kasno sjetili, to su trebali stavit u vrijeme žarišta kontroverzi

  • Hadvar

    15.04.2020 - 13:01

    i super.. neka jos stave 18+ za sportske simulacije i super.

    • Masterchief

      @Hadvar, 15.04.2020 - 16:55

      Mogu rađe samo bacit 90% njih u smeće, ionako su bezvrijedne.

  • cmicko22

    15.04.2020 - 14:01

    Ovo bi se moglo jedino regulirati da se nametne neka posebna vrsta poreza na prihode od mikrotransakcija punoljetne osobe koje kupuje recimo od FIFE paketiće nastaviti će to raditi bez obzira na zakon,možda je eventualno moguće smanjiti broj maloljetnika koji peglaju kartice od roditelja za fortnite skinove i to je to.

  • Artyom

    15.04.2020 - 14:50

    Umjesto da se zabrane takvi LOPOVSKI sadržaji u igrama, sad će samo stavit mali logo na kutiju i to je to… SRAMOTA!

  • KhorneFlake

    15.04.2020 - 15:17

    “Pušenje ubija” (nema veze, i dalje se prodaje)

  • personauser

    15.04.2020 - 19:28

    Sony je poznat po cenzuriranju igara jer se zeli prilagoditi zakonima pojedinim zemljama. U nekim zemljma kockanje u igrama je zabranjeno jer tako nalaze zakon neke zemlje

  • Malivanzemaljac88

    17.04.2020 - 09:31

    Znači biće na svakoj kutiji.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?