HCL.HR

Philips najavio monitor za PlayStation 5 i Xbox Series X – i nešto je tu jako čudno

Zoran Žalac 27.04.2020.   •   4 komentara   •   Tehnologija


Sudeći po predstavljanju novog monitora tvrtke Philips, konzole devete generacije možda će imati podršku za 21:9 omjer prikaza slike.

Ovo gore je novi monitor tvrtke Philips, model imena 345M1CR Momentum. Dijagonala ekrana seže mu do 34 inča, zaobljen je, ima odaziv od 4 milisekunde te frekvenciju osvježavanja slike do 144Hz na rezoluciji do 3440×1440. Osim toga, tu je i podrška za HDR, četiri USB 3.2 utora, 2xHDMI ulaza i 2xDisplay Porta.

Interesantan monitor, ali ne toliko s tehničke strane koliko zbog načina na koji ga se na službenoj stranici Philipsa promovira. Ondje u opisu stoji: “Podignite svoje iskustvo igranja na konzolama na novu razinu”.

Interesantni dio je taj što je ovo 21:9 monitor s već spomenutom rezolucijom 3440×1440. Konzole inače ne podržavaju izvođenje igara u tzv. UltraWide rezolucijama, tj. prikaz u 21:9 omjeru. No, to se možda odnosi na postojeće konzole, a ne nužno na PlayStation 5 te Xbox Series X.

Do sada se još nigdje nije spominjala mogućnost da nova generacija konzola omogući igranje igara u 21:9, ali bi bilo jako čudno da Philips promovira ovaj monitor za igranje igara na konzolama gdje bi slika bila odrezana po strani, a sama rezolucija smanjena.

U slučaju da je podrška za ultrawide ekrane doista u planu za PS5/XSX, od toga bi značajno profitirali i igrači na PC-u koji posjeduju 21:9 monitore. Trenutno je situacija takva da nemaju sve igre podršku za prikaz u “širokim” rezolucijama, no ako bi takvo što bilo podržano na konzolama, odmah bi bilo lakše ubaciti podršku za to i u PC verziji.

Uglavnom, čekamo potvrdu ili demantij ovoga. Do tada, pogledajte kakvu korist igrama uopće donosi podrška za ultrawide:

Označeno sa: ,

Komentari (4)

  • Artyom

    27.04.2020 - 14:22

    21:9 najbolji format za gaming (i filmove naravno). Na PC-u ga imamo već dugo, televizori su slabo popularni zbog komplikacija sa sadržajem (iako je većina filmova u tom formatu), ali ako ga next gen konzole podrže, stvari bi se mogle promjenit.

    • Sib3riX

      @Artyom, 27.04.2020 - 19:35

      Takoder koristim 21:9 kad se to proba nema povratka.

  • moordrak

    28.04.2020 - 12:49

    Svaka roba ima svog kupca. Ono što ima u širini izgubljeno je u visini. Možda 40-50″ bi bilo ok, nažalost takvi monitori su još uvijek preskupi za ono što nude. Ni ovome Philips nije otkrio cijenu. Ne očekujem bagatelni price-tag. Ovaj format je meni preuzak za bilo što. U praksi, probao sam raditi na 21:9 PC panelu u bilo kojoj aplikaciji i uvijek sam imao problem pretjeranog skrolanja gore-dolje. Jednostavno nedostaje visine posebno ako radim u kakvim programima za obradu fotografija ili konstruiranje tipa ACAD i sl. Dobro je što možeš nakeljiti 333 prozorčića na desktop za kakav monitoring ali to mogu i na 2 “normalna” monitora. 😉

  • Cupnoldus

    28.04.2020 - 19:48

    Ultrawide master race! Ako je to zbilja tako onda odmah naručujem neku od konzola. Razlog manjeg korištenja PS4 je to što mi je tv stalno zauzet ili youtubom za klince ili netflixom za ženu a ne da mi se gledati crne linije na monitoru. Ultrawide monitori su full dobri za igre ali i za rad. Svakako preporuka.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?