HCL.HR

PlayStation Classic predstavljen u Zagrebu, bili smo tamo

Igor Belan 14.11.2018.   •   14 komentara   •   Retro gaming


Isprobali smo PlayStation Classic usred Zagreba i prenosimo prve dojmove nakon sat vremena igranja i borbe s retro kontrolnim shemama.

Sony Interactive Entertainment jučer je u Zagrebu predstavio PlayStation Classic. Predstavnici medija među kojima sam bio i ja dobili su tako ekskluzivnu priliku na kratko isprobati ovu minijaturnu i moderniju verziju prve Playstation konzole, koja će se u trgovinama u Hrvatskoj pojaviti tek početkom sljedećeg mjeseca – 3. prosinca. Inače, točno tada se obilježava i 25. godišnjica od izlaska originalne PlayStation konzole koja je u prodaju puštena 4. prosinca 1994. godine.

O PlayStation Classicu već smo u mnogo navrata pisali pa vjerujemo da osnove već znate, no idemo ih ukratko ponoviti. Ovo je minijaturna verzija prvog PlayStationa toliko malena da stane u jednu ruku. Dolazi s dva klasična PlayStation kontrolera bez analoga i vibracije (prvi kontroler za PS1 nije bio Dualshock), a modernizirana je u pogledu HDMI izlaza za uredan prikaz na modernim televizorima.

Ova Classic verzija legendarnog “sivonje” nema CD čitač jer ni PS1 igre više nisu u prodaji u trgovinama, kao ni mogućnost spajanja na internet, no zato dolazi s 20 predinstaliranih igara i posebnim sučeljem putem kojeg možete birati koju igru želite zaigrati. Putem istog sučelja moguće je upravljati virtualnim Memory Cardovima, no kako se zapravo radi o emulatoru tu je i mogućnost restore pointova tako da možete nastaviti s igrom točno tamo gdje ste stali.

Za detaljnije specifikacije PlayStation Classic konzole ovaj članak iz rujna, ako ste ga tada fulali. Krajem prošlog mjeseca objavljen je pun popis od 20 naslova koji će dolaziti s konzolom, a iako taj popis nije oduševio baš sve ljubitelje starog sivonje, mora se reći da je prvi PlayStation imao zaista veliku biblioteku igara i da je teško izabrati 20 igara koje će biti svakome po volji. Također valja imati na umu da Sony vjerojatno nije u mogućnosti baš sve kultne klasike PS1 konzole, pogotovo od izdavača treće strane, ponuditi u ovakvom formatu. Primjerice, iako bi nam Ridge Racer nedostajao da nije na popisu, draže bi nam bilo vidjeti Gran Turismo kao predstavnika trkaćeg žanra.

Na eventu predstavljanja konzole u Zagrebu isprobali smo kroz nešto manje od sat vremena uglavnom sve one igre koje podržavaju dvoje igrača, pri čemu je najbolju zabavu pružio legendarni Tekken 3 koji se igra baš kao i 90-ih. Kontrole su djelovale responzivno kao i na originalnom sivonji, a slika na modernom Full HD televizoru jasno i čisto. Naravno, uz hrpu vidljivih piksela i točno nula anti-aliasinga, baš kao u “dobra stara vremena”.


Dva najzgodnija muškarca na jučerašnjem eventu igraju najmuževniju igru PS Classica – Super Puzzle Fighter II Turbo.

U toj organičenoj biblioteci klasičnih igara s prvog PlayStationa dobru zabavu pružio nam je i Super Puzzle Fighter II Turbo, koji osobno nisam igrao 90-ih kada je izašao, ali drago mi je bilo vidjeti jednu takvu igru koja ima zanimljiv koncept borbe u okruženju jedne puzzle arkade. Nešto novo i drugačije, a opet staro i klasično. Metal Gear Solid nismo ni upalili, čisto iz poštovanja – za tu igru treba odvojiti par sati, baciti pulover preko lampe, napraviti romantičnu atmosferu. Igrati ga usred ovakvog eventa bilo bi svetogrđe.

No Syphon Filter smo morali upaliti, barem nakratko, čisto da ponovno vidimo onu zaraznu animaciju trčanja Gabriela Logana. Prisjetili smo se pritom i da su kontrole za ovakve TPS igre, pogotovo prije analognih palica, bile zaista zeznute za savladati. Pogotovo ako ciljaš headshote, što u Syphon Filteru stvarno želiš raditi. Final Fantasy VII još jedna od onih SP igara koje će pomoći prodati ovu konzolicu, kao i još jedna igra koju na eventu nismo pokretali zbog istih razloga kao i MGS.

Probali smo još i Cool Boarders 2 i Twisted Metal, kao i Wild Arms – sve igre su vjerno prenesene na PS Classic, zajedno s retro grafikom i pomalo zasterjelim kontrolama. Bilo je zabavno prisjetiti se svih tih igara i boriti se malo s kontrolerom nakon što su nas moderniji PlayStation naslovi malo razmazili s intuivinijim kontrolnim shemama.

Da bismo mogli prenijeti detaljnije dojmove valjalo bi uređaj koristiti nešto duže nego je ovaj event dopuštao i probati sve igre pa te detaljnije dojmove očekujte kada uređaj zapravo stigne u HCL urede. Tada ćemo spremiti i neki unboxing video da ga možete i pobliže pogledati.

Komentari (14)

  • Zoran Žalac

    14.11.2018 - 16:06

    Prvi put čujem za bacanje pulovera preko lampe, je l’ to stvarno nešto što se radi u svijetu?

    • Igor Belan

      @Zoran Žalac, 14.11.2018 - 16:22

      Možda ne više, danas imamo smart žarulje i to, ali prije – lagano pulover na lampu i eto atmosfere.

    • nikola65478

      @Igor Belan, 14.11.2018 - 18:25

      ne samo puloveri nego deke, rucnici, majice

  • SanKa

    14.11.2018 - 16:37

    čini se ok, ali malo pederski od sonya da naplacuje nesto za sto je tuzakao kreatore emulatora. ali lijepa nostalgija.

    • kuky90

      @SanKa, 15.11.2018 - 11:25

      A i jesu izabrali igre u tome.

  • GAMEmaher

    14.11.2018 - 17:40

    Mislio kupit al bez gran turismo i nekih boljih naslova odustao. Ipak to sve i dalje odvrtim na psp-u. Kamo sreće da su te resurse imali hrabrosti bacat na ps vitu 2.

  • vragec25cro

    14.11.2018 - 18:30

    Vidjeli kako nitendo uspješan pa i oni žele dio kolača 🙂

  • PrydaCro

    14.11.2018 - 18:52

    Snes mini je puno bolja opcija jer ove igre sto su tu su blago receno razocaranje. Ne sve igre al fali tu puno Ps klasika.

  • p3rocro

    14.11.2018 - 18:55

    Psp za 300 kn + sd kartica i rokaj sve igre ikad za ps one…

  • Ovcaodnovca

    14.11.2018 - 23:02

    Izbor igara je katastrofa…. Kolko god da je Resident Evil DC dobar…. fali ugodaj DS kontrolera, a tako ce vj biti i na Metal Geru…. toga se sjecam jer dapace Metal je jedna od prvih originalnih igara koje sam imao za PS1 i jos ga imam…. a gdje su Resident Evil 2 koji je puno bolja igra od jedinice…. a o Twisted Metalu 2 da i ne pricam….. profulano…. otkazao sam prednarudzbu kad su objavili listu igara vj ja i jos par 100 tisuca…. no ne vjerujem da ce netko ovo uopce igrati… vise ce se kupit da se ima…. no ne treba letit ja sam platio oba Nintenda po 120€ a sad su po 50€… u ostalom uskoro ce vj i Polymega koja ce vrtit retro igre…. do 5 generacije konzola…

  • luyindula8

    15.11.2018 - 09:06

    Ako sam dobro skužio, neće se moći kupovati dodatne igre za PS1 niti digitalno niti fizički?

    • Igor Belan

      @luyindula8, 15.11.2018 - 16:37

      Jup, dobiješ pre-loadane igre, 20 komada, i to je to. Kao i kod onih Nintendovih Classic konzola.

  • Igor Belan

    15.11.2018 - 16:45

    Vidim da dosta vas piše da se na druge načine mogu igrati PS1 igre, kao PSP ili custom Android uređaj… ma ima opcija mnogo uz emulatore. Možeš preko mobitela to sve izvest uz emulator i BT kontroler. Ali igrati PS1 igre nije glavna poanta ovakvog uređaja, koliko god to kontraintuitivno zvučalo :). Drugim riječima, ne kupuje se ovo jer vrti PS1 igre – nije problem vrtiti PS1 igre na nizu uređaja danas. Kupuje se jer je službena mini-konzolica iz Sonyja, kolekcionarska stvarčica. Službeni Sony proizvod koji je tu da malo evocira uspomene na njihov prvi službeni gaming proizvod, potiče nostalgiju za tim danima itd. Bitno je to da je služben, da je takvog dizajna, malen i simpatiča, da nije neka kineska kopija itd. Realno, većini će stajati u vitrini više nego biti aktivno korišten za igranje, ali je kul stvar za imat… i mislim da će meni stajati spojen stalno kao i NES/SNES Classic. Čisto zbog šanse da će netko jednom doć u teh office i htjet nabaciti partiju Tekkena 3 🙂

  • svraka12_LIX

    16.11.2018 - 12:57

    Haha al ovo za MGS me baš nasmijalo.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?