HCL.HR

Zatvorio se jedan od najstarijih PlayStationovih studija

Zoran Žalac 22.05.2024.   •   3 komentara


PlayStation London Studio oprostio se od svojih fanova te nakon 22 godine poslovanja i službeno prestao postojati.

Sony Interactive Entertainment je početkom ove godine najavio zatvaranje svog studija u Londonu, a nakon kraće odgode jučer je i došlo do toga da je taj studio prestao postojati.

London Studio bio je jedan od najstarijih Sonyjevih studija za izradu igara. Bio je osnovan davne 2002. godine spajanjem dvaju studija (Psygnosis i Team Soho) koji su prethodno radili na igrama kao što su A Bug’s Life, Spice World, This is Football i The Getaway. Ova zadnja dva serijala nastavili su raditi i pod novim imenom, This is Football potrajao je do 2003. godine, a The Getaway do 2004.

Nakon toga se studio posvetio izradi inovativnih iskustava za PlayStation konzole. Imali su zapaženi uspjeh sa serijalom igara EyeToy koji je koristio dodatak u vidu kamere za PS2 za interakciju u mini-igrama. Zatim su nastavili uspješni niz lansiranjem karaoke serijala SingStar koji je u šest godina bio prodan u više od 20 milijuna primjeraka.

Nakon toga je London Studio nastavljao raditi “eksperimentalne” i drugačije igre od ostatka Sonyjevih studija. U eri PlayStationa 3 lansirali su Wonderbook – igru proširene stvarnosti koja se igrala s PlayStation Move kontrolerima. S tom igrom ipak nisu ostvarili značajan uspjeh.

Zadnja era London Studija bila je posvećena PlayStation VR platformi. Za taj su uređaj pripremili PlayStation VR World kolekciju manjih igara koja je dolazila uz sam uređaj. 2019. su pak lansirali VR pucačinu i avanturu Blood & Truth koja je i dan danas jedna od najboljih stvari napravljenih za PSVR1.

U zadnjih pet godina London Studio pripremao je kooperativnu igru s elementima fantazije, smještenu u Londonu. No, projekt je na kraju otkazan, a studio nakon 22 godine postojanja sada i službeno zatvoren.

Komentari (3)

  • 312AE

    22.05.2024 - 10:56

    I jedan od boljih. RIP.Barem u 2000-tim.

  • dubrava123

    22.05.2024 - 11:40

    Sramota za Sony, hvale se s prodajom konzola, a gase takav legendarni studio.

  • SonOfOsiris

    23.05.2024 - 21:03

    Slony= crash and burn

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?