HCL.HR

PlayStation je osnovao tim za očuvanje starih igara nakon kritika da ne čuvaju povijest gaminga

Zoran Žalac 26.04.2022.   •   6 komentara   •   Industrija videoigara


Odlična vijest: Sony je osnovao tim koji će se baviti očuvanjem igara kako se povijest gaming industrije i PlayStationa ne bi zaboravila.

U zadnjih je godinu dana Sony više puta iritirao stare fanove PlayStationa, primjerice najavom da planiraju onemogućiti kupovanje digitalnih igara na prethodnim PlayStation konzolama (PS3, Vita). Stvari su od tada postale bolje – ne samo da su u Sonyju odlučili zadržati PS Store na starim konzolama, nego su na PS4 i PS5 odlučili dovesti emulaciju PS1, PS2 i PSP igara, za sada kroz PS Plus Premium pretplatu. Sada pak doznajemo za još jedan Sonyjev potez, a to je osnivanje internog tima koji će se baviti očuvanjem povijesti PlayStationa.

Vijest o osnivanju tog tima prenio je Garrett Fredley koji je dobio poziciju inženjera u tom timu. Dotični je poručio kako će tim brinuti da povijest gaming industrije ne bude zaboravljena. Nema konkretnog objašnjenja što to sve podrazumijeva, no za pretpostaviti je da će Sony raditi na rješavanju pravnih zavrzlama koje blokiraju vraćanje nekih starih igara u prodaju, kao i na dodavanju podrške za emuliranje tih igara na novijim PlayStation konzolama.

Sličan tim koji se bavi starim igrama imala je i ekipa iz Xboxa, čija je podrška za stare igre još uvijek najbolja od svih dostupnih konzola. Od 2015. godine ta je ekipa Xbox One i Xbox Series konzolama omogućila podršku za skoro 700 igara sa starih Xbox i Xbox 360 konzola, od kojih su mnoge dobile i značajna poboljšanja u grafici i/ili izvedbi.

Pitanje očuvanja povijesti gaminga sve je aktualnije kako se na konzolama kupuje sve više igara u digitalnom obliku, odnosno kako sve više igara traži vezu s internetom, a tvrtke poput Nintenda odlučuju naplaćivati povratnu kompatibilnost starih igara kao pretplatničku uslugu. Iako danas postoji više načina za distribuciju i igranje igara nego ikad prije, još uvijek se često događa da je ilegalno dijeljenje starih igara koje su izašle iz prodaje jedini način da se iste očuvaju i zadrže u opticaju.

Komentari (6)

  • MaryPoppins

    26.04.2022 - 11:49

    Pusta obecanja…..vidjet cemo.

  • Danilo Boljevic

    26.04.2022 - 15:09

    Very nice 👍

  • Lazy

    26.04.2022 - 15:13

    Bravo Sony.

  • mg

    26.04.2022 - 16:44

    Može,ali bez pretplate:)

  • kebbab

    26.04.2022 - 21:27

    Pa na žalost samo stari fanovi vide šta danas radi Fortnite.

  • kebbab

    26.04.2022 - 21:28

    Neka probaju još budučnost gaminga održati što dalje od free to play.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?