HCL.HR

PlayStation Vita se službeno više ne proizvodi u Japanu

Filip Zorić 02.03.2019.   •   11 komentara   •   Industrija videoigara


Japan je bio jedan od rijetkih područja uspjeha PlayStation Vite, ali izgleda da je i tu ugašena proizvodnja Sonyjeve prenosive konzole.

PlayStation Vita ima pomalo ironično ime s obzirom da uređaj nije zaživio na tržištu prenosivih konzola. Nasljednik PSP-a je izašao 2011. godine te od tada nikad nije našao dovoljno veliku publiku. Kao posljedica toga se konzola prestala proizvoditi u većem dijelu svijeta. Međutim, od ovoga je mjeseca ugašena proizvodnja Vite u Japanu, jednom od rijetkih područja u kojem je konzola ostvarila neku vrstu profita.

PlayStation Vita je u Japanu postigla solidan uspjeh u usporedbi s ostalim tržištima u svijetu. Unatoč tome, trgovine konzola su nedavno dobile obavijest da će uskoro stati pošiljke PlayStation Vite. Sada je i službeno ugašena proizvodnja konzole u Japanu. U budućnosti na Viti možda dobijemo verziju nekog manjeg naslova, ali u principu je i proizvodnja novih igara za uređaj gotova. Tužno je vidjeti da je PlayStation doživio totalni neuspjeh s ovako jedinstvenom konzolom.

Komentari (11)

  • GAMEmaher

    02.03.2019 - 10:21

    Ja imam i model 1000 i 2000. Nabavio ih jeftino polovno. Vrhunska konzolica i remote play zanimljivo. Šteta da je sony uprskao stvar a izostanak microSD podrške najveći faling.

    • m@rko

      @GAMEmaher, 02.03.2019 - 13:37

      Istina steta za konzolu. Ali nije je sony upropastio, konzola je bila gotovo savrsena, super naslove je imala u startu.
      Jednostavno nezainteresiranost ljudi je dovelo do ovoga, naravno da sony je zbog toga polagano prestajao sa podrskom.
      Kao i nintendo sa wii u konzolom uradili su skoro sve, igra je imala podrsku dok nije switch izašao (do kraja)
      Vrhunskih igara izbacili su masu ali se nista nije mjenjalo.

    • GAMEmaher

      @m@rko, 02.03.2019 - 13:41

      Upropastio je sony dosta kada im je malo većeg prostoraMicro kartica (koja ti treba) koštala u razini polovnog PSP-a za kojeg skineš sve igre free s neta. Ljudima i konzola a i meni osobno u startu bila preskupa pa sam ju izbjegavao a dok je pala na prilike da ju nabavim već je bilo kasno.

    • m@rko

      @GAMEmaher, 02.03.2019 - 14:01

      Tu si u pravu. Ali pogledaj npr 3ds u startu kada je izasao sa ps vitom isto se lose prodavao. Bila je skupa, slabija od ps vite, sporija, skuplja od ps3 i X360 u to vrijeme, sami punjač ne bih dolazio uz konzolu koju skupo platis, već ga posebno kupujes. A da ne govorim sta se sve za njega izbacivali naknadno, pa nije imao druge analogne palice, morao si je kupovati zasebno, jos gore od toga nisu je sve igre podrzavale samo par njih. Pa opet dosla skoro do 80m milijuna prodanih primjeraka.

    • GAMEmaher

      @m@rko, 02.03.2019 - 18:50

      Istina… al sony ima resurse (koje je bezveze bacio u ovo ps1 klasik npr.) i da su imali muda pa da izbace (kad su uvidjeli pogreške) Vita 3000 model koji bi imao bar 5.5″ HD ekran i micro sd kartice i koja bi podržavala sve vita igre i bar uložili u dvije nove tipa God of War i još neku ekskluzivu, ekipa koja je kupila tih 10 miliona prvih Vita modela to bi prodali i kupili nove skuplje a ove starije bi jeftino bile dostupne ovima manjeg buđeta i s time bi se dobilo veći interes i uz malo sony uloganja kroz pretplate, i podrške developera bilo bi to puno bolje danas. Jednostavno su odustali.

    • crolink07

      @m@rko, 03.03.2019 - 09:16

      Ja imam i stari i novi model 3DS-a.Na starom nikad nisam rabio 3d prikaz,toliko je bio loš a na ovom mi je uključen uvijek.Toliko je dobar da sam obe za 3d prilagođene Zelde odigrao ponovo a Mario Kart u 3d-u je savršenstvo.
      I naravno,gomila drugih igara.
      Vita je bila i još uvijek mi je vrhunska konzola sa odličnim igrama ali jednostavno nije imala šanse u utrci s 3DS-om.

    • m@rko

      @crolink07, 03.03.2019 - 09:44

      I meni se vise sviđa 3ds. Mario kart 7,lugis mansion 2, super mario 3d land. Jednostavno stvarcica ima predobre igre. Sad sam uzeo zadnji 2ds xl model. Preljep je hehhe

  • bacvaman

    02.03.2019 - 12:21

    Jedina Sonyjeva konzola koja se prodala manje od 80 milijuna primjeraka.

  • Oblakoder

    03.03.2019 - 13:50

    Steta sto je konzola sa takvim potencijalom zavrsila kao jedna od najgorih u istorija i kao ubedljivo najgora Sony konzola. Jedino je bila dobra kao zamena za PS4 kontroler jer je baterija duze trajala i nisu se gulile analogne palice 🙂

    Sony je takvu samarcinu opalio svim Vita vlasnicima da im i dan danas bride obrazi, msm das za konzolu 300 eura pa onda kupi kupi dodatnu karticu, a oni dignu ruke od nje posle godinu dana.

    • GAMEmaher

      @Oblakoder, 03.03.2019 - 19:08

      A di si @Oblakoder, brate po prijenosnoj konzoli 🙂 Ovo sa Vitom je još horor, oporavljam se i dalje. Kad se sjetim killzonea i još par odličnih igara na tome i koliko se toga još moglo proizvest…zaplačem. Opet sam od lika nekog povoljno nabavio nintendo 2ds konzolicu sa svim marijima prodavao koje nisam igrao pa se isplatilo a i odlučio zadržat za kolekciju. Switch i dalje pikiram al neka žešća prilika tek…

  • Oblakoder

    03.03.2019 - 23:41

    Tu sam 🙂
    Switch se ne pikira nego se kupuje istog momenta. Pa nije to Vita da posle bride obrazi 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?