HCL.HR

PlayStation VR – najpopularniji uređaj virtualne stvarnosti koji to više nije

Zoran Žalac 13.10.2023.   •   10 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno sedam godina lansiran je prvi VR uređaj za PlayStation (4) konzolu te se kratko prometnuo u najpopularniji uređaj te vrste.

San o igrama virtualne stvarnosti na PC-ju se počeo ostvarivati nakon 2013. godine. Međutim, bio je to skup sport i za proboj VR uređaja na tržištu trebao se pojaviti nešto što je bilo cjenovno pristupačnije. To se dogodilo na današnji dan kada je prije sedam godina realiziran Sonyjev Project Morpheus, konačnim imenom – PlayStation VR.

PlayStation VR bio je dodatak za PlayStation 4 konzolu, proizašao kroz nastavak razvoja tehnologije nekadašnjih PlayStation Move kontrolera. Igrače je približio virtualnoj dimenziji tako da im je zabavu doslovno donio pred oči, spojivši ju s kontrolama putem pokreta ruku (i glave).

Sam je VR headset imao dva ekrana od 5,7 inča koja su funkcionirala na 1080p rezoluciji. Za razliku od ostalih VR naočala, PlayStation VR korisniku nije ležao izravno na licu, već mu je težište bilo na nosaču koji je padao na čelo korisnika. Dodatak se koristio u kombinaciji s tadašnjom PlayStation kamerom te u paru s DualShock 4 kontrolerom ili ranije spomenutim Move kontrolerima. Kasnije je PSVR dobio i svoj Aim kontroler, u suštini plastičnu repliku puške u koju se umetao jedan Move kontroler.

Za razliku od ostalih VR naočala, PlayStation VR korisniku nije ležao izravno na licu, već mu je težište bilo na nosaču koji je padao na čelo korisnika.

PlayStation VR bio je lansiran s dvadesetak igara te nekolicinom VR aplikacija. U paketu s uređajem dolazila je PlayStation VR Worlds kolekcija kraćih VR iskustava koja su demonstrirala najbolje primjene VR tehnologije. Iako postava igara nije bila baš bajna, s vremenom je PSVR dobio neke interesantne ekskluzive. Primjerice, Astro Bot: Rescue Mission bio je najbolji platformer kojega je PlayStation lansirao unazad nekoliko godina, a zastrašujuće dobru VR izvedbu imao je tadašnji Resident Evil 7.

Uz igre kao što su Until Dawn: Rush of Blood, Batman Arkham VR, Moss, Blood & Truth, Star Wars Squadrons i druge, Sonyjevo VR rješenje našlo je svoje fanove. U konačnici je dosta popularnih igara dobilo svoje (PS) VR komponente, od Minecrafta, No Man’s Skyja, Hitmana 3 i drugih. Za platformu je u konačnici bilo lansirano oko 600-ak naslova, od kojih je najpopularniji bio glazbeno-ritmički Beat Saber.

Za platformu je bilo lansirano oko 600-ak naslova, od kojih je najpopularniji bio glazbeno-ritmički Beat Saber.

PlayStation VR je u nešto više od tri godine na tržištu privukao pet milijuna igrača. Tada je to bio tržišno najuspješniji VR uređaj dok nije došao Oculus Quest. Rezultat prodaje bio je dovoljno dobar da Sony krene u razvoj nasljednika, a PSVR 2 lansirali su 2023. godine. Nažalost, PSVR2 nije povratno kompatibilan s igrama za prvi PSVR. Međutim, originalni PSVR može se koristiti u kombinaciji s PlayStation 5 konzolom – ako za to imate odgovarajući dodatak koji od Sonyja možete zatražiti besplatno.

Gledajući unatrag, PlayStation VR bio je najmanje uspješna PlayStation platforma, ali je bio važan korak u razvoju VR tehnologije te u njezinoj popularizaciji. Tehnologija je bila jeftina i lošija od onoga što se nudilo na PC-ju u to vrijeme, ali je dobrom izvedbom svejedno imala svoje čari koje u nekom obliku žive i dan danas.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (10)

  • mamojebac

    13.10.2023 - 16:54

    Imam to čudo i imam 10tak “radnih” sati na tome Haha
    Bačen novac 😅

    • RPGamer

      @mamojebac, 13.10.2023 - 18:33

      Na PSVR-u nikada neće biti dobrih igara. Najveća glupost.

    • mamojebac

      @RPGamer, 13.10.2023 - 18:55

      Ne bi se baš s time složio da nikada neće. Ne da mislim da hoće, no recimo da ostavljam tu mogućnost otvorenom haha

  • zvoninjo

    13.10.2023 - 17:20

    Kupio.Odigrao RE7.Prodao

  • Lepoglava

    13.10.2023 - 18:36

    Izvrstan članak. Imam uređaj od prvog dana. Igrao sam na njemu sve i svašta i koristio ga za gledanje 3d youtube videa i kao monitor kad je supruga gledala serije navečer. Čudo od uređaja još uvijek upalim i igram SkyrimVR kojeg se nikada neću izdovoljiti (sjajan je).Bolja je grafika na drugim uređajima ali tu si tranu. RE 7 je ludilo svaka čast CAPCOMu na odličnom poslu koliko je imerzivan. Saints and sinners, Moss, Deracine, Eagle Flight Thumper… ma PS VR je sjajan uređaj kapa do poda. može bilo tko bilo što reći ali osobno sam ga koristio svakodnevno i uživao sam. Napominjem RE 7 VR je nešto neviđeno i tada je bio velik korak naprijed u industriji osobno ga smatram cornerstoneom gaminga.

    • mamojebac

      @Lepoglava, 13.10.2023 - 18:56

      Konobario sam u saint&sinneru u umagu haha

    • Lepoglava

      @mamojebac, 14.10.2023 - 12:01

      :))) Je bilo zombija pred jutro??? :)))

    • mamojebac

      @Lepoglava, 14.10.2023 - 19:47

      Haha bilo svega 🙌
      Ako je netko bio, ima ideju što se tamo događalo 🐱‍👓

  • moordrak

    13.10.2023 - 19:57

    PS VR je bio čudo od uređaja. Svašta sam na njemu igrao. Tetris effect i Beat saber su se najviše mlatili. Astro, Moss, SuperHot.. uh. Lijepe uspomene. Čak sam ga i na PC spajao. Dan -danas znam tu i tamo aktivirati kacigu i zaigrati nešto. Nisam probao PS VR2 , ali kupit će se jednog dana, taman da stoji na polici i skuplja prašinu 🙂

  • SonOfOsiris

    22.10.2023 - 12:05

    Sony smeće

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?