HCL.HR

Pojavile su se optužbe da je Oculus Rift ukradena tehnologija

Zoran Žalac 23.08.2016.   •   13 komentara


Matična tvrtka Bethesde i id Softwarea tuži Johna Carmacka, Palmera Luckeyja, Oculus i Facebook tvrdeći da je Oculus Rift nastao na temelju velike krađe.

oculus-headset

Vizionarska priča o nastanku prvog komercijalnog uređaja za virtualnu stvarnost koja se doista takvom može i zvati, dobila je kontroverzan preokret. Ekipa Oculusa i Facebooka optužena je da je Oculus Rift ukradena tehnologija. Optužnicu je podigla tvrtka ZeniMax, matični vlasnik Bethesde i id Softwarea. Upravo u potonjem leži glavna poveznica, a on se zove John Carmack.

Prije nego se pridružio Oculusu, Carmack je radio za id Software, a samim time ZeniMax, i to na istraživanju različitih tehnologija, uključujući VR tehnologiju. U tom eksperimentiranju nije bio naročito uspješan, ali je onda upoznao Palmera Luckeyja, osnivača Oculusa koji je tada imao vrlo rudimentaran prototip svog VR uređaja. Carmack je ostao očaran njegovom vizijom te mu je pomogao u provođenju iste u konkretan proizvod zvan Oculus Rift, prije nego je i sam napustio Zenimax da bi otišao u Oculus.

I tu se priča razilazi na dva viđenja. Ono Zenimaxovo jest da je Carmack razvio tehnologiju Oculus Rifta koristeći resurse i eksperimente u vlasništvu Zenimaxa. Njihova je optužba da je Carmack tijekom zadnjih dana u tvrtki kopirao tisuće dokumenata s računala u ZeniMaxu na vanjski USB uređaj te da ih nikada nije vratio. Štoviše, optužuju ga da se nakon danog otkaza vratio u urede ZeniMaxa i uzeo alate za razvoj VR tehnologije koji su pripadali toj kompaniji.

Osim Carmacka, ZeniMax tuži i Palmera Luckeya za lažno predstavljanje kao tvorca VR tehnologije, te Facebook za pristupanje povjerljivim dokumentima usprkos činjenici da je prije akvizicije Oculusa već bio vođen spor sa ZeniMaxom.

Iz Oculusa su se oglasili izjavom kako su optužbe ZeniMaxa jednostrana interpretacija događaja te da će se o tim optužbama očitovati na sudu. Moguće je da će sudski postupak potrajati više godina, no ne bi se trebao negativno odraziti na Oculus budući da njihovi vlasnici sjede na velikom bogatstvu i neće dopustiti da im platforma pati zbog pravnih nesuglasica.

Komentari (13)

  • Uraptor

    23.08.2016 - 14:35

    Haha. Uobicajena prica. Kad se pojavi nesto revolucionarno (donekle) uvijek se nade pokradeni ‘pametnjakovic’ s dobriom pravnom sluzbom. Po sistemu Ide – nejde.

    • BoneDigger

      @Uraptor, 23.08.2016 - 21:16

      Sto mislis zasto si to zapazio samo kod velikih “revolucijarnih” slucajeva? Sto vise boli, kada ti ukradu nesto sitno ili nesto revolucijarno? Uostalom danas je poznato da apple to radi non stop, krade se ono sto valja. I mislis li da bi netko bez veze dizao toliko veliku tuzbu po sistemu ide-nejde? 🙂

    • Uraptor

      @BoneDigger, 24.08.2016 - 00:36

      Da bas to mislim u slucaju Bethsede. Nisu se bas u zadnje proslavili ni potkozili s igrama sad bi malo kruha bez motike. Pa rano su se i sjetili. A tebi da ukradu tv isto ne bi primjetio 6mj.?

    • BoneDigger

      @Uraptor, 24.08.2016 - 05:29

      Pa i da su ogromnim dugovima nece se tuzba raditi radi reda. Mislis da su sjedili na rukama tih 6 mjeseci? Ne slaze se tuzba preko noci, pogotovo tako velika.

    • Uraptor

      @BoneDigger, 24.08.2016 - 10:26

      Vidjet ce se tko je od nas dvojice u pravu kad se sud donese presudu. Izvjesno je i to da se u ovakvim slucajevima najcesce sve zavrsava nagodbom. Kako bi se slegla prasina koja nikom ne odgovara.

    • BoneDigger

      @Uraptor, 24.08.2016 - 20:56

      Cekaj, gdje ti vidis da sam ja napisao za ce ZeniMax dobiti slucaj? Ja nisam odvjetnik koji zna sve o tom problemu ali nisi ni ti, ne radi se o tome.

    • Uraptor

      @BoneDigger, 24.08.2016 - 21:09

      Tvojom recenicom koja doslovno glasi: I mislis da bi netko bez veze dizao toliko veliku tuzbu po sistemu ide- nejde? svrstao si se na stranu navodno pokradenog ZeniMaxa. Meni je ova tema potpuno deplasirana i vec sam previse rijeci potrosio, bas kao neki odvjetnik. I naposljetku zabole me ko je kog zajebo ovdje.

    • BoneDigger

      @Uraptor, 25.08.2016 - 12:07

      Ne. I dalje ne pise da ce zenimax dobiti slucaj. Uglavnom, ako nisi shvatio, radi se o tome kako uskakanjem u nekakve pretpostavke i predrasude donosis zakljucak koji se vrlo lako moze otpisati zbog bezveznih argumenata. Ja sam samo pokrenuo raspravu kako bih te potaknu na razmisljanje o temi i vidis da nije sve tako jednostavno.

  • Razor

    23.08.2016 - 15:05

    Pratim s pravne strane ovaj slučaj već dulje, i po svemu sudeći Zenimax je u pravu. Pod ugovorom o tajnosti pokazali su Oculusu svoju VR tehnologiju i htjeli ju prodati ali je dogovor propao jer se nisu mogli dogovoriti o cijeni. Nakon toga su Carmack i njegov tim pokrali opremu iz Zenimaxa, kopirali tajne datoteke i prešli u Oculus. Sve je lijepo Zenimax to naveo.
    http://www.pcgamesn.com/zenimax-are-suing-oculus-vr-claiming-john-carmack-provided-their-research-to-palmer-luckey

  • Resycler

    23.08.2016 - 15:35

    Carmack je shvatio da u svom iD-software-u više nije ništa drugo nego ZeniMaxov dron pa je otišao tamo gdje ga više cijene.

  • funky0308

    23.08.2016 - 16:38

    Naravno da je pokradeno, gotoco sva tehnologija koju danas koristimo ideja je i plod rada malog covjeka kojega je prozdrla ogromna korporacija. Neki su to uspjeli unovciti, drugi nisu i nikada nece. Prvi PCi, ekipe iz garaze-pokradeno, Windowsi, odnosno ideja takvig OSa – ukradena, zasto to isto ne bi bilo i ovdje? Dokazati ce malo sutra da je prije 5 ili vise godina, kopirao podatke na USB.. ide nagodba, par desetaka ili stotina mil dolara ce promjeniti vlasnika i sve ide kao i prije. USA sudovi ovakve stvari rade svaki dan i to im je rutina 🙂 . Eto pametne stvari za procitati za sve one koji kazu da skidanje torrenta nije krada i da nikome ne stete. Postoje prava na ideje, patente i hrpu ostalih stvari – sve sto vam drugi izricito nije poklonio, a vi uzmete, smatra se krađom.

  • Artyom

    23.08.2016 - 20:47

    Zar ovo nije vijset stara već cca 2 godine? Ili smo to sve već znali a sad je podignuta i službena tužba? Ugl, Zenimax je vjerojatno potpuno u pravu. Al živo Carmack. Nisu mu dali da razvija Doom 4 i druge projekte za VR pa ih je sjebo i otišao dalje. Legenda bila i ostala!

    • Razor

      @Artyom, 24.08.2016 - 01:00

      Je, stara je vijest; ali sada su proširili tužbu na facebook (koji je kupio Oculus). Moglo bi gadno biti jer izgleda da je i Luckey Palmer također ukrao svoj dio ideje od bivšeg poslodavca (isto je radio na razvoju VR-a).

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?