HCL.HR

Pojavio se zloćudni softver koji između ostalih napada igrače koji varaju u Fortniteu i Apex Legendsu

Hrvoje Smoljić 14.08.2019.   •   13 komentara


Iako bi ga se moglo najaviti kao bijelog viteza koji će iskorijeniti varanje u online igrama, zloćudni softver imena Baldr nije za šalu budući da vam je sposoban instantno ukrasti sve podatke na računalu.

Sophos je jedna od vodećih kompanija zadužena za digitalnu sigurnost pa svakako nije šala ako ona izda upozorenje za neki zloćudni softver. Ovog puta se radi o “sofisticiranom malwareu” imena Baldr koji je prvi put opažen početkom godine.

Balrd je prvi put osvanuo u online gamerskim krugovima, a njegovo širenje možemo zahvaliti YouTube videima koji promoviraju varanje u popularnim online igrama. Takva videa oglašavaju razne alate koji igračima mogu steći nepravednu prednost u igrama kao što su Fortnite, Apex Legends i CS:GO. Softver je obično bio upakiran s piratskim inačicama igara, ali i drugim, često pouzdanim komadima softvera.

No to je bio samo početak. Baldr sada koristi i slabosti u WinRAR-u, ali i starijim verzijama Microsoft Officea kako bi zarazio neka računala. Sophos ga opisuje kao hit-and-run tip zloćudnog softvera koji je sposoban instantno ukrasti, zapakirati i poslati veliku količinu osobnih i podataka. U početku se tu uglavnom radilo o krađi korisničkih računa za korištenje in-game valuta, ali Baldr sada krade i šifre za Netflix i društvene mreže, pa čak i račune programa vjernosti za osobe koje često lete avionima.

Iako možemo reći kako će Baldr barem doprinijeti smanjenju varanja u igrama, negativne posljedice ovog softvera daleko nadmašuju one pozitivne. Sophos tvrdi kako je kreator softvera utihnuo što potencijalno, barem privremeno, znači usporavanje njegove distribucije. Svakako preporučuju izbjegavanje skidanja bilo kakvog softvera iz neslužbenih i sumnjivih izvora.

Komentari (13)

  • Sackboy

    14.08.2019 - 22:08

    Šta vam je problem instalirati neki softver koji pocrtava pravopisne greške kada već nemate lektora? Pa barem se vi bavite informatikom da biste to trebali znati a ne da imate ovako glupe greške u članku….: “zahvalitit ” “Netfli”

    • Antonijo K

      @Sackboy, 14.08.2019 - 23:02

      Ej sad i ti trazis iglu u plastu sijena

    • Hrvoje Smoljić

      @Sackboy, 14.08.2019 - 23:12

      Što će nam softver kad imamo vjerne čitatelje uvijek spremne pomoći :*

    • Antonijo K

      @Hrvoje Smoljić, 14.08.2019 - 23:47

      Tako je??

    • Pararera

      @Sackboy, 15.08.2019 - 00:11

      Vjerojatno ima lošu tipkovnicu.

    • chupacabra1

      @Sackboy, 16.08.2019 - 16:17

      Istovremeno, tvoj post je antireklama za hrvatski jezik.

  • Fury

    14.08.2019 - 23:03

    Pa slažem se da bi trebalo smanjiti broj hakera, ali ipak da ti ukrade sve tvoje privatne podatke jer varaš u igri? To je ipak malo previše bar za moje mišljenje.

    • Antonijo K

      @Fury, 14.08.2019 - 23:10

      Rjesenje:nemoj varat

    • Fury

      @Antonijo K, 14.08.2019 - 23:29

      A nekima nije zanimljivo bez varanja..
      Meni je jedina igra u kojoj sam varo bila cod 4 i to nakon 700 sati igre sam odlucio da cu probat i odigro mozda 10 sati i postalo dosadno tak da ono samo ti bezveze dosadi igrica nema smisla

    • Antonijo K

      @Fury, 14.08.2019 - 23:55

      Njima je zanimljivo jer se osjećaju mocnije od drugih igrača

    • pleto

      @Fury, 15.08.2019 - 10:30

      Isuse i Bože, pa ne krade jer varaš u igri nego zato što si ga skinuo zajedno s alatima za varanje. Jesi ti pročito tekst?

  • Duanador

    15.08.2019 - 10:57

    Po mom misljenju varanje u igrama koriste samo maloumnici koi ne znaju igrat igre a zele da ih igraju jer to je jedini nacin na koi mogu biti dio danasnjice. Pa kao takve, i treba im se pokrasti podatci i poslat na provjeru da se ustanovi dali su dovoljno razvijeni i sigurni da bi slobodno setali ulicama.

    • funky0308

      @Duanador, 15.08.2019 - 16:53

      Zapravo se radi o paradoksu 🙂 . Igras igru da bi se zabavio, a varanjem se definitivno gubi hrpa stvari koje igranje cine zabavnim 🙂 . Ako je cilj samo pobjediti onda sve skupa nema nikakvog smisla. Cak ni gladijatori nisu ulazili u borbu samo da bi pobjedili, a oni su igrali u zivot.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?