HCL.HR

Posjetili smo Reboot InfoGamer 2014

Renato Pedišić 13.11.2014.   •   11 komentara


Bili smo na ceremoniji otvaranja Reboot InfoGamera 2014, proveli neko vrijeme na sajmu, odigrali par zanimljivih igara, uslikali ponešto, a ovo su naši prvi dojmovi o svemu što smo tamo vidjeli.

Treću godinu za redom održava se već naširoko poznati sajam InfoGamer by Reboot. Ovoga puta veći je no ikad, a uz to obećava gamerima najviše zabave do sad i to na ogromnom prostoru paviljona 8, 8a i 9 Zagrebačkog velesajma. Mi smo, kako to bon-ton nalaže, odmah odlučili svoje novinarske akreditacije staviti u dobru svrhu pa smo odlučili prisustvovati samome otvaranju sajma i iz prve ruke upiti atmosferu najvećeg gaming događaja u Hrvatskoj.

Kada kažem mi, za sada govorim samo o sebi, budući da je ostatak kolega bio spriječenu prisustvovati prvom danu eventa. Upravo zbog toga ove prve dojmove slobodno uzmite s određenom dozom rezerve jer kao jedan običan čovjek jednostavno nisam mogao biti svugdje i iskusiti baš sve, pogotovo zbog uskog vremenskog okvira koji se sveo na tek tri sata. Ipak, ta tri sata nisam uzalud potrošio.

Kao prvo, valja ponovo napomenuti da je prostor na kojemu se ove godine održava sajam stvarno ogroman, no čak i takav gotovo je premalen za svu silu posjetitelja koji su jednostavno pohrlili zaigrati sve nove i popularne igre. Od Call of Duty: Advanced Warfarea, preko novog PES-a, Drivecluba, Assassin’s Creed: Unityja – za sve ljubitelje popularnih hit igara bilo je ponešto. Osim toga, publika će na sajmu dobiti priliku isprobati i famozni Oculus Rift, kojega ja, zbog postavljanja opreme, nažalost još uvijek nisam uspio isprobati.

Kao i prošle godine, Wargaming.net je zauzeo dobar dio jednog paviljona sa svojim ratnim igrama. World of Tanks ovoga puta osim u PC verziji možete isprobati i u Xbox 360 inačici te na tabletu kao World of Tanks Blitz. Ovo drugo sam isprobao iz prve ruke, ali kako su mi prsti skup kobasica prizor je bio poprilično ružan.

Hrpa indie developera iz Hrvatske i regije sada je pomalo ružno smještena u nekakve kartonske odjeljke, ali ružan pogled na prostor definitivno uljepšavaju šarmantne igre kojih je bilo svih vrsta i oblika. Isprobao sam dvije vrativši se i ove godine na štand Mladena Bošnjaka kako bih provjerio napredak napravljen u njegovoj nadolazećoj igri Tainted Fate. Napredak je svakako bio vidljiv, a Mladen je izjavio kako je očekivano vrijeme izlaska igre baš negdje u ovo doba 2015. godine.

Zaigrao sam i slovenski 2D horor Uncanny Valley za kojeg se u razgovoru s developerima iz Cowardly Creationsa ispostavilo kako se ne radi o isključivo slovenskom projektu (iako je ideja originalno od tamo) već da se radi o širem internacionalnom podvigu. U prijatnom razgovoru s Tadejem Kupčičem i Danilom Kapelom dotakli smo se raznih tema, a kada sam ih priupitao koja je razlika između njihove i drugih, sličnih igara mračne tematike na sajmu, odgovor koji sam dobio je sljedeći: “Pa, ono očito je to da je naša igra pikselizirani 2D horor. Osim tog očitog, Uncanny Valley više cilja na izgradnju neugodne atmosfere koja prati igrača cijelim putem, nego na [jeftine] jump-scareove. Iako i toga ima”. Da ih ima uvjerio sam se iz prve ruke, a po nekim prvim dojmovima rekao bih da je ovo možda naslov kakav su čekali mnogi fanovi horor igara, zasićeni neoriginalnim copy-paste pristupom ostalih developera.

Kad već govorim o domaćim developerima, treba napomenuti da se na InfoGameru nisu pojavili samo mali indie studiji, već i oni malo veći – prije svega Little Green Men sa Starpoint Gemini 2, Ironward s The Red Solstice, Gamepires s Gas Guzzlers Extreme i dva opaka automobila, a domaće poduzetništvo promoviralo se i na malo drugačiji način – naime, Mate Rimac, osnivač tvrke Rimac Automobili, sajmu je ustupio jedan svoj Concept One automobil preko kojega je bila zalijepljena Driveclub reklama.

Driveclub sam probao, ali i konkurentsku Forzu Horizon 2, do prije spomenutog COD-a se nije moglo doći od navale, ali sam zato isprobao Bloodborne i, da, stvarno je tako dobar kako izgleda. I to vam govori netko tko stvarno ne voli takav tip igara. Pa si vi mislite.

Bilo je na sajmu još svega i svačega – od traktora koji je reklamirao Farming Simulator 15, preko zgodnih Wargamingovih hostesa, Witcher i Assassin’s Creed cosplayera, maštovito poslaganih ‘legića’ od strane LEGO Kluba Kockice, Retro odjeljka pod kapom riječkog muzeja računala i tehnologije Peek & Poke, društvenih igara i karata, pa sve do zakrivljenih Samsungovih televizora. Stvarno, na sajmu ima ponešto pa čak i pregršt za svakoga, osim možda stolica i fotelja, kao, složit ćete se, uistinu nužnih rekvizita za sve nas gamere.

Reboot InfoGamer 2014 traje do 16. studenog pa ako ste u blizini definitivno navratite, ako ne zbog svih ovih stvari onda barem zbog nas jer sigurno ćemo se na sajmu pojaviti još par puta, tu i tamo pojedinačno, a tu i tamo u većem čoporu gladnom virtualne krvi i dobrih igara. U svakom slučaju, očekujte ovih dana još nekoliko vijesti ravno s InfoGamera.

Komentari (11)

  • RedEy3

    13.11.2014 - 16:46

    Sve je super osim što im fali neki timer ili provjera kod svake igre jer je apsolutno nenormalno da ovi klinci provode po 3-4 sati na jednoj igri i ne miču se. Nitko drugi ne stigne na red, na drugim ozbiljnim gaming sajmovima toga nema.

  • BaDly

    13.11.2014 - 16:57

    Jel zna netko jel i u nedjelju rade do 20 h ? NIsam u ZG-u, vraćam se u nedjelju popodne pa bi išao baciti oko ako rade do 20…a nigdje nemem naći konkretnu info…

    • Me666

      @BaDly, 13.11.2014 - 17:00

      Zatvara se sve točno u 20h u nedjelju, barem tako kaže Facebook event

  • Bara

    13.11.2014 - 17:53

    ja preporučam svima da svrate jedan dan, ovo me baš obradovalo i iznenadilo s obzirom na onaj sajam koji je bio prije 2 godine, ogroman napredak nema šta!

    probao occulus rift DK2 (fora je :D), malo mi je bilo glupo kad sam rekao ovome šta namješta opremu da "mi je žao što nisam mogao probati najnoviju iteraciju tehnologije", crescent bay model to jest, a on me uvjeravao da je upravo ovo najnoviji model…

    sreo Brunu Banića (gamereport anyone?), pričao sa njim dobrih nekoliko tuceta minuta, lik je legenda, saznao malo o povijesti gamereporta i tako

    uglavnom, jako dobro, probajte svi 😉

    • manjamax

      @Bara, 14.11.2014 - 19:24

      Da, trebao si pitat gdje je Lauš, i općenito, što se događa s mojom nekad najdražom Gaming stranicom. 😀

    • Wingmaker

      @Bara, 15.11.2014 - 13:11

      Čuo sam iz provjerenog izvora, da Lauš ima shizofreniju. Zbog toga što je pio puno alkohola i tableta za smirenje, dobio je psihozu a poslije shizofreniju. jedan moj prijatelj ratni veteran oboljeli od PTSP-a, a koji također voli igrice ga je vidio i bio s njim u Jankomiru na 2 Akutnom muškom odjelu. Rekao mu je da je napravio par scena na T-portalu pa su ga izbacili van.

    • l)oolvl

      @Bara, 15.11.2014 - 13:20

      pa to zapravo i ima smisla, uvijek mi se činilo kao da je malo "psiho". iako mora se priznati da je Gamereport bio super dok ga je vodio, a sad je teška pušiona s onim jadnim Rukavinom

  • DenisCro

    13.11.2014 - 17:54

    Sutra idem hoohoh,jel mozda netko zna jel ima kakvih besplatnih stvari npr kodovi za neke igrice ko one riot kartice za lol?

  • LudiMax11

    13.11.2014 - 20:17

    Bio sam jucer sa kompicem i burazom, klinci igraju i po nekoliko sati i nemicu se od konzola i pc-a…nema tajmera.
    Nemozes nista isprobat,,,osim mobe koju i onako ne igram.
    Otisli smo kompic i ja zapalit pljugu van i vise nismo mogli nazad… nista onda smo doma zapalili. Naravno hrpa ljudi je ostala vani jer nigdje nije pisalo da se nemozes vratiti nazad.
    Gluposti koje nisu razradili a morat ce inace ce ovaj event biti klasa ŽNJ.
    Osim ovoga sve ostalo je odlično.

    • aspirant

      @LudiMax11, 14.11.2014 - 00:05

      U biti piše na karti da se ne možeš vraćat.

  • Emperor Ghaleon

    13.11.2014 - 20:17

    Prošle godine nisam bio na Info sajmu pa ne mogu komentirati, ali u usporedbi sa pretprošlom ovo je nebo i zemlja. Mnogo toga sam pogledao, malo toga zaigrao. Driveclub mi se, kao što sam već i napisao na forumu, najviše svidio i kraj te sam igre proveo najviše vremena – što igrajući, što gledajući druge kako pokušavaju… igrati. 🙂
    Bloodborne mi nikako nije išao. 🙁
    Zaletio bih se na još jedan dan da mogu. Ako ništa, barem zbog Magica.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?