HCL.HR

Prerada originalne igre The Witcher bit će otvorenog svijeta

Zoran Žalac 29.11.2022.   •   14 komentara


Iz CD Projekt RED-a su potvrdili kako će planirana prerada prve The Witcher igre biti pretvorena u igru otvorenog svijeta.

U financijskom izvješću CD Projekt grupe za treći kvartal ove godine navedena je jedna zanimljiva informacija. Iz CD Projekta tako navode da će najavljena prerada originalne igre The Witcher biti “single-player RPG smješten u otvoreni svijet“. Kako se otvoreni svijet nije ranije spominjao, ovo je naznaka da bi moderni Witcher mogao biti drugačije strukture nego igra iz 2007. godine.

Oni koji su igrali originalnu igru sjetit će se da je ista bila podijeljena na pet poglavlja i svako se poglavlje odvijalo na različitim lokacijama. Postojalo je tu slobodno istraživanje manjih zona, ali su one bile ograđene i jednom kad je poglavlje završilo, više nije bilo vraćanja na zone gdje su vam možda ostali neriješeni zadaci.

To bi se u preradi moglo promijeniti, tako da se igraču omogući slobodno i neprekidno putovanje između zona. No, vidjet ćemo koliko će to dobro biti za samu igru. Prve dvije igre iz serijala The Witcher imale su neku svoju usmjerenost zahvaljujući strukturi poglavlja – ništa se nije ostavljalo “za kasnije” i to je jednim dijelom bila čar koja se pomalo izgubila u trećoj igri. Također ostaje pitanje hoće li otvoreni svijet značiti uvođenje jahanja i plovidbe, kojih nije bilo u prvoj igri.

U bilo kojem slučaju, remake prvog Witchera trenutno razvija vanjski studio, dok CD Projekt radi na potpuno novom Witcheru. Znamo da će igra koristiti Unreal Engine 5, tj. da je namijenjena za aktualne konzole i PC, no još će dosta vremena proći prije nego ju vidimo u akciji.

Komentari (14)

  • zdravljeigaming

    29.11.2022 - 09:47

    Witcher 1 ima toliko dobru atmosferu – noć u nekom prvom naselju, ideš ulicom čuješ neku čudnu melodiju i plač djeteta u daljini, imerzivno. Nažalost, taj CD projekt je nestao davnih dana, vjerujem da ćemo igrati nešto slično AC Vallahali, nekima super, meni očaj.

    • Zoran Žalac

      @zdravljeigaming, 29.11.2022 - 10:05

      Zato je i dobro da remake ne radi CD Projekt, nego poljski tim bivših CD Projektovaca. Nije teško pogodit atmosferu, to može bilo tko tko zna što radi, ali je teško pogodit specifičan europski ugođaj kakav je witcher donio. U prvom Witcheru svijet je baš djelovao “domaće” i vidjelo se da je igra rađena u Europi, nije bio tipični BioWare i Bethesda fantasy, ni Squareova vizija onoga što bi trebalo bit europsko – nego baš Poljaci radili okoliše i motive svog podneblja. Kad je CD Projekt prerastao u kompaniju gdje su Poljaci tek dio radne snage, jasno da je to nestalo i Witcher se primaknuo amerikaniziranom fantasyju s krakenima i zmajevima, s Geraltom koji nosi urbane frizure.

    • zdravljeigaming

      @Zoran Žalac, 29.11.2022 - 10:16

      CD projekt je glava, nije bitno tko diže teret – biti će onako kako CD projekt kaže. Drugo, u potpunosti si u krivu – atmosferu ne da nije teško, već je skoro nemoguć zadatak u modernom gamingu kod novih naslova, kamoli zakačit onu istu atmosferu prethodne igre. Pa nisu je mogli napraviti ni u Witcheru 2, a Witcher 3 je “ubisoft like” atmosfera naspram prethodnih igara. Ne samo CD projekt, svi – ni Horizon, ni Last of Us, ni God of War (da usudim se i to reći) ni Skyrim ni Fallout ni ….samo ubaci igru, osim Elden Ringa, Sekira, Bloodborna i po meni MGS5, čak i Death Stranding je izuzetak. Ono u čemu si u pravu u potpunosti – multikulturalizam i kulturna različitosti rade bland generične igre. I biti će sve gore što se tiče AAA gaminga.

    • Zoran Žalac

      @zdravljeigaming, 29.11.2022 - 10:31

      Svaka igra ima “atmosferu”, bolju ili lošiju, a u slučaju Witchera bi rekao jednostavno drugačiju od igre do igre. U trojci je atmosfera na Skelligeu vrhunska, po meni su baš pogodili taj druidski ugođaj, izoliranost od kopna i sl. Ugođaj u Hearts of Stone ekspanziji s Gaunter O’Dimmom i onim svatovima – neponovljivo. Ali to su mi u usporedbi s prvom igrom bili tek blistavi trenuci atmosfere, dok je prva igra u svakom poglavlju imala nešto atmosferično za pamćenje.

      Inače, ne kažem da multikulturalizam radi generične igre. Ima igara kojima to pogoduje, i ima igara kojima nikako ne koristi. Mislim da je u Cyberpunku upravo multikulturalnost pomogla da svijet bude šarolik i prezentiran na interesantan način.

    • zdravljeigaming

      @Zoran Žalac, 29.11.2022 - 11:14

      Ne slažem se s prvim dijelom, no DLC s Gaunterom mi je bolji od cijelog base gamea. No ako se udaljim iz svog stajališta prema witcheru 3 u kojem imam 150h i pogledam ga realnijim očima – može ga se direktno s dizajnom povezati s Ubisoftovim AC igrama, na prvi pogled izgleda iznimno generično atmosferski i dizajnom. No ono što W3 odvaja od AC Valhalle npr. je što je prije izašao, prije je dao takvu “kliku” igre koje su onda i AC Origins i Odyseyy i Valhala kopirali. Ako nastavak Witchera (novi, ne remake) ne bude IZNIMNO, i kad kažem iznimno mislim – skok s San Andresa na GTA 4, bolji – novi Witcher će biti samo još jedna generična igra. S multikulturalizmom se ne slažem nikako, to nešto je zasluga autora knjige, ne tima koji ju je radio, da se tim pitalo, igrali bi s LGBTQ vilenjakom.

    • symbi0n

      @zdravljeigaming, 29.11.2022 - 18:13

      Probaj Kingdom come ako želiš pravu atmosferu.

  • pinkfloyd94

    29.11.2022 - 11:23

    Nisam odigrao niti jedan witcher do sad, a planiram igrati next gen trojku.Zanima me jesu li jedinica i dvojka povezana sa trojkom ili se mogu neometano upustiti u avanturu?

    • HeisenStein

      @pinkfloyd94, 29.11.2022 - 11:29

      smatram da makar dvojku moras odigrati da bi zaista razumeo pricu

    • arminko

      @pinkfloyd94, 29.11.2022 - 12:13

      U istoj sam dilemi haha

    • seizure91

      @arminko, 29.11.2022 - 12:22

      same here

    • StatusQuo

      @pinkfloyd94, 29.11.2022 - 15:59

      pogledaj video story od 10 min i kreni na 3cu. Nečeš požalit, bez brige 🙂

  • NICK ALTMAN

    29.11.2022 - 12:43

    Moj savjet odigrajte igre od početka i igrajte redom W1, W2 i W3. Naime ja sam odigrao prvo W3 pa W2 pa W1 pa onda ponovo W3 i mnogo toha mi nije bilo jasno kad sam prvi put igrao igre jer je sve povezano. Ali nakon toga sam pročitao i svih osam knjiga i tek onda mi je mnogo toga sjelo na mjesto jer neki likovi na koje se igra referira se spominju samo u knjigama. Radnja igre W1 se nastavlja na kraj zadnje (originalno 7.) knjige i ide dalje. Serija na Netflixu koja se bazira (manje više) na knjigama je radnja iz knjiga (doduše mnogo prerađena, loše po meni).

  • Krle91ITG

    29.11.2022 - 13:40

    Meni je ovo ok u smislu daj jos Witchera, kao sto je i situacija sa Gothic Remejkom. Da li ce biti dobre, verovatno da. Da li ce nama dobre koji smo igrali originale tih davnih dana, nece i nikad nece. Jer tu radi nostalgija i nista drugo. Te igre su fenomenalne, ali opet ima nesto u tom secanji na te stre zlatne dane gaminga bez neta i raznih gluposti koje igre danas imaju. Naravni ima i danas izuzetaka.

  • Cygarone

    29.11.2022 - 14:11

    Za sve u komentarima koji nisu igrali serijal. Odigrajte igre sve redom kako su izlazile. Nabavite GOTY i Enhanced verzije,best bet vam je GOG launcher (DRM free igre koje možete skinuti na disk i instalirati susjedu po potrebi) cijena im je bagatelna nabava u današnjem pogledu cijena igara.
    Prva igra je imala baš onu pravu tmurnu, da tako kažem sirovu atmosferu u kojoj se igrač osjeća kao dio mračnog doba srednjeg vijeka, dakle na raskrižju vremena između kneževina u veće zajednice poput kraljevina sve to skupa sa notama fantasy svijeta koji svoju inspiraciju vuče iz mitova i legendi europskih naroda.

    Druga stvar: u članku stoji da remake radi vanjski studio, do sada se uvijek pokazalo kako sve što vanjski suradnici uzmu u ruke propadne kao kula od karata (primjer GTA trilogija). Zorane vidim da ste naveli kako će to raditi studio bivših zaposlenika CD Projekta, možda je to prava ekipa ali… Ne želim zadržati dah na hypeu pa da mi se ponovi CP2077. Za mene je dovoljno da poprave teksture jedinice i dvojke. Ne treba nužno mijenjati gameplay igara…

    All inclusive ideja u igrama stvara slabe ljude, slabi ljudi stvaraju teška vremena. Nove generacije trebaju osjetiti što znači koristiti vlastiti mozak za rješavanje zagonetke, a ne 100 ikona po mapi u raznim bojama koje pojašnjavaju klikni tu pod br.1, pa klikni tu pod br.2. Bravo riješili ste zagonetku.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?