HCL.HR

Zatvara se tvrtka koja je 28 godina radila najdetaljnije vodiče za igre

Zoran Žalac 10.11.2018.   •   5 komentara   •   Industrija videoigara


Nakon skoro tri desetljeća prestat će proizvodnja najdetaljnijih i najpoznatijih vodiča za videoigre u tiskanom obliku.

U vrijeme dok internet nije bilo dostupan kao danas, informacije o igrama nisu svima bile na dohvatu ruke. Zbog toga su tu bili časopisi koji su nam donosili prohode za igre i odgovarali nam na goruća pitanja – kako riješiti zagonetke ili bossove, te na koji način otkriti sve tajne u igrama.

Osim gaming časopisa, od 1990. godine postojala je i tvrtka koja se bavila izradom specijaliziranih knjiga, odnosno vodiča za igre. Zvala se Prima Games i njihovi su vodiči slovili za najopsežnije i najdetaljnije, a ponekad su se dijelili i u kolekcionarskim izdanjima igara.

Iako su vodiči Prima Gamesa bili cijenjeni i premda su s godinama postali dostupni i u digitalnom i u besplatnom izdanju, čini se kako to za današnju generaciju igrača nije imalo značaja. Uz popularizaciju Let’s Play formata videozapisa, specijalizirani vodiči Prima Gamesa postali su nepotrebni luksuz, a to je sada shvatila i njihova matična kuća Publishers Lunch koja je odlučila prekinuti proizvodnju vodiča za igre.

Prima Games će tako nakon 28 godina rada i više od 1400 izdanih vodiča zatvoriti vrata do kraja godine. Odradit će još nekoliko vodiča za koje su vezani ugovorom, no nakon toga prestaju postojati te će njihovi vodiči vjerojatno skočiti u cijeni na različitim oglasnicima.

Označeno sa:

Komentari (5)

  • Dajsikeks

    10.11.2018 - 13:50

    Sječam se Turok časopisa, kako ga treba riješiti tu i tu zagonetku

  • mili1985

    10.11.2018 - 14:37

    Sjećam se trenutka kad sam igrao kao klinjo igrao prvi Resident Evil, i zapeo sam na jednom dijelu gdje trebam naći posljednji Crest za izlazak iz kuće. Mislim da je to bila ona soba/galerija sa slikama.
    U tadašnjem časopisu PSX je neki lik poslao pismo i spomenuo RE, te napomenuo da tko treba pomoć s igrom da mu se može javiti i ostavio sve podatke. Ja mu napisao pismo da trebam pomoć i nakon nekoliko dana dobivam pismo od njega sa svim uputama u vezi zagonetke. Ovim putem mu se i zahvaljujem 🙂
    Takve sitnice cijenim jako, jer danas nam je sve na izvol’te. Fale takvi vodiči i časopisi.

    • svraka12_LIX

      @mili1985, 10.11.2018 - 18:01

      Danas je samo YouTube, baš šteta što se ovo događa.

  • crolink07

    10.11.2018 - 15:46

    Meni je najbolji bio Expert Gamer a za recenzije Electronic Gaming Monthly.

  • Aleksandar Roknić

    11.11.2018 - 23:17

    Mislim da ste malčice fulali. Prima NIKAD nije bila cijenjena, naprotiv često su bili predmetom sprdnja zbog loše i nabrzaka napravljenih gajdova, često prepuni spojlera. Da su ih izdali more, jesu, ali da su cijenjeni…nisu. Kao ni Brady Games, iako su oni stepenicu bolji.
    Kvalitetni i cijenjeni gajdove su Future Press i Piggyback. I nekadašnji DigiPack.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?