HCL.HR

Procurili i detalji o next-gen Xboxu

Igor Belan 22.01.2013.   •   36 komentara


Xbox 720, Xbox Next, Xbox 8, samo Xbox ili jednostavno Durango – kako god ga zvali, čini se da sada znamo što nova konzola iz Microsofta skriva ispod kućišta. 8-jezgreni procesor, DX11 GPU i 8GB RAM-a, zvuči dobro?

Prošli tjedan dobili smo do sad najuvjerljivije i najpouzdanije specifikacije hardvera unutar sljedeće generacije PlayStationa, a u tom članku osvrnuli smo se i na tračeve o mogućoj konfiguraciji unutar njenog budućeg konkurenta – nove Xbox konzole iz Microsofta. Tada smo spomenuli da će Microsoftova konzola kodnog imena Durango (popularno zvana Xbox 720), vjerojatno biti pogonjena AMD-ovim 8-jezgrenim centralnim procesorom radnog takta 1.6Ghz baziranim na novoj Jaguar arhitekturi, baš kao i nadolazeći PlayStation 4. Tada smo također spomenuli da neki vrlo glasni tračevi govore da će novi Xbox dolaziti s čak 8GB DDR3 RAM-a te kako je grafički procesor (GPU) još uvijek obavijen velom misterije, odnosno da dosadašnji tračevi o njemu nisu pretjerano precizni. No sada je cijela ta priča dobila jednu zdravu dozu preciznosti.

Kao što su prije dva dana obećali putem Twittera, misteriozna ekipa koja stoji iza VGLeaks.com ekskluzivno je otkrila detalje o hardveru novog Xboxa. Ne samo da su potvrdili sumnje da se unutra nalazi 8-jezgreni x64 CPU iz AMD-a te 8GB DDR3 RAM-a, išli su u detalje o tim komponentama ali i o grafičkom procesoru te nekim ostalim elementima koji daju naslutiti u kojem smjeru Microsoft cilja s novom generacijom Xboxa. Naravno, sve ovo valja uzeti sa zrnom soli jer se i dalje ne radi o službeno potvrđenim specifikacijama, ali količina detalja u koju ekipa VGLeaksa ide u svojoj objavi svakako daje dojam vjerodostojnosti.

Prema VGLeaks, već spomenutih 8GB DDR3 RAM-a raditi će paralelno s 32MB super-brze ‘ESRAM’ memorije povezane direktno s grafičkim procesorom. Navodi se da će iz perspektive GPU-a paralelni rad te dvije vrste memorija omogućiti kombiniranu maksimalnu propusnost od 170GB/s. Blok dijagram Duranga (slika ispod) koji dolazi iz istog izvora otkriva da taj ESRAM nije povezan samo s grafičkim procesorom već i s northbridgeom konzole što znači da mu i druge komponente mogu pristupiti.

Xbox Next - Durango specifications

Prijašnje glasine o grafičkom procesoru u Durangu dale su do znanja da će biti nešto slabiji od onoga u Sonyevoj sljedećoj konzoli, a nove informacije na VGLeaksu još jednom daju snagu toj priči. Navodi se tako da će DirectX 11.1 kompatibilan GPU u Durangu sadržavati 12 AMD-ovih Graphics Core Next jedinica na 800Mhz, naspram 18 koliko se navodi da će ih PlayStation 4 imati.

Spominju se još i posebni hardverski moduli s ciljem ubrzavanja određenih funkcija, odnosno rasterećivanja ostatka hardvera od nekih zadataka. Jedan od njih biti će zadužen za zvuk, jedan za hardversko kodiranje videa, a treći iza imena ‘Data Move Engines’, skriva još nepoznatu funkciju. Što se tiče video kodera zanimljivo je u njegovu kontekstu spomenuti i činjenicu da se pored HDMI out konektora spominje i HDMI in, što bi u kombinaciji s tim koderom video signala moglo značiti da će novi Xbox moći primjerice snimati televizijski program ili se pak spajati direktno s vašom kamerom.

Još se spominje da će Kinect imati svoj poseban utor na novome Xboxu, da su USB portovi skočili na verziju 3.0, da će hard disk biti prisutan (nepoznatog kapaciteta, vjerojatno ne manjeg od 500GB) te da će konzola primati BluRay medije do 50GB na svom 6x BluRay čitaču. Za spajanje na internet i s drugim uređajima će se koristiti gigabitni Ethernet te Wi-Fi i Wi-Fi Direct, a o samom kontroleru novog Xboxa za sad nema nekih konkretnih informacija.

Ako je sve ovo točno, a kao što smo rekli – djeluje dosta vjerodostojno, novi Xbox mogao bi biti ponešto slabijih grafičkih mogućnosti u odnosu na novi PlayStation, ali uz veću količinu RAM memorije i vjerojatno napredniji OS (kažemo to jer dosadašnje informacije tvrde da zahtjeva više RAM-a) mogla bi to biti prava multimedijska “kutija”. Čini se kao da ćemo s novim Xboxom igrati napredne next-gen igre, ali i gledati BluRay filmove, snimati TV serije, surfati internetom i sve to upravljati glasom ili pokretima koristeći napredniju verziju Kinecta. Hoće li sve to tako uistinu i biti vidjet ćemo vjerojatno i malo prije Microsoftove velike konferencije na E3 sajmu. Čim Microsoft objavi nešto službeno, čitate to na HCL-u.

UPDATE: Novi procureni detalji o next-gen Xboxu sugeriraju da će konzola zahtijevati stalnu vezu s internetom te učiniti prodaju korištenih igara besmislenom, a sve to uz napredno prepoznavanje glasovnih komandi poput Appleove Siri. Više o svemu tome saznajte u ovoj vijesti.

Komentari (36)

  • Maximum

    22.01.2013 - 12:35

    Ajmo jos 100 komentara za glasine 😀

  • Dishonored

    22.01.2013 - 12:43

    Vi dizete toliku prašinu zbog tračeva. Ali po ovome moram pitati, sta je bolje?

    • Black op

      @Dishonored, 22.01.2013 - 12:57

      Nista nije bolje od traceva 😛 Kupi obadvoje 🙂

    • Dishonored

      @Dishonored, 22.01.2013 - 14:07

      A to ti nije losa ideja da znas. Samo kad bi mi ti dao pare za oboje 😉

  • CroDruid

    22.01.2013 - 13:16

    Kinect bude imao vlastiti port!?! LOL!
    Ko da USB3 nije ok! WTF?
    Sviđa mi se HDMI IN!

  • matas777

    22.01.2013 - 15:01

    bluray citac..tek sad..

    • SNAKE990

      @matas777, 22.01.2013 - 15:30

      Naveo sam bio već jednom, Sony je uvijek ispred Microsofta bio ,jap. tech. godinama ispred njih…

    • matas777

      @matas777, 22.01.2013 - 18:26

      upravo to

    • Apocalypse4987

      @matas777, 22.01.2013 - 20:46

      Ne možeš tako razmišljat, nismo u prošlom stoljeću, ne postoje ni japanska tehnologija, ni američka. U korporacijama ne postoje državne granice. I ne, nisu godinama isprid nikoga, sony ima firme u SAD-u, i microsoft ima firme u Japanu. Uostalom obe dvi konzole koriste AMD djelove. druga stvar, koristi blue ray. šta rugo da koriste, eksperimentalni holografski disk?

    • Dishonored

      @matas777, 23.01.2013 - 07:30

      Moje misljenje je da je Sony uvijek bio bolji. A to pokazuju i odredjene statistike. Ja sam imao PS1 a PS2 jos uvijek imam. Xbox je jedna fantastična konzola ali nikad nece nadmašiti PS2 i PS3! Zbog toga microsoft nikad nece biti kao sony .

    • SNAKE990

      @matas777, 23.01.2013 - 13:00

      Nisi shvatio što sam govorio, znam da oba dvije korporacije imaju svoja sjedišta po cijelom svijetu hahaha pa moraju to je normalna stvar ali ja ne govorim uopće o tome ,to je potpuno nešto drugo što si ti odgovorio ,ne govorim da je netočno ,točno je ,ali to je odgovor upućem nekom drugom komentaru,
      Kažeš da oba dvoje koriste AMD dijelove ,da istina – ali tek sada od slijedeće generacije ,,kada si ti molim te prije vidio da je npr. ime procesora u PCu iliti da je PC koristio Emotion Engine koji je isključivo bio u PS2 , zamisli ime proca – emotivni pokretač iliti emotivni motor ,pomisliš koji je to k…. , e to ti je isključivo Sonyeva i Toshibina proizvodnja iliti japanska teh. ista stvar sa Cell-om u PS3 jesi možda vidio gdje da PC koristi Cell procesor tj. koji ti imaš proc u svom PCu ili da li možeš kupiti negdje PC sa njime? ne opet dolazimo do isključivo Sonyevog masla koji se ovoga puta udružio sa više korporacija da ga naprave…nasljednik Emotion Engine-a,, koji je radio na 300 MHz u PS2 dok je Xbox Microsoftova konzola i uvijek je dolazio sa ''poznatim nam PC dijelovima'' svojim imenom tj. i uvijek je bio u toj domeni, dakle dok je PS2 bio na 300 Mhz sa svojim EE ,Box je imao Pentium 3 od 700 Mhz u sebi ,,uostalom i rezultati ne samo prodaje ti isto sve pokazuju , primjerice God Of War 2 i FPS zvan BLACK na PS2 su tada izgledali bolje od skoro bilo koje igre na boxu (iznimke Half -life 2 i Far Cry 1)
      Gledajući trenutnu gen. opet u ovom pak slučaju Sony je PS3u dao znatno jači tj. napredniji proc od X360 , a vraćajući se u 1995. godinu gdje je bio PS1 ,,hah pa gle xbox nije ni postojao ,,i onda ljudi danas uspoređuju neku kao kvazi slavu od Xboxa sa PS-om koji je za generaciju stariji od konkurencije svoje što mu je dalo dovoljno ako ne i previše vremena da osvoji većinu domova na svijetu i da čekaju vjernog nasljednika – PS2 ,PS3,PS4 , ? ? …jednostavno je tako ispalo ,,ne kažem da je MS xbox loš dapače ,fantastičan je ali gle uzimajući u obzir također da 99 % korisnika i ovog portala je imalo barem neki PS ,a i ima još dan danas to ti isto nešto govori jel…a to je da se MS konzole ne uspoređuje sa Sonyem….

    • Apocalypse4987

      @matas777, 24.01.2013 - 06:29

      OPet iza cell procesora stoje Sony, toshiba i IBM, a sama arhitektura je razvijena u Texasu. a xbox 360 također koristi IBM xenon, šta je zapravo modifikacija play stationovog cell-a. Nema tu neke drastične razlike, sve se svodi na to ko će bolje programirat i optimizirat.

    • Laco21

      @matas777, 20.05.2013 - 13:42

      Po ovome i po svim sranjima sto sam cuo i cito.. Pa nisu ni do koljena…. Ma sta do koljena.. Nisu ni na vidiku PS4.. Hardver je katastrofa oce se to uopce ikako moci mjeriti sa ps4

  • Apocalypse4987

    22.01.2013 - 15:19

    play station 4 ili novi xbox, kako god okreneš AMD će mlatit lovu 🙂

  • JaBitiTarzan

    22.01.2013 - 15:47

    Super što će AMDu neko pružiti priliku da se izvuku. Po špekulacijama PS4 će biti bolji od Duranga. Jbt da kupim konzolu kupio bih je da igram igre a ne da gledam serije i snimam nešto. Bezveze.

  • maxim.x

    22.01.2013 - 15:57

    Ne volim ove konzole jer jednostavno koce razvoj igara. Razumijem da su PC igraci u velikom postotku krivi za to jer gledam postotke prodaje igara i za PC bude po 1 ili 2%??
    Sa druge strane vjerujem da je ljudima jednostavnije kupiti sada konzolu i sljececih 7-8 godina su mirni nego da PC nadogracuju svake 3. Mislim da je to najveci razlog slabe prodaje na PC-u jer piratizam je odavno vec omogucen i na xboxu pa prodaja nije tako slaba. Samo kada zamislim gdje bi igre sada bile da nema konzola, ili barem da jedna generacija ne traje vec 7-8 godina.

  • BsTyLer

    22.01.2013 - 16:00

    Smirite se konzolaši oće tetris u hd pokrenit.

  • buby8992

    22.01.2013 - 16:01

    Ovo je bilo i očekivano. Microsoft je nekoliko puta naglasio kako im je cilj sa Xbox-om "osvojiti" dnevni boravak. Osobno, ovakva politika MS-a mi je u najmanju ruku bez veze. Xbox bi trebao biti igrača konzola, a ne multimedijalni uređaj, za što služi PC koji je u tome svejedno daleko najbolje rješenje.

  • Kralj bizmisa

    22.01.2013 - 16:09

    ma sljedeće konzole dolaze 2015 najkasnije

  • goldfinger

    22.01.2013 - 17:44

    Zvuči dobro,ali mene šiba samo pc..

  • ThOr VeLikI

    22.01.2013 - 18:06

    a dajte momci, pa to su samo glasine novi Xbox i PS4 ce biti bar 1000 puta jaci!
    HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA……..!!!! LOL

  • gta 5

    22.01.2013 - 22:19

    Po meni jos nije vrijeme za novu generaciju jer ova se odlicno drzi :). I jos ima zarade za sve.

  • AjgorR

    23.01.2013 - 07:40

    Bilo kako bilo,sluteći po medijskom interesu,konzole će i dalje vladati tržištem igara,po meni zasluženo.Da grafika nije najbitnija pokazuje Journey koji je sa jednostavnim konceptom osvojio tržište i srca gamera širom svijeta.Da konzole koče razvoj igara može reći samo hejter ili netko tko uopće ne razumije ili ne prati tržište.Da postoji samo pc tržište to bi značilo potpunu stagnaciju tržišta bez konkurencije u kojem se nitko ne bori za ništa,to bi bilo isto kao kad bi postojao samo iOS na mobitelima.Svaki gamer može dobiti samo odlične igre kad se između sebe bore Microsoft,Sony i Nintendo,i zbilja svaka od konzola ima fantastične ekskluzive,a to što pc gameri ne mogu i te igre samo tako piratizirati,to je njihov problem(ja isto tako igram igre na pc-ju,da se razumijemo).A da bi konzole trebale biti samo i isključivo strojevi za igre je,po meni,glupo u doba kad i slabiji mobiteli mogu reproducirati i video i svakakve aplikacije.

    • Dishonored

      @AjgorR, 23.01.2013 - 07:51

      Potpuno se slazem od rijeci do rijeci!!!! +100000000000

    • maxim.x

      @AjgorR, 23.01.2013 - 09:44

      Ti isto sada prelazis iz krajnosti u krajnost. Prakticki si sve PC gamere nazvao piratima sto mene osobno vrijeda. Ti mislis nema nista bolje nego da se natjecu Sony i Microsoft? Pa covjece oni drze monopol i uvijek konzole izbace u isto vrijeme, skoro identicne jacine. Nisam ja nikakvi hejter i nemam opcenito nista protiv konzola ali imam protiv da su PS3 i Xbox360 na trzistu vec 7-8 godina i tek sada su pocela neka nagadanja o njihovim nasljednicima. Pa to je vec prije par godina trebalo biti zamijenjeno ali eto ljudi kupuju, pare idu, zasto mijenjati onda ista?

    • liam

      @AjgorR, 23.01.2013 - 16:06

      Tako to izgleda iz tvoje perspektive,al vlasniku konzole je u interesu da mu sta duze ne izadje nova…neki je samo zato i kupe,a ko bi svima ugodija e

    • Ne[c]ro

      @AjgorR, 23.01.2013 - 22:57

      " vlasniku konzole je u interesu da mu sta duze ne izadje nova.." Mozda tebi s ogranicenim budzetom ali vecina ljudi koje znam i koji igraju sve igre na svojim konzolama zele novu generaciju svakih 4 godina, 5 najvise.

    • apach

      @AjgorR, 26.01.2013 - 17:03

      Nije istina da ih vecina trazi i ceka nove konzole,ti sto ih ti kao znas ili ne znas su
      ili izmisljeni ili su tatni sincici koji ne znaju sta ce od love.
      Danas je 80% ljudi sa ogranicenim budjetom ma gdje god se nalazili a da ne govorim o nasim prostorima, malo citaj forume gdje su fanovi konzola pa ce ti sve biti jasno, uostalom i sama najbolja prodaja konzola tek nakon 2-3 godine od izlaska samo po sebi govori,malo ko odmah poleti i iskesira lovu kad konzole tek izadju na trziste.

  • Bruvy

    23.01.2013 - 17:15

    Kolika ce cjena da bude jel iko zna ?

    • liam

      @Bruvy, 23.01.2013 - 19:01

      Ne zna se jos nista,a pogotovo cijena. Racunaj 500tinjak €,£,$

  • Ne[c]ro

    @Leodani, 22.01.2013 - 21:51

    ?

  • Black_Man

    @Leodani, 06.02.2013 - 16:44

    a wii u ????? 😀

  • Ne[c]ro

    @canyon893, 23.01.2013 - 22:54

    Drzi u cemu? Jedva tetris mogu pokrenut na 30 fps-a

  • olio

    @Ementaler, 22.01.2013 - 23:48

    a razvoj igara je po tebi samo sa grafičke strane? Svi samo gledaju kako igra izgleda… bilo bi lijepo da se više developera bazira na tome da poboljšaju i uvedu inovativne gameplay funkcije. Ali izgled kao kod svega prodaje proizvode, a ne kvaliteta.

  • maxim.x

    @Ementaler, 23.01.2013 - 09:39

    Nigdje nisam rekao da je meni bitna grafika i potpuno si me krivo shvatio. Bolja konfiguracija ne znaci samo bolja grafika nego moze uvelike poboljsati gameplay, bubam sada, fizika. Za sto bolju fiziku trebas imati jace komponente a to se stvarno odlicno i mastovito moze iskoristiti u igrama. Nemojte me sada shvatiti kao nekog hejtera jer sam imao PS2 i zamalo PS3(ipak sam se odlucio za komp) nego nisam fan trajanja ove linije konzola. Sto je previse je previse.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?