HCL.HR

Prvi detalji o Nintendovoj novoj konzoli

Igor Belan 17.03.2015.   •   1 komentara   •   Zanimljivosti


Uz najavu da se ubacuju na tržište mobilnih igara, Nintendo je odlučio zagolicati maštu fanovima diljem svijeta službenom najavom da rade na novoj konzoli kodnog imena NX.

Iako aktualnu im kućnu konzolu Wii U očekuju bolji dani kroz ovu godinu uz najavljeni izlazak velikih naslova poput nove Zelde i Star Foxa, Nintendo je i dalje u poziciji gubitnika u ratu osme generacije kućnih konzola. S druge strane, njihova handheld konzola 3DS ubija Sonyjevu Vitu u nešto manjem ratu handhelda, no za igranje u pokretu najveći broj gamera danas se oslanja na mobilne platforme iz Applea i Googlea.

Naravno, Nintendo ne misli mirno gledati kako im novac curi iz džepa dok se ljudi igraju na konkurentnim platformama. Ranije danas na konferenciji za novinare u Japanu Nintendov predsjednik Satoru Iwata najavio je kako će u suradnji s japanskim mobilnim gigantom DeNA početi razvijati i izdavati igre sa svojim najpopularnijim likovima za mobilne uređaje.

Uz same igre, DeNA će im pomoći razviti zamjenu za nedavno ugašenu uslugu za fanove Nintenda zvanu Club Nintendo, a upravo kod najave te nove usluge stvari su postale posebno zanimljive. Navodeći kako će nova pretplatnička usluga biti dostupna za sve uređaje, ne samo Nintendove, Iwata je objavio kako će podržavati i njihovu još nenajavljenu novu konzolu pod kodnim nazivom NX.

To je prvi put da Nintendo javno spominje kodni naziv nove konzole za koju znamo da je već neko vrijeme u fazi istraživanja i razvoja te za koju se pretpostavlja da će biti neka vrsta hibrida između kućne i handheld konzole.

Iwata je misteriozni NX opisao samo kao novi hardver s potpuno novim konceptom:

“Kao dokaz da Nintendo zadržava visoku razinu entuzijazma za posao s konzolama za igranje videoigara, dopustite mi da potvrdim da Nintendo trenutno razvija platformu za igre s potpuno novim konceptom i pod razvojnim kodnim imenom “NX”. Prerano je da idemo u detalje o ovom projektu, ali nadamo se da ćemo više informacija moći podijeliti s vama sljedeće godine”.

Ako planiraju najaviti novu konzolu već sljedeće godine, to najvjerojatnije znači da će ista izaći na tržište negdje tijekom 2017-te. Podsjetimo, Wii U je izašao krajem 2012. godine što bi značilo da će krajem 2017-te proslaviti petu godinu života na tržištu. To je naravno sasvim prihvatljiv životni vijek jedne konzole, pogotovo kad pričamo o uređaju koji od samog izlaska na tržište gubi u ratu protiv konkurencije.

Komentari (1)

  • Ovcaodnovca

    18.03.2015 - 06:30

    što sam stariji, više cijenim Nintendove igre…..
    sa njihovom igrivošću se teško šta može usporedit….. i manje više svaka njihova franšiza je postala mjerilo kvalitete i svega ostalog… odnosno all time classic

    Nemam Wii U, al ću ga jednom imat

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?