HCL.HR

Quantic Dream poriče tvrdnje o homofobiji, rasizmu i toksičnoj atmosferi

Petra Rukav 15.01.2018.   •   4 komentara   •   Zanimljivosti


Studio iza „filmskih“ avantura koje obilježavaju teške teme optužen je za toksično radno okruženje koje uključuje nedolično seksualno ponašanje, kao i rasističke, homofobne i seksističke primjedbe usmjerene prema osoblju.

quantic dream

Francuski developer Quantic Dream, poznat po avanturama kao što su Beyond: Two Souls, Heavy Rain te nadolazeći Detroit: Become Human, ovoga vikenda našao se pod paljbom zbog tvrdnji zaposlenika o toksičnom radnom okruženju. Naime, optužbe koje osuđuju čelnike studija – Davida Cagea i Guillaumea de Fondaumièra – da toleriraju ili nemarno upravljaju radnim mjestom prepunog rasističkog, homofobnog i seksističkog humora proizlaze iz triju različitih francuskih publikacija – Le Monde, uglednog pariškog dnevnog lista; Mediapart, istraživačkog internetskog portala; te Canard PC, informatičkog portala i časopisa.

Prema Le Mondeu, u proljeće 2017. godine IT menadžer otkrio je 600 fotošopiranih slika, koje datiraju još u 2013., a prikazuju zaposlenike na homofobne, seksističke ili druge uvredljive načine te uključuju nacističke simbole. Čelnici studija priznali su da su znali za slike, no samo one koje nisu uvredljive. Međutim, radnici tvrde da su neke od njih bile isprintane te polijepljene po uredu Quantic Dreama.

Prema daljnjim navodima, de Fondaumièr je optužen za seksualno uznemiravanje tijekom uredskih zabava, poput prisilnog ljubljena ženskih zaposlenika te općenito ljigavog ponašanja. S druge strane, Cage je optužen zbog rasističkih komentara upućenih jednom zaposleniku iz Tunisa. Naime, izvori tvrde da su gledali snimku provale u tvrtku nakon čega je osnivač studija priupitao spomenutog radnika je li jedan od razbojnika njegov rođak. Dakako, obojica su zanijekali da se takvo što ikada dogodilo te su ostali „šokirani“ i „bijesni“ zbog ovakvih optužbi koje pripisuju bivšim i „frustriranim“ zaposlenicima.

Kako bi dokazao da ne tolerira rasizam ili seksizam na radnome mjestu, osnivač studija pozvao se na značajne odnose izjavivši sljedeće:

Želite razgovarati o homofobiji? Radim s Ellen Page koja se bori za prava LGBT zajednice. Želite razgovarati o rasizmu? Radim s J. Williamsom koji se bori za građanska prava u SAD-u… sudite mi po mom radu.

Naposljetku, Quantic Dream objavio je i službenu izjavu na Twitteru u kojoj stoji:

Članci koji su danas objavljeni upućuju različite optužbe protiv Quantic Dreama, njegovog menadžmenta i zaposlenika.

Mi kategorički osporavamo sve te navode. Quantic Dream podnio je pritužbu prije nekoliko mjeseci i uslijedit će daljnje pritužbe.

Pozivamo zainteresirane strane da pročitaju odgovore naših predstavnika zaposlenika i Odbora za zdravstvo i sigurnost na pitanja koja su poslali novinari prije objavljivanja.

Nedolično ponašanje ili praksa nemaju mjesta u Quantic Dreamu. Takve pritužbe ćemo sada, ali i uvijek ozbiljno shvaćati.

Cijenimo svaku osobu koja radi u Quantic Dreamu. Za nas je od najveće važnosti da održimo sigurno okruženje koje nam omogućuje da usmjerimo zajedničku strast prema izradi videoigara.

Označeno sa:

Komentari (4)

  • Atomsk Aureo

    15.01.2018 - 18:27

    kog boli briga

  • marjanovicut

    15.01.2018 - 19:50

    Koliko su danas ljudi osetljivi..

  • Dragan[MKD]

    16.01.2018 - 00:14

    Koliko mrzim ovaj David Cage, stvarno se nadam da ce ih Sony prestati finansirati ili da ce ih kupiti i postati dio SIE za da resi sve sto je trulo u tu tvrtku.

  • Marizzard

    16.01.2018 - 09:40

    Naširoko je poznato da bjelci nemaju rodjake, tako da je ova šala definitivno bila na rasnoj osnovi. Koja glupost

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?