HCL.HR

Pogledajte kako izgleda budućnost grafike u igrama uz novu tehniku zvanu RTX

Zoran Žalac 20.03.2018.   •   6 komentara   •   Tehnologija


Na ovogodišnjoj GDC konvenciji Microsoft, Nvidia i AMD najavili su podršku za novu tehniku koja će uvelike promijeniti osvjetljenje u igrama.

Iako današnje videoigre mogu izgledati prilično realistično i simulirati razne stvari u svojoj vizualnoj prezentaciji, mjesta za napredak svakako ima. Jedan od pomaka u vizualnoj prezentaciji koji ćemo uskoro vidjeti u igrama bit će raytracing tehnika, odnosno sustav osvjetljavanja scene u stvarnom vremenu.

Zadnjih tridesetak godina u igrama su se koristile tehnike rasterizacije. Iako je svijet u igri bio prikazan kroz tri dimenzije, rasterizacija se odvijala u samo dvije dimenzije. S Raytracing tehnikom to se mijenja pa će hardver u igrama ubuduće generirati sliku prema izračunima puta s kojega svjetlo dolazi do promatrača, uzimajući u obzir ostale izvore svjetla na putu. Ova tehnika već se duže vremena koristi u filmskoj industriji, no u igrama ju je do sada bilo teško ostvariti jer zahtjeva znatnu računalnu snagu.

Igre koje će integrirati raytracing tehniku u stvarnom vremenu već su na putu. Na primjeru gornjeg videa već možemo vidjeti da su tvorci Maxa Paynea i Alana Wakea uz pomoć Nvidije već integrirali ovu tehniku u svoj novi pokretač.

Nvidijina implementacija raytracinga, koju zovu RTX, bazira se na Microsoftovom DXR API-ju koji se pak bazira na DirectX 12 API-ju. To znači da će ipak morati proći još neko vrijeme prije nego ovu tehniku vidimo na djelu u igrama. Naime, većina današnjih igara još uvijek se razvija u DX11 API-ju, a uostalom – na tržištu još uvijek nema grafičke kartice koja je kompatibilna s raytracingom u igrama; tj. prvu podršku imat će tek Nvidijina sljedeća generacija na Volta arhitekturi. AMD također surađuje s Microsoftom oko ove tehnologije, no svoje planove za sada uglavnom drže za sebe.

Komentari (6)

  • Artyom

    20.03.2018 - 15:04

    Raytracing, heh. John Carmack se igrao sa time još prije skoro 10 godina i rekao je da će idTech 6 imati punu podršku. (Današnji idTech 6 je ipak, bez Carmacka, samo patchiran idTech 5)

  • Reponja123

    20.03.2018 - 16:49

    Izgleda izvrsno

  • Black op

    20.03.2018 - 19:11

    Još samo 8 godina dok se ovo ne počne koristiti.

    • Black op

      @Black op, 20.03.2018 - 19:17

      Još jedna stvar, šta je sa Vulkan-om?Ako nove konzole izađu prije AMD-ovog Navi-ja, ovo je potpunp beskorisno.

  • l)oolvl

    20.03.2018 - 23:47

    na papiru zvuči impresivno, ali po viđenim trailerima mi ne izgleda nešt previše bolje od današnje grafike

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?