HCL.HR

RETRO DOZA #113 – Tombi!

Renato Pedišić 25.05.2014.   •   3 komentara   •   Retro gaming


Ovotjedna retro doza posvećena je PlayStation platformeru iz 1997. godine koji se u Europi igrao pod imenom Tombi!, Tomba! u Americi, odnosno Ore! Tomba u Japanu.

Ovoga se tjedna naša nova retro doza bavi jednim simpatičnim platformerom za prvi PlayStation. Njegovo ime je Tombi!, barem u Europi, dok je u Sjevernoj Americi poznatiji pod imenom Tomba!, a u Japanu kao Ore! Tomba.

Za izradu Tombija zaslužan je japanski developer Whoopee Camp koji se diči s tek dva proizvoda – ovom igrom te njenim nastavkom Tombi! 2. Po završetku rada na drugom Tombiju zaposlenici studija su se razišli. Najpoznatiji čovjek koji je pridonio izradi igre bio je Tokuro Fujiwara, čovjek kojega možda znate i po igrama kao što su Madworld, Bionic Commando, Resident Evil, Ghosts ‘n Goblins i druge.

U Japanu se Tombi! (ili da bolje kažemo Ore! Tomba) pojavio 1997. godine te je bio jedna od prvih igara koje su koristile DualShock tehnologiju. U Europi smo se s Tombijem poigrali 1998. godine, isto kad i Amerikanci.

Priča je pratila Tombija, energetičnog mladog stanovnika grupice otoka na neistraženom dijelu oceana. Tombi se razlikuje od svojih mirnih sugrađana te je upravo zato on bio idealna osoba za borbu protiv zlih svinja koje su magičnim moćima napale, zauzele i izmijenile krajolik otoka. Tombijeva misija je vratiti djedovu narukvicu koju su zli odojci ukrali, a kako priča napreduje Tombi će obaviti i razne zadatke za druge ljude.

Priča se manifestira kroz gameplay side-scrolling platformera u kojemu igrači upravljaju Tombijem. Igrači zle svinje mogu uništiti skokom na njih čime ih se hvata i odbacuje. Uz to u igri su dostupni raznoliki projektili kojima se neprijatelji također mogu eliminirati. Ovo je ključ na koji se Tombi! igra kroz svih 130 misija, no nije esencijalno dovršiti ih sve za kompletiranje igre.

Više o igri možete saznati ako pogledate video recenziju koju su za vas pripremili dečki i cure iz Classic Game Rooma.

Unatoč uglavnom pozitivnim ocjenama kritike, Tombi! nije najbolje primljen od strane publike. Nastavak je doživio svjetlo dana, ali igra nikada nije dostigla Greatest Hits/Platinum status. Modernizirana verzija igre objavljena je na PSN-u, ali originalne fizičke kopije danas su rijetkost pa ako ste u posjedu neke ne propustite pohvaliti nam se u komentarima.

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (3)

  • mokrEE

    26.05.2014 - 03:21

    joj sjecam se da sam je kao klinac rolao na ps konzoli. predobra igra sa hrpom detalja i teskih misija.

  • GhostCro

    26.05.2014 - 10:57

    najjaca igra za plejku 1!!!!!

  • l)oolvl

    26.05.2014 - 17:53

    fora je bila igra al sjećam se da je bilo onako malo čudno sa tim svinjama i dosta drukčije od drugih igri

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?