HCL.HR

RETRO DOZA #116 – Full Tilt! Pinball

Renato Pedišić 15.06.2014.   •   5 komentara   •   Retro gaming


Full Tilt! Pinball najbolje znate kao 3D Pinball for Windows – Space Cadet, a cijelu priču donosimo vam u sklopu ovotjedne Retro dozice.

Tko se ne sjeća lude zabave koju je donosilo igranje flipera na našim starim osobnim računalim? Te boje, ti zvukovi, te brze reakcije i navijanje okupljenih prijatelja učinili su jednostavnu računalnu igrom vrhom svijeta za mnoge od nas. Full Tilt! Pinball, odnosno 3D Pinball for Windows – Space Cadet, kako se igra zvala upakirana u starije inačice Windowsa, donio nam je beskrajne sate zabave te tako zaslužio biti dio naših nedjeljnih Retro doza.

Cijela priča započinje 1995. godine kada su proizvođač Cinematronics, LLC i izdavač Maxis Software na tržište izbacili Full Tilt! Pinball, fliper videoigru koja je sadržavala tri podloge – Space Cadet, Skulduggery i Dragon’s Keep. U isto vrijeme u dogovoru s Microsoftom, ista je igra u svojevrsnom demo obliku izrađena da izađe zajedno s operativnim sustavom Microsoft Plus! 95. Preimenovana je u 3D Pinball for Windows – Space Cadet, a činjenica da se radilo o demou, ili barem o osiromašenoj verziji Full Tilt! Pinballa potvrđuje nekoliko činjenica – 3D Pinball je sadržavao samo jednu podlogu, rezolucija je išla do 640×480, nazivi proizvođača i izdavača obojeni su u manje vidljivu crvenu boju, “naslovna slika” bila je dvodimenzionalna za razliku od one u originalnoj inačici koja je trodimenzionalna, glazba nije omogućena u osnovnim postavkama, a postojećih glazbenih brojeva je bilo znatno manje.

Osim toga, i gameplay se razlikovao u nekoliko bitnih stavki – pobjeda u originalnoj igri omogućavala je ponavljanje misije, umjesto nagrade dodatnim bodovima, razlika je bila i u pogotku u crvotočinu, a gorivo (“fuel”) u verziji za Windowse trajalo je znatno duže.

Bilo kako bilo, 3D Pinball for Windows – Space Cadet igrali smo na operativnim sustavima Microsoft Plus! 95, Windows NT 4.0, Windows 98, Windows Me, Windows 2000, 32-bitnom Windowsu XP te na Windows XP Professional x64 izdanju. Izlaskom Viste fliper više nismo mogli zaigrati kao sastavni dio Microsoftova operativnog sustava, a Maxis je zadnji Full Tilt! Pinball izdao 1996. godine kao Full Tilt! Pinball 2.

Ipak, sjećanje na taj naslov i dalje živi, a osvježiti ga možemo gledanjem videa koji vam prilažemo u nastavku.

Koji vam je naslov upakiran sa starim Windowsima ostao u najboljem sjećanju? Javite nam u komentarima.

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (5)

  • Juventino

    15.06.2014 - 17:33

    Kad se samo sjetim, ovo smo na casu informatike igrali i pravili rekorde.

  • antrax83

    15.06.2014 - 19:46

    full shit

  • l)oolvl

    16.06.2014 - 20:08

    šteta što ne prilažu ovo uz nove windowse..

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?