HCL.HR

RETRO DOZA #125 – Bruce Lee

Renato Pedišić 17.08.2014.   •   6 komentara   •   Retro gaming


Jeste li ikada čuli za igru naziva Bruce Lee? Iskreno, ni mi, ali to nas nije spriječilo da ju iskopamo pod slojem prašine i saznamo neke zaista zanimljive stvari o njoj.

Sigurno si mislite – ovi HCL-ovci su opet pijani. Pa, lagali bismo kad bi rekli da nas ne drži mamurluk, ali priča o igri naziva Bruce Lee sasvim je trezvena i istinita stvar. I da, Bruce Lee je njen puni naziv, koliko god to neobično i blesavo zvučalo.

To je naslov kojega je dizajnirao Ron J. Fortier (Disney’s Aladdin) 1983. godine dok je radio u studiju Datasoft Inc, a unatoč tome što je igra bila dovršena te ’83. godine, izašla je tek 1984. Platforme na kojima se originalno pojavila bile su Atari 8-bit, Commodore 64, Amstad CPC i ZX Spectrum. Kasnije se Bruce Lee pojavio i na MSX-u, BBC Microu, PC-88, Appleu II te DOS-u.

Kao svojevrsni ‘hommage’ Bruce Leeu, preminulom 1973. godine, igra je igrače stavljala u njegove kultne Kung-Fu papučice te ih sukobljavala s magičnim neprijateljima radi slave, beskonačnog bogatstva i saznavanja tajne besmrtnosti. U platformerskom i beat ’em up stilu igrači su prolazili kroz 20 levela od kojih je svaki sadržavao dva neprijatelja. U multiplayeru drugi igrač je mogao uzeti kontrolu nad jednim (Yamo) te tako svojom pasivnošću pomoći Bruceu da napreduje u igri – ipak, neaktivnost je mogla ići samo do neke razine, budući da je kompjutor mogao vrlo lako oduzeti igraču broj dva kontrolu nad Yamom radi izbjegavanja sudjelovanja.

Za napredovanje kroz razine igrač je morao prikupiti određen broj svjetiljki, a na posljednjem levelu čekao ga je boss fight sa zlim Vatrenim čarobnjakom. Pogledajte samo taj gameplay:

Igra je dobila odlične ocjene kritike, a i dobro se prodavala na ondašnjem tržištu videoigara (unatoč tome što je to bilo veoma kritično razdoblje za videoigre), a MobyGames ga je retroaktivno proglasio najboljom igrom 1984. godine. Što mislite – jesu li bili u pravu? Odgovore i prijedloge za buduće Retro doze nam ostavite u komentarima.

Komentari (6)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?