HCL.HR

Retro Doza #164 – Gabriel Knight: Sins of the Fathers

Gregor Stojev 27.03.2016.   •   5 komentara   •   Retro gaming


Pisac, zmije i voodoo ubojstva, prije više od 20 godina Gabriel Knight nam je cijeli paket dostavio u klasičnoj Sierra avanturi koje se prisjećamo u Retro dozici ove nedjelje.

gabriel-knight

Za ovotjednu dozicu ponovno ćemo baciti oko na jednu klasičnu 2D avanturu – Gabriel Knight: Sins of the Father. Prvi u trilogiji kriminalističkih istraga okultizma, igrate u ulozi istoimenog pisca u potrazi za materijalom kako bi dovršio svoju horor novelu. U glumačkoj se postavi ovdje našlo i nekoliko poznatih glasova. Gabrielu je glas posudio Tim Curry, detektiva Moselya koji je predvodio istragu odglumio je nitko drugi nego Mark Hamill, a Gabrielovu tajnicu Grace oživjela je Leah Remini.

Rane avanture poput King’s Questa i Monkey Islanda poznate su po svom humoru i šarenoj paleti fantasy elemenata, no Gabriel Knight napravio je neočekivani skok u realnu današnjicu gdje su stvari odjednom postale ozbiljne. Kako je radnja smještena u gradiću New Orleans, počinjeni zločini nosili su snažne motive voodooa, a samim time znali smo da ovo nije igra za mališane.

Iako se radnja odvijala u danima, vrijeme je prolazilo tek kada se zagonetke riješe te tako niste bili prisiljeni na neke proizvoljne tajmere iako su se mnogi nadali da će priču moći nastavati strpljivim čekanjem prilikom zapinjanja. Radilo se tu o dosta kompliciranim zagonetkama koje je trebalo analizirati, gurati, vući ili podizati u klasičnom stilu avantura te generacije, te naravno i porazgovarati s velikim brojem šarenih individualaca.

Scenarij je sastavljen od strane književnice Jane Jensen koja je pisala i za poznati, ranije spomenuti King’s Quest, a slave se dočepala upravo ovom kriminalističkom avanturom. Sins of the Fathers izašao je 1993. za MS-DOS i tadašnji Windows 3.1. Nastavak “Gabriel Knight 2: The Beast Within” dvije godine kasnije promijenio je cijelu stvar prelaskom u “live-action” snimke, a treći “Gabriel Knight 3: Blood of the Sacred, Blood of the Damned” prešao je 1999. godine u puni 3D.

Par godina nakon ostvarenog uspjeha, književnica Jane Jensen pobrinula se da svoj uradak dostavi i u pisanom obliku te su tako i prva dva Gabriel Knighta kao novele izdani 1997. i 1999. godine. Nedavne 2014. godine Gabriel Knight slavio je i 20. godišnjicu koja se iskoristila kao prilika da se “Sins of The Fathers” preradi i posluži u modernom izdanju na Steamu, a kako je original točno izgledao prije više od 20 godina pogledajte u videu ispod.

Označeno sa: , ,

Komentari (5)

  • ilya97

    27.03.2016 - 21:19

    nije vezano baš za ovu igru, al jest za retro. Napravite video komentar igrica poput The Last Expressa, Deus Exa, System Shocka ili Carmageddon 2: Carpocalypse now.

  • Alum

    28.03.2016 - 01:30

    Igrao Remastered, svakako odigrajte ako ste fan P&C avantura 🙂

  • atom

    28.03.2016 - 18:15

    Ajme kako je treći dio ovoga bio dobar. Jedinicu nikad nisam prešao zbog nekog buga 😛

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?