HCL.HR

Retro Doza #174 – Dungeon Keeper

Gregor Stojev 03.07.2016.   •   7 komentara


Dobro je biti zao – u današnjoj Retro Dozi rušimo zidove, hranimo demone i čuvamo blago od pohlepnih heroja u unikatnoj strategiji Dungeon Keeper.

dungeon-keeper

Običaj je da u igrama preuzimamo uloge hrabrih individualaca koji bi nam bili uzori. S podnaslovom “Evil is Good”, Dungeon Keeper bio je jedan od prvih većih naslova koji je odlučio malo obrnuti stvar. Naime, umjesto da ste vi hrabri vitez koji tamani zle demone u mračnim tamnicama, studio Bullfrog Productions nam je 1997. dostavio igru koja vam nudi ulogu gospodara zlikovca.

Osim ulogom zlikovca u igri, Dungeon Keeper izdvojio se od ostalih strateških naslova samom gameplay mehanikom. Naime, svojim jedinicama niste direktno upravljali već su se one u potpunosti služile umjetnom inteligencijom. Vaš je zadatak bio odlučivati kako, gdje i zašto proširiti tamnicu gradeći ključne prostorije i smještajući podmukle zamke.

Stričeka Petera Molyneuxa mnogi danas poznaju kao individualca s ambicioznim vizijama i sklonostima da nikada ne dostavi obećano. Razlog zašto se on i dan danas relativno često spominje u ovoj industriji je upravo zbog Dungeon Keepera i Populous strategije koja je nakon njega ubrzo slijedila. Oba naslova prikupljali su iznimno pozitivne kritike i nagrade za najbolje strategije svoje ere.

Dungeon Keeper imao je i jednu ekspanziju zvanu Deeper Dungeons, a nastavak Dungeon Keeper 2 1999. godine sadržavao je i kratki teaser trailer za Dungeon Keeper 3 koji nažalost nikada nije vidio svijetlo dana. 2001. godine studio Bullfrog u potpunosti se stopio sa svojim izdavačem Electronic Arts dok je gospon Molyneux u međuvremenu osnovao Lionhead Studios (koji je ove godine zatvoren).

2008. godine kineski studio NetDragonWebsoft najavio je suradnju s Electronic Artsom za projekt nazvan Dungeon Keeper Online, MMO namijenjen za kinesko tržište. Kao još jedna bezvezna kopija World of Warcrafta, Dungeon Keeper Online nije bio ništa poput originala pa o njemu baš i nemamo što za reći, no nemojte sada očajavati, jer tek dolazim do najgoreg dijela. EA nas je 2013. odlučio iznenaditi apsolutno groznim Dungeon Keeperom Mobile koji nam svaki potez ograničava vremenskim tajmerima i mikrotransakcije gura niz grlo na svakom koraku. Trailer za taj mobilni naslov ima brdo dislajkova na YouTubeu, ali i preko 800 000 pogleda.

Sve u svemu, Dungeon Keeper i dalje nam je drag u srcu, no štešta je što u moderno vrijeme nije dobio priliku da nas opet osvoji. Volio bih reći da taj dan još uvijek čekamo, ali nekako nam se čini da su takva očekivanja od Electronic Artsa uzaludna. No ‘ajmo se vratiti par koraka unazad i videom ispod prisjetiti se Dungeon Keepera kakav zaslužuje biti.

Označeno sa: , ,

Komentari (7)

  • oetam

    04.07.2016 - 08:58

    War For Overworld je čista kopija DK, pratim developere već dugi niz godina i jako dobro im ide. Sviđa mi se igra. Igrao sam DK 1 i 2 i odlični su 😀

    • oetam

      @oetam, 04.07.2016 - 09:05

      War for the Overworld* Treba neki edit imati ovdje 😛

    • nikola2222253

      @oetam, 04.07.2016 - 12:42

      Igrao sam ja isto DK 1 i 2 odlicne igre .

  • MoGaming

    04.07.2016 - 19:41

    Predobra igra 🙂 fanovima isto preporučujem pored war for the overworld koji je naveden iznad i dungeons 2.Nisu bas dostojni nasljednici ali su solidne igre.Ako netko zna jos neku igru na ovu tematiku bio bi zahvalan 🙂

  • Grunf_ze_Flyer

    04.07.2016 - 22:14

    1999.Kad su igre bile dobre i kad nije bilo hipstera

  • funky0308

    05.07.2016 - 01:04

    Kako sam ja volio igrati ovo…a joooj. 🙂 dobra, stara vremena 😀

  • l)oolvl

    06.07.2016 - 02:49

    eeee, Dungeon Keeper 2… a ovaj rogati je bio maskota časopisa Hacker. Ludnica.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?