HCL.HR

Retro Doza #179 – Olimpijske videoigre

Gregor Stojev 08.08.2016.   •   3 komentara   •   Retro gaming


Tijekom reklama usred aktualnih Olimpijskih igara iskoristite priliku da okrenete kanal na HCL i pogledate… pa, još istoga, ali u retro ruhu!

olimpijske-igrice

Prije samo par dana svečano su nam započele 31. Olimpijske igre u Rio De Jaineru, stoga smo pomislili da bi bilo prigodno da ovotjednu Retro dozu posvetimo dobrim starim Olimpijskim video igrama. Premda veoma sličnog naziva, Olimpijske video igre tehnički nisu uvijek savršena preslika istih, već svojevrstan žanr kolekcije raznolikih natjecanja, nekada i nevezanih tradicija i čudnih, neočekivanih dodataka. U samoj industriji ovaj je žanr rijetko osvojio mjesto koje bi bilo nešto malo više od shovelwarea popraćenog aktualnim trendom natjecateljskog duha.

Prvi naslov ovoga žanra bio je kultni Track & Field izvorno izdan 1983. za Arkadne mašine a potom 1988. godine za MSX, ZX Spectrum te kroz narednih nekoliko godina i za sve ostale platforme tog doba poput NES-a i Game Boya. Kompletno odrađen i izdan od strane Konamija, gameplay se većinom sastojao od naizmjence brzinskom lupanju po tipkama, a to je ujedno postao i standard za desetljeća koja su slijedila. Uključeni sportovi bili su skok u dalj/vis, bacanje koplja/čekića, šprint na sto metara i prepone. Konami je i dalje nastavljao tradiciju kako je kroz godine izdao još 12 naslova jednakog stila, ali malo drugačijeg naziva. U videu ispod možete vidjeti usporedbe većine takvih igara i neke od ponuđenih vrsta natjecanja.

Sve nam to doduše spada u niz neslužbenih Olimpijskih video igara. Hes Games (kasnije Go For The Gold), još jedan od neslužbenih naslova Olimpijade, 1984. godine za Commodore 64 bio je druga takva igra koja je koristila glasove za odbrojavanje (Ready, Set, Go!), a hvaljena je radi preciznog poštivanja zakona fizike koji su utjecali na elemente poput strijela i plivanja. Navodno je u to vrijeme igra bila toliko zarazna da su igrači prestali igrati tek kada su im prsti otpali – ili tako barem glasine kažu. Bilo je tu i malo čudnijih naslova koji su pokušali biti maštoviti poput Alien Olympics 2044 AD (1992) za Game Boy u kojem ste naizgled plazili po zemlji i laserima napucavali vanzemaljce.

Iako izdan već 2007., Mario & Sonic at the Olympic Games bio je prvi naslov koji je spojio likove tih dviju popularnih serijala u pripremi za 2008. Olimpijske igre u Beijingu. Nintendo je u suradnji sa SEGOM od tada nastavio dalje štancati nastavke serijala svake druge godine paralelno sa službenim Olimpijskim igrama te je tako do sada dobio još četiri nastavka od kojih je posljednji aktualni Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games. Osim tradicionalnih sportova, Mario izdanje za Zimske olimpijske igre 2012. u Sochiju imao je, između ostalog – “sport” grudanja.

Da ne duljim, htio bih još spomenuti da su Olimpijske igre u jednom trenutku imale i službenu maskotu – lik zvan “Whatizit” bio je nekakav dlakavi plavonja u crvenim šuzama osmišljen krajem Olimpijade u Barceloni 1992. godine. Odmila zvan Izzy (jer ga nitko nije htio zvati punim imenom), Izzy’s Quest for the Olympic Rings 1995. bio je platformer za SNES i Genesis u kojemu ste s tim nečim skupljali Olimpijske prstenove, a iste godine dobio je i crtić Izzy’s Quest for Olympic Gold. Zašto njega danas više ne vidimo mislim da nam je svima jasno, ako nije bit će vam nakon što pogledate video ispod.

Komentari (3)

  • Smoolex

    08.08.2016 - 12:51

    Sydney 2000, Atena 2004, popucali su mi mišići u placu od lupanja.

  • Almir_sa

    08.08.2016 - 19:07

    Atina 2004 najbolja igra na ovu temu samo sto nikad nisam znao plivati pa igramo kod frenda on vodi a mene nema ni na ekranu i pita njegov stari sto je onaj dio bazena prazan ?

  • Lidija D

    18.12.2016 - 21:10

    Jaoj, ja sam te “prastare” olimpijade igrala na PC-ju sa prijateljicom. Program se zvao MAME32 – ista kao sa ARCADE. Sjećam se kao da je bilo jučer, jedna tapka za brzinu, a druga prati odskok i kut skakanja ili bacanja, ali bacanje kladiva nam je bilo najteže, a tek poslije koji bolovi….

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?