HCL.HR

Retro doza #181: Redneck Rampage

Gregor Stojev 21.08.2016.   •   6 komentara   •   Retro gaming


Povratkom u zlatne devedesete bacamo oko na ne baš toliko zlatni naslov u kojemu kao klasični američki seljak tjerate stoku i napucavate vanzemaljce.

redneck-rampage

Ranim skokom iz 2D u 3D okruženje, PC platforma bila je prepuna raznoraznih pucačina iz prvog lica. Neke smo od njih poput Blooda već ranije prošli, dok druge naslove poput Duke Nukema 3D, Doom-a ili Quake-a već zasigurno dobro poznajete. Međutim bilo je tu i dosta drugih, ponešto trulih naslova od kojih je jedan Redneck Rampage iz 1997. godine. Studio Xatrix Entertainment iskoristio je priliku da napravi još jednu igru koja bi se uklopila u tada popularni trend, no ova se itekako imala po čemu izdvojiti iz brda drugih pucačina.

U Redneck Rampage-u igrate kao jedan od dvoje braće – Leonard i Bubba koji su klasični američki hillbillyji, te tako lutate kroz polja Arkansasa i napucavate zle verzije susjedstva koji su zapravo zamaskirani izvanzemaljci, dok usput malo naganjate i kojekakvu stoku, sve u svrhu da spasite omiljeno prase Bessie. Zvuči odlično jel’da? Stvarno neznam što da kažem, iako se današnji trend polako vraća u retro, mislim da se može reći da smo danas ipak dosta daleko dogurali.

Unikatna forica ovdje je bila pri skupljanju predmeta poput pita, pivica i drugog alkohola. Svaki put kada nešto pojedete kako bi nadoknadili zdravlje, vaš bi se lik postepeno debljao te tako počeo i prditi. Čestim prdežima… Ne mogu vjerovati da to upravo pišem… Čestim prdežima protivnicima bi otkrivali svoju poziciju te bi se tako teže mogli prišuljati drugim seljacima, a oni bi također prema vama ranije krenuli umjesto da vas mirno čekaju. Alkohol je također imao sličnu mehaniku kojom kada se napite ko’ letva lik vam počne ignorirati kontrole i izvodi nasumične pokrete, time naravno otežavajući igru.

Sada za meni najzanimljiviji dio, dosta nakon ove igre Xantrix Entertainment je 2002. godine pripao Activisionu te pritom i promijenio ime u Gray Matter Interactive. Nešto kasnije pak, 2005. godine spojen u veoma nam poznati studio – Treyarch. Tko bi rekao da je ova ekipa, prije svoga rada na velikim naslovima poput Call of Duty i Return to Castle Wolfenstein, ima korijene na nečemu ovako tupastim.

Redneck Rampage još je tada imao dodatak zvan “Cuss Pack”. Ukoliko od samog imena ne možete raspoznati o čemu se tu radi, riječ je o dodatku koji igri dodaje više šarenih psovki, a stajao bi vas svega jedan američki dolar. Nakon toga je stigla i puna ekspanzija imena “Suckin’ Grits on route 66” koja uključuje 14 novih levela, i iako bez broja, samo jednu godinu kasnije “Redneck Rampage Rides Again” bio je puni nastavak s novom pričom, drugim lokacijama i više vanzemaljaca.

Označeno sa: , ,

Komentari (6)

  • nikola2222253

    21.08.2016 - 17:09

    Sjecam se da sam ovo igrao davno u knjiznici-igraonici u gradu.

  • funky0308

    21.08.2016 - 18:10

    Jao uzas..kako smo ovo igrali..haha. Odlicno

  • Dom3gaming

    21.08.2016 - 18:11

    Nikad igrao,ali ga skidam.

  • Loneguy

    21.08.2016 - 20:39

    dobra stara vremena…

  • Dilo_trasul

    22.08.2016 - 10:53

    Jedan od losijih fps naslova,meni je uzas bila i onda a i danas

  • Slash

    22.08.2016 - 21:02

    zakon ako si htio zajebanciju i terati kokosi sa sacmaricom to je bila igra za smijeh

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?