HCL.HR

RETRO DOZA #242: Namco Negcon – kontroler sa zapletom

Gregor Stojev 22.10.2017.   •   2 komentara   •   Retro gaming


Pogledajte kako je jedan od unikatno koncipiranih kontrolera izgledao dok se još tragalo za jednostavnim rješenjem analognih palica.

negcon (2)

Čudna periferija gamingu nikad nije bila strana pojava. Dok su volani za igranje utrka nekoć većinom bili ekskluzivni dodatak arkadnim mašinama, za kućne su se konzole pojavili tek tamo negdje u generaciji PlayStationa. Samim time, naslovi u žanru su u ranim devedesetima i ranije bili koncipirani na prilično jednostavnijim izvedbama kako pretjerana preciznost i realizam još nisu posve dolazili u obzir. Također su analogne palice, ili kako ih ja zovem – gljive, tada još bile odsutne standardu kontrola. I dok je Sony radio na revolucionarnom otkriću zvanom Dualshock, Namco se na svoji način okušao u rješavanju konkretnog problema kako bi svoju “Cyber Sled” igru na uvjerljiv način prenio s arkadnih mašina na konzole.

Negdje paralelno s izlaskom Playstation konzole, 1995. godine Namco je tako izdao svoje čudo od Negcon kontrolera koji je igračima obećavao ponuditi savršenu preciznost u igranju, i to prvenstveno racing igara kako bi briljirali u svim onim podmuklim zavojima. Obične “strelice” više nisu bile dovoljno dobre stoga je taj Namcov Negcon kontroler bio poseban po činjenici da ste ga rukama trebali zakrviti kako bi on svojim unutrašnjim potenciometrima analogne signale prenio u igru. To je otprilike izgledao kao kad se naljutite pa kontroler rukama pokušavate strgati, no za pravilno korištenje Negcon kontrolera se upravo to i očekivalo.

negcon (1)

Osim što je izgledao kao da u centru ima tumor, dizajn je nalikovao klasičnom izgledu kontrolera kakve danas još koristimo, iako mu je zbog njegovog glavnog mehanizma žica ipak morala visiti s lijeve strane. Negcon također nije koristio simbole na prednjim tipkama, a pritom zapravo nije imao ni R2/L2 tipke, stoga nisam baš siguran da bi ga itko danas još htio koristiti osim možda u svrhe sprdancije.

Ipak, ideja je tada službeno bila podržana naslovima poput Ridge Racer, Gran Turismo, Wipeout, Destruction Derby i Collin McRae Rally koji su se s Negconom mogli ležerno odigrati, a koliko čujem čitava stvar zapravo uopće nije bila loša. Međutim, ubrzo nakon njega su na tržište počeli stizati i gaming volani za kojima su svi ozbiljniji trkači slinili dok je Negcon naizgled ostao zapostavljen u prašini. Kako je čudnovati Negcon izgledao u akciji zato pogledajte u videu ispod.

Komentari (2)

  • Retr0

    22.10.2017 - 13:52

    Zanimljiv kontroler

  • l)oolvl

    22.10.2017 - 16:39

    ah, dobri stari Ridge Racer… mogli biste i to pokriti kakvom retro dozicom

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?