HCL.HR

RETRO DOZA #258: Chex Quest – Doom za malu djecu

Gregor Stojev 11.02.2018.   •   2 komentara   •   Retro gaming


Ove doze gledamo jednu od mnogih imitacija legendarnog Dooma, i to jednu namijenjenu maloj djeci, koja se distribuirala uz – kukuruzne pahuljice.

chex-quest

Kukuruzne pahuljice u Americi su oduvijek bile sastavni dio doručka te dolaze u svim živim i neživim oblicima. Nekom bizarnom tradicijom u njihove su se kutije također počele skrivati raznorazne nagrade ili igračke. Među uspješnim brendova pahuljica nalazi se Chex koji posluje još od davne 1937 godine, a ovdje nam je sada od značaja jer je bio prvi koji je uz kutiju žitarica 1996. godine uključivao i vlastitu videoigru na CD-u.

Sretnici su tako imali šansu pronaći primjerak Chex Quest igre za MS-DOS – nenasilni FPS koji je promovirao dotični brend pauhljica. Kako bi brend prešao u modernu eru s ciljem da djeci ostane uzbudljiv, došlo se do ideje da se s budžetom od pola milijuna dolara razvije “visokokvalitetna” videoigra koja bi se nalazila u više od pet milijuna kutija žitarica. Premda je Chex Quest sam po sebi tehnički nosio vrijednosti od 30 dolara po komadu, taj doručak vas potom ne bi stajao ni pahuljice više, a uz to bi dobili i sasvim novu igru – “badava”.

Iako se na prvi pogled tu radi o besramnoj kopiji Dooma namijenjenog djeci od 6 godina pa na više, Chex je svojevremeno zbog ovog poteza čak osvojio i par zlatnih nagrada u efikasnosti marketinga. Sve je to naravno bilo posve legalno s popraćenim dopuštenjem i dozvolama studia id Softwarea. Njima je naime tada to već bilo od manje važnosti jer su smatrali da je s izlaskom Quakea Doom već postao stara stvar.

chex-quest

Štoviše, zbog partnerstva s America Online internet poslužiteljom koji je zapravo i proizveo dotične CD-e, primjerak Chex Questa također je dolazio s uzbudljivih 50 sati besplatnog dial-up surfanja po internetu. Takvom nepropustljivom ponudom prodaja Chex pahuljica se utrostručila. Što je najnevjerojatnije u cijeloj ovoj priči, Chex Quest je na neku foru postao svojevrsni kultni klasik pa je uz posvećeni community tako čak vidio i nekoliko nastavaka. Za sve nas ostale, jasno je da se radi o nekakvoj jeftinoj gluposti, al za Amerikance je on izgleda bio nekakav pojam.

Što se same izvedbe tiče, dosta je stvari promijenjeno od osnovice Dooma po kojoj je temeljen. Glavni lik tako se nalazi u oklopu jedne Chex pahuljice dok su protivnici nekakvi zeleni ljigavci. Kako bi se odmaknuli od nasilja, sami koncept zdravlja također nije mogao funkcionirati na isti način. To objašnjavaju tako da brojke koje klasično predstavljaju zdravlje u Chex Questu pak predstavljaju mogućnost kretanja – kada padne na nulu, igra je gotova ne zato što ste mrtvi, već zato što ste u potpunosti zapeli u toj zelenoj ljigavosti da se ne možete više kretati.

Doom je danas uveliko legendaran, stoga se u ozbiljnijim krugovima Check Quest naravno smatrao neoriginalnom imitacijom po kojoj se pljuvalo. Međutim, on se u to sve ipak donekle uspio uklopiti većinom zbog raznih modova kojima je Doom kroz godine bio popraćen i podržan, a Chex Quest ispao je samo jedan od mnogih takvih. Kako je taj Check Quest točno ispao saznajte u videu gameplaya ispod.

Označeno sa: , ,

Komentari (2)

  • l)oolvl

    11.02.2018 - 18:00

    čini se super za igru iz 1996. koju dobiješ u pahuljicama 🙂

  • davor gere

    11.02.2018 - 22:10

    fora

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?