HCL.HR

RETRO DOZA #256: Enclave

Gregor Stojev 29.01.2018.   •   1 komentara   •   Retro gaming


Naslov kojega danas stavljamo na pozornicu svojedobno nije ostavio veliki trag u industriji videoigara, no to ne znači da se uz njega nije moglo zabaviti.

enclave igra

Prije 16 godina švedski Starbreeze Studios (Payday, The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay) dostavio nam je Enclave – fantazijski RPG iz trećeg lica za Xbox i Windows. Osim prilično zgodno izvedenog glavnoga menija, Enclave je nudio kampanje iz perspektive dobrih snaga i zločestih zlikovaca. Klasični ratnici, vilenjaci, čarobnjaci, goblini, orci i ostatak ekipe bili su svi na izboru igrivih likova kojima bi istraživali razne fantastične srednjovjekovne lokacije te ponekad izbjegavali podmukle zamke u potrazi za zlatnicima.

Kad malo bolje razmislim, čitava stvar donekle je slična Dark Soulsu, na znatno primitivniji način. Ipak, Enclave nije nikada uspio steći slavu takvog omjera zbog znatno manje dubine, customizacije, statistika, plitke priče i one vjerojatno najbitnije – upitne registracije udaraca. Čak i kada biste sve to uspjeli progutati, premda je bio pošteno zabavan na svoj način, jednostavno nije bio dovoljno intrigantan da bi se o njemu dalje pričalo, te je tako i ostao zaboravljen.

U tadašnjem planu bila je i otkazana Gamecube verzija ne bi li uspio ugrabiti i malo širu publiku, a tek punih deset godina kasnije – 2012. “Enclave: Shadows of Twilight” stigao je na Wii. Ubrzo nakon toga Enclave se odlučio ubaciti i u Steam na kojem se čak prodao u više od milijun komada. Puni nastavak – Enclave 2 također je davne 2003. bio u razvoju za Xbox, PS2 i PC. Ta dvojka se sa “full motion capture” animacijama i multiplayerom modovima planirala popeti stepenicu više, no zbog nekakvih pravnih poteškoća ni to nije zaživjelo. Šteta jer se Enclave danas više baš i ne pamti po nečemu konkretnom osim činjenice da je jednom postojao, a kvalitetniji nastavak mogao mu sigurno pomoći da bude i nešto više.

Ispod smo izdvojili video s malo gameplaya prva dva levela u kojima s glavnim ratnikom bježite iz tamnice, a u komentarima ispod javite nam jeste li ga i vi ikad zaigrali i koliko vam se (ili nije) svojevremeno dopao.

Označeno sa: ,

Komentari (1)

  • l)oolvl

    30.01.2018 - 00:31

    ovo je bilo super… u vrijeme kad su igre bile daleko jednostavnije, a zabavnije

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?