HCL.HR

RETRO DOZA #260: Bally Astrocade

Gregor Stojev 25.02.2018.   •   1 komentara   •   Retro gaming


Moćna Astrocade konzola koja je prije 40 je godina konkurirala Atariju također je htjela biti i osobno računalo, no iz nekoliko razloga jednostavno nije uspjela ostaviti dovoljno veliki utisak da bi ga se danas mnogi sjećali.

U svijetu retro mašina još danas pričamo o Atariju kao nekakvoj legendi, no Bally Astrocade za kojega vjerojatno nikada niste čuli svojedobno mu je pravio ozbiljnu konkurenciju. Riječ je o jednoj propaloj, ali i ambicioznoj igraćoj konzoli druge generacije koja je s mnogim drugim kandidatima isparila na posljetku velikog sloma industrije do kojeg je došlo 1983. godine.

Makar se za Astrocade planiralo svašta, i prije njegova zadnjeg daha su se nadzirali problemčići. Astrocade je imao relativno bolan početak kako je često mijenjao naziv, a zbog spore proizvodnje 1977. godine mu je skoro godinu dana trebalo da sleti u nečiji dom. U tom periodu se prvo nazivao Bally Home Library Computer, onda je u jednom trenu postao Bally Professional Arcade prije nego se konačno odlučio za Bally Astrocade. Razlog je taj što je proizvođač Bally nakon samo par godina izgubio interes te je proizvod predao trećoj stranki koja se neuspješno pokušavala uključiti industriji, a onaj inicijalni proizvod pak se nije nalazio na policama dućana već ga se nabavljalo isključivo poštanskom narudžbom.

I dok je on nekoliko godina sređivao te svoje mušice, dobar stari Atari se već udobno plasirao u dnevnim boravcima, a tu se negdje i on pojavio s novom “2600” varijantom. Ipak, Astrocade ne samo da je bio jedan od prvih koji je koristio “kazete”, odnosno svoje “cartridge” zvane Videocade, već je svaka na sebi imala i više igara. Između ostaloga svojedobno je bio hvaljen za odličnu grafiku i zvučne efekte koji su itekako bili iznad Atarija, a konzola je također dolazila s par ugrađenih igara. S bibliotekom od nekih 30-ak naslova, konzola se pokušala djelomice gurati i kao osobno računalo te je tako uključivao i alate poput kalkulatora i Basica s kojim bi igrači mogli programirati vlastite igre.

Osim skromne tipkovnice na prednjem panelu s kojom bi pokretali aplikacije, također je imao i bizarno kompleksni kontroler. Taj je djelomično nalikovao pištolju bez cijevi, s okidačem naprijed i pomičnom palicom na vrhu. Navodno je stvar funkcionirala super, ali bi se često znao lomiti zbog čega zabava ne bi dugo trajala. Midway koji je tada bio grana Bally-a također je napravio ekspanzijski modul naziva “Zgrass” koji bi s proširenom tipkovnicom, memorijom, procesorom i Floppy disketama Astrocade pretvorio u pravu mašinu. Entuzijastične reklame stare 40 godina koje smo izdvojili niže demonstrirat će vam sve čari senzacionalnog Astrocada, a ukoliko biste ga osobno htjeli zaigrati to možete već danas tako da skočite na ovaj link.

Označeno sa: ,

Komentari (1)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?