HCL.HR

RETRO DOZA #261: The Matrix Online – stvarnost je laž

Gregor Stojev 04.03.2018.   •   4 komentara   •   Retro gaming


Legendarni The Matrix začudno nije imao mnogo videoigara, no jedna od njih i dalje uspijeva tjerati nostalgičare da sanjaju.

Trilogija The Matrix filmova bila je pravi kulturološki događaj koji se počeo zbivati na koncu prošlog stoljeća. Zapravo mi je malo šokantno prisjetiti se činjenice kako smo prvi film dobili još 1999. godine, dakle prije gotovo dvadeset godina.

Ali nije mi cilj sada podsjetiti vas koliko ste stari, već natuknuti kako svijet nakon Matrixa više jednostavno nije bio isti. Njegov utjecaj u filmskoj industriji je neupitan, no s druge strane u području videoigara baš i nije uspio ponuditi vrhunske naslove. Brojimo svega tri službene The Matrix igre do dana današnjeg, a ona koje se danas prisjećamo je svakako bila najambicioznija.

Nakon što smo davnih dana svjedočili usporenoj akciji prouzrokovanoj izborom jedne od dvaju pilula, možda ste čak bili i jedan od onih koji su se zapitali kako bi osobno postupali kada biste se našli u takvome scenariju. Odgovor na to pitanje 2005. godine je namjeravao ponuditi The Matrix Online, igrivi pokušaj da se Matrix franšiza zacementira u industriji videoigara kroz prikladni oblik MMO-a u kojem je sve moguće.

Izvorno izrađen od strane studija Monolith Productions (F.E.A.R., Condemned, Middle-Earth: Shadow of Mordor), izdavači Sega i Warner Bros. udružili su se kako bi The Matrix Online lansirali 2005. godine. Međutim, ubrzo potom je cijela stvar prodana Sony Online Entertainmentu kod kojeg je naslov izdržao samo četiri godine – pokopan je 2009-te. Scena je u to vrijeme bila zasićena svakakvim MMO naslovima zahvaljujući uspjehu World of Warcrafta, a The Matrix Online bio je još samo jedan od kandidata koji je htio slijediti taj trend.

No čini se da je nedovoljan broj ljudi bio zainteresiran za ulogu kung-fu nindže s cvikerima – igru je pred zatvaranje 2009. godine igralo svega 500 aktvnih igrača. Nisu mu baš pomogle ni činjenice da je bio potpuno drugačiji MMO naslov od svega ostaloga pa tako i dosta kompliciraniji dok je od igrača također tražio i mjesečnu pretplatu.

Očekivani sustav borbe tada još nije bio u stanju doseći razinu prave dinamične akcije kakvu danas imamo u modernijim naslovima, stoga se bazirao na svojevrsnom kamen-škare-papir sustavu u kojem su sudionici “zaključani” u animacijama poteza.

Inače, jedna od često promoviranih značajki Matrix Onlinea bila je to da se radi o produžetku priče The Matrix univerzuma koju su igrači mogli “naslijediti” tj. dalje krojiti po volji, a taj je koncept službeno bio podržan od tvoraca filmova. Između ostaloga, u toj produženoj priči mogli ste doživjeti i neke velike događaje poput smrti Morpheusa, kultnog mentora koji je Keanu Reevesu ujedno i ponudio pravac za istinom te ga tako učinio facom kakvu danas poznajemo.

Preostalim aktivnim igračima je naravno teško pala vijest o tome kako će se serveri zauvijek ugasiti nakon svega par godina postojanja igre. Video ispod bizaran je snimak posljednjeg trenutka kojega su ulogirani igrači doživjeli, s porukom koja im poručuje da se “probude”.

No toj priči zapravo nije bio kraj te žalosne 2009. godine. Ono što se počelo zbivati, još i daleko prije sudnjega dana je sakupljanje informacija programskog koda koji je činio MMO kako bi igrači i dalje mogli emulirati i stvarati vlastite neslužbene servere. Nažalost, radi se o poprilično zapetljanim špagetima s kojima izgleda samo Neo može izaći na kraj, a svi rezultati tog procesa i danas još nalikuju nekakvoj ranoj “alpha” verziji koja je tek djelomično igriva.

Jeste vi igrali The Matrix Online?

Označeno sa: ,

Komentari (4)

  • MakikaM91

    04.03.2018 - 23:24

    The Matrix Online nisam igrao ali zato jesam negde 2006 ako se ne varam igrao Matrix: The Path of Neo koja je bila za to vreme bas predobra igra.

    • Apocalypse4987

      @MakikaM91, 05.03.2018 - 07:14

      bija sam zaboravija naziv te igre, bila je fenomenalna i za današnje standarde

    • siblyx

      @MakikaM91, 05.03.2018 - 09:53

      Također igrao samo Path of Neo i igra mi ostala i dosta dorom sjećanju. Ostale nikad nisam zaigrao, a za ovaj MMO nisam ni siguran da sam znao da je postojao.

  • hrc385

    05.03.2018 - 18:03

    Kusturica radi remake filma, Perhan nije htio biti Neo, pa su sada u dvojbi. Trailer možete vidjeti ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=SRNb64RgZ6Q

    Baš me zanima dali će netko razviti igru po tome…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?