HCL.HR

RETRO DOZA #267: Sunset Riders – tko prvi potegne

Gregor Stojev 15.04.2018.   •   4 komentara   •   Retro gaming


Jašemo na Divlji Zapad i gledamo kako se Konamijev Sunset Riders na SNES konzoli raspištoljio još 1991., davno prije Red Dead Redemptiona.

Videoigre su se od svojih ranih početaka bavile western tematikom. U to vrijeme njihovi tvorci nisu se trudili da te igre budu politički korektne niti se posebno pazilo da budu povijesno precizne. Gledalo se samo da igra bude što zabavnija, a takvim pristupom Konami je 1991. razvio igru zvanu Sunset Riders, kaubojsku pucačinu koja je od divljeg zapada napravila zabavni park… praktički kao i serija Westworld.

Verzija Sunset Ridersa za arkadne kabinete bila je prva koju je Konami izbacio, a proizvedena je u dva različita primjerka. Prvi je podržavao igranje za dva igrača dok je drugi podržavao punu četveročlanu ekipicu. U Sunset Ridersu probijali smo se kroz razne klasične lokacije divljeg zapada poput salona, farma, kanjona ili vagona vlaka, s lovcima na glave koji su čitave vojske razbojnika slali dva metra pod zemlju. Premda je to za današnje standarde bio relativno kratak proizvod s tek osam levela, stvar je svojedobno ipak bio poprilično dobar pa je u narednim 1992. i 1993. godinama odjahao i na Mega Drive te SNES konzole.

Ipak, Mega Drive verzija vidjela je dosta promjena. Dok je imala nešto bolju glazbu, sa samo dva igriva lika na izboru kroz četiri poglavlja, svaki pak sa samo dva levela, moglo bi se reći da se radilo o malo osakaćenom portu. S druge strane, SNES verzija skoro je identična originalnoj arkadi te se također često svrstava među najboljim naslovima konzole. Sve u svemu, Sunset Riders imao je popriličnu razinu varijacija unutar svojih ograničenja. Osim što su likovi imali drugačija oružja, također je bilo i segmenata jahanja pa tako i onih iz prvoga lica. Kompletno iskustvo kako jahači odlaze u zalazak zato možete pogledati u manje od tridesetak minuta s priloženim videom ispod.

Označeno sa: ,

Komentari (4)

  • Dream Breaker

    15.04.2018 - 14:23

    igrao na sega mega drive. najkul igra za segu dan danas

  • Darcoolio

    15.04.2018 - 14:24

    Obožavam ovu igru, tako mi i telefon zvoni 🙂
    Ima je na Aplikaciji Arcade sky za android ako neko želi da je igra preko telefona.

  • AceRimmer

    15.04.2018 - 15:44

    Zaigram jos i danas na emulatoru… pokusavam zadnji level proc na hard bez smrti, ali mi je tipkovnica malo neresponzivna (a mozda je i do same igre).

  • Frog

    15.04.2018 - 16:42

    U Snes/Genesis eri Konami je ima hit do hita. 😀
    A danas nista :/

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?