HCL.HR

RETRO DOZA #272 – Vektorska grafika i Vectrex konzola

Gregor Stojev 20.05.2018.   •   1 komentara   •   Retro gaming


Svratite s nama u daleku prošlost i prisjetite se kako su nam igre nekada izgledale na skromnom vektorskom prikazu jedne Vectrex konzole.

Dok su video igre nekoć davno još prolazile kroz pubertetsko razdoblje, jedna od prolaznih vizualnih prezentacija bila je ta vektorske grafike. Za razliku od rasterske “bitmap” grafike baziranoj na pikselima koja ovisi o rezoluciji prikaza, vektorska se grafika temelji na matematičkim formulama koja tvori relativno primitivne te monokromatske geometrijske oblike. Osim što je nalik jednom osciloskopu, lako je moguće da ste u nekom trenutku već imali priliku vidjeti i kako to izgleda na igrama. Premda ih zapravo ima mnogo, neke od popularnih naslova takvoga stila bili su kultni Asteroids te mitološki Polybius. Takvo što se dosta koristilo u ranim danima arkadnih mašina tijekom osamdesetih, no od konzola tu je ipak bila samo jedna.

Zakvačen za ekran od čak devet inča, Vectrex je bila konzola druge generacije koja je na tržištu živjela puna dva ljeta – od 1982. do 1984. godine. I dalje se radilo o monokromatskom prikazu, no taj je problem ovdje imao i domišljato rješenje. Kako bi se nedostatak šarenih okolina zaobišao, na ekran bi se zalijepila plastična folija. Samim time ste si mozak “prevarili” da tu ipak ima neke zgodne, šarene grafike kako je svaka igra dolazila s vlastitom folijom. Ako bismo u obzir uzeli dosadašnje inflacije, taj bi vas Vectrex svojedobno stajao današnjih 3000 kuna, znači u rangu jednog PlayStationa 4. Međutim, to nije dugo potrajalo kako se njegov životni ciklus odvijao točno za vrijeme sloma industrije, a samim time se već za godinu dana iz te cifre mogla izdvojiti i jedna nula.

Ipak, u tom je kratkom razdoblju imao i dva periferalna dodatka od kojih je jedan bio “3-D Imager”. Nalik današnjim VR naočalama taj bi monokromatskoj slici dodao boju kako bi stvorio 3D efekt, a tu je bila i penkala s kojom se po ekranu moglo crtati. Spomenuti “3-D Imager” već smo izdvajali u jednoj od veoma ranih doza stoga ćemo danas pogledati širu kolekciju naslova koji su se na Vectrexu mogli zavrtjeti prije 40 godina. Iskoristite tako trenutak da zaboravite na ostale brige i uz video ispod skoknite malo u prošlost.

Razvojem “sprite” tehnologije, poligona te nuklearne fizike općenito danas takvo što rijetko više vidimo. Premda je razvoj magije koja se zbiva ispod naših omiljenih naslova često fascinantan, eksplozija nezavisnog razvoja u zadnjem nam je desetljeću ipak oživjela šarm raznih retro stilova. Pošto ne pokazuju znakove usporavanja, ostaje nam zato za vidjeti hoćemo li u skoroj budućnosti možda vidjeti i revitalizaciju naslova koji simuliraju skromni vektorski stil? Zajedno i sa zvučnim efektima, naravno.

Označeno sa: ,

Komentari (1)

  • omar500

    20.05.2018 - 13:33

    Zanimljivo je da je vektorska grafika najmanje zastarjela, pogotovo kada se pogleda taj Atari 2600 period, pa i NES era i rana 3D era igara koje, koliko god ja volim retro igre, izgledaju dosta grubo i prosto u vecini slucajeva. Vectrex krasi fina, minimalisticka grafika, ima dobar artisticki dojam.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?