HCL.HR

RETRO DOZA #279: Blood Bowl – itekako prljava tekma

Gregor Stojev 15.07.2018.   •   0 komentara   •   Retro gaming


U ovotjednoj retro dozi pokušavamo shvatiti kako je momčad mrtvaca u Blood Bowlu mogla postaviti živi zid.

Da Croteamov Football Glory već nije pokriven u jednoj od ranih doza, znajte da bi mi to bio prvi izbor za današnji veliki, veliki dan. Ali dobro, pokušat ćemo zato nekako udovoljiti i onima koje nije uhvatila kockasta groznica pa ćemo danas pogledati jedan specifični serijal u kojemu se granice dvaju svjetova približavaju opasno blizu.

Popularna ali i prilično skupa društvena tabletop igra Warhammer 1986. je godine dobila svojevrsnu spin-off verziju nogometa. Zapravo, malo preciznije rečeno radi se o Američkom nogometu, odnosno Rugbyu ili kakogod. Vilenjaci, patuljci, orci, štakori i ostala ekipa poput živih mrtvaca tako su sada ratovali oko lopte na terenu, i vjerovali vi to ili ne stvar je bila prilično uspješna. Blood Bowl tako je bio brutalna parodija sporta u kojem se ionako svi samo naguravaju, sada i s namjerom da se momčadi na terenu doslovno poubijaju.

Ali nisam tu da pričam o društvenoj igri jer za to imamo drugi niz članaka. Sve je to ipak samo uvod na Blood Bowl kojega je izdavač MicroLeague 1995. kao turn based strategiju izbacio za DOS. Cilj igre jasno je bio zabiti što više golova, no kao što smo ranije već ustanovili, alternativno se moglo i nalemati cijeli protivnički tim zbog čega davanje golova više ne bi predstavljao neki problem. Iako je stvar bila relativno dobro prenesena u virtualni medij, u tim se ranim danima tek sanjalo kako bi to jednog dana moglo izgledati.

Developer Cyanide zato je početkom 21. stoljeća zatražio službena prava za izradu nešto modernije verzije Blood Bowla, no Games Workshop – tvorac i vlasnik Warhammera ih je pritom odbio. Tu im izgleda nije bilo druge nego da stvore vlastitu kopiju pa je 2004. tako nastupao Chaos League. Međutim, Games Workshopu se takav potez naravno nije dopao pa su se počele bacati tužbe, no spor je ipak riješen izvan sudnice kako su pristali da im Cyanide ovoga puta razvije službenu stvar.

Tako nekako dolazimo i do tog dana kada je 14 godina poslije skromnog Blood Bowla za DOS došla i sasvim moderna varijanta za PC, PS3 i Xbox 360, a naknadno mu se teren još proširio na iOS, DS i PSP. Osim “turn based” varijante, Blood Bowl iz 2009. godine ovoga je puta imao i “real time” način natjecanja, a između ostalog tu su još bili i ozbiljno-neozbiljni komentatori kako bi element parodije bio posve očit.

Igrači na terenu sad su stjecali iskustvo i napredovali u levelima kako bi učili nove trikove dok su u online turnirima mogle sudjelovati čak 24 ekipe. Podrška igri je bila podosta snažna te je kroz nekoliko narednih ekspanzija i novih edicija Blood Bowl vidio još desetak igrivih frakcija. Meč u stvarnom vremenu s opcijom pauze za izdavanje kritičkih naredbi možete pogledati u kratkom isječku ispod.

Nedavne 2015. također smo dobili i dvojku za PS4, XBO, PC i Mac, a neki od novih fičra bili su kampanja i customizacija stadiona. Iz nekog se razloga odustalo od igre u stvarnom vremenu stoga je jedini način natjecanja bio onaj na poteze. Ali čak i s time, sljedeći video pokazat će vam da je stvar kroz zadnja dva desetljeća napredovala prilično dobro, a tko zna kamo će nas ubuduće još odvesti.

U svakom slučaju, nebitno nalazili se na terenu prljavi orci ili živi mrtvaci, naši vatreni bi ih jednako dobro poslali doma. Zar ne? Sad piva u ruke i viči dok glas ne promukne!

Označeno sa: ,

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?