HCL.HR

RETRO DOZA #28 – Sretan 13. rođendan Sega Dreamcast!

Renato Pedišić 09.09.2012.   •   1 komentara   •   Retro gaming


Iako će se rijetki složiti s time da šesta generacija konzola već sada spada u retro proizvode, ovaj rođendan ipak moramo obilježiti. Evo priče o zadnjoj Seginoj konzoli.

Šesta generacija konzola donijela je (a i dalje donosi) mnogo zabave gamerima diljem svijeta. To je generacija Sonyjeva PlayStationa 2, Microsoftova Xboxa, Nintendova GameCubea, ali i Seginog Dreamcasta koji na današnji dan slavi 13 godina od dana kada je prvi puta pušten u prodaju…. u Americi. Čudno od nas da obilježavamo Američki rođendan konzole, ali bio je to specifičan datum – 9.09.1999. Europljani su svoje Dreamcastove dobili mjesec dana kasnije, 14. listopada (vidite? blesav datum, draži nam američki), a Japanci su se igrali na prvoj konzoli šeste generacije već godinu dana prije toga – kod njih je izašla u studenom 1998.

Dreamcast je bio jedna od najinovativnijih konzola ikada jer je sa svojim Dreamarena servisom bio ujedno i prva konzola koja je aktivno podupirala online igru što je pripomoglo i prvotnim dobrim rezultatima prodaje. No, zbog izlaska jakog PlayStationa 2 i radi kašnjenja konzole u Japanu, prodajni rezultati Dreamcasta su dosta brzo opali da bi na kraju daljnja prodaja i proizvodnja bila obustavljena već 2002. godine u Europi i SAD-u. Interesantno, konzola je nastavila prodaju u Japanu sve do 2007. godine, a na istom tržištu uredno su izlazile i nove Dreamcast igre sve do te godine.

Osim tada inovativnih online mogućnosti, razlog dobre prvotne prodaje konzole bile su i kvalitetne igre koje su izdane simultano s njenim izlaskom. To su između ostalih bili Soul Calibur, Sonic Adventure i Marvel vs. Capcom, a 2000. godine izlazi Dreamcastova najpoznatija i do tada najskuplje proizvedena igra – Shenmue koju velik broj ljudi cijeni i dan danas kao jedan od najboljih RPG-ova ikad proizvedenih.

Radi se u svakom slučaju o vrlo interesantnom proizvodu gaming industrije na koji ćemo uvijek gledati kao kraj jedne ere za Segu kao kompaniju, ali i za gaming općenito. Mnogima u našim krajevima Dreamcast je velika nepoznanica, stoga ovoj rođendanskoj čestitki prilažemo i video koji će vam otkriti neke interesantne informacije o Seginoj posljednjoj konzoli.

I što ćete pokloniti svom Dreamcastu za rođendan? Hint: vjerojatno će cijeniti brisanje prašine.

Komentari (1)

  • SonOfOsiris

    09.09.2012 - 21:39

    imali su stvarno dobre reklame i agresivan marketing, baš šteta

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?