HCL.HR

RETRO DOZA #289: Clay Fighter – glinom protiv dosade

Gregor Stojev 24.09.2018.   •   1 komentara   •   Retro gaming


Tabačina s glinenim likovima svojedobno je bila pravi cirkus, no kao neozbiljna alternativa Street Fighteru i Mortal Kombatu baš i nije imala neke ozbiljne šanse probiti se do slave.

Ne možemo baš reći da su najbolji naslovi često ikada prikladni za djecu. Dobro, nađu se stvari poput Super Maria i Pokemona, no dječje igre kao takve najčešće su kategorija za sebe. Naslov kojega danas izdvajamo pao bi negdje između sve toga jer je njegova temeljna ideja bila parodirati najjače borce ranih devedesetih tako da ublaži nasilje.

Dok je svaka ideja još bila dobra ideja, Clay Fighter je tako nastupao u 1993. godini na SNES-u, samo dvije godine nakon Street Fightera 2 i jedne godine legendarnog Mortal Kombata. Ako ste bili te sreće da ste među onima čiji su se roditelji snažno protivili ideji igranju nasilnih igara, možda ste zato bili i te (ne)sreće da vam se na njihovom mjestu uvali ovakva tučnjava s glinenim likovima. Zbilja “dobra” ideja.

U Clay Fighteru je uvelike vladala tema cirkusa, pa ako su vas zli klauni noćima držali budnima, onda ste s ovime zbilja nadrapali. Ipak, to ne znači nužno da se ovdje radi o nekom epic failu, jer sam siguran da ga se neki igrači danas sjećaju i s toplom nostalgijom. Veoma je zanimljivo da je Clay Fighter bio složen fotkanjem prave gline u “stop motion” stilu, donekle slično kao što se Mortal Kombat odlučio snimanjem pravih glumaca.

Osim naravno klauna, neki od likova tu su vam na izboru bili snjegović, blob koji se transformira u razne predmete, Elvis, obilna operna pjevačica ili duh s bundevom za glavu. Ipak, pohvale ćemo dati tamo gdje su zaslužene jer je impresivno da se za neke od likova poput bloba slagalo i do 70 različitih modela. Ispada da se u Clay Fightera zbilja utrošilo dosta truda, šteta samo što još uvijek nije izgledalo nešto posebno dobro… Ili pretjerano zabavno.

Prosječne ocjene nisu ga spriječile da se 1994. prebaci i na Sega Mega Drive/Genesis, a ubrzo su počeli stizati i nastavci te druga posebna izdanja. “Clay Fighter 2: Judgement Clay” za SNES zato smo vidjeli u 1995. a bizarno nazvani “Clay Fighter 63 1/3” na Nintendu 64 u 1997. godine koji je tom konceptu napokon pokušao učiniti pravdu sa zrnom 3D-a i “Claytality” potezima. Kako se ta glina ponašala u akciji pogledajte zato u priložen videu ispod.

Označeno sa: ,

Komentari (1)

  • 312AE

    24.09.2018 - 14:35

    Igral sam ovo na emulatorima i imaj sega verziju. Ovo je meni više Killer Instinct na LSD-ju. Inače mi se ovo čini puno strašnija igra nego Mortal Kombat ili Killer Instinct,dok si djete. Te su igre bile za mene više kak i akcijski crtani 90 tih, MK 1 ti je na segi trebal cheat za krv. Poslje si imal babality, animality i frendship. To mi je sve kak djetetu bilo smješno. Fatalityje sam recimo samo par znal. Najdraži mi bil skorpijonov Toasty, koji nije opče strašan. Tu u Clay Fighteru sve sami neki i izopačeni likovi, recimo zločesti nabildani snjegović. ?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?