HCL.HR

RETRO DOZA #292: Splatterhouse – kuća puna mrlja

Gregor Stojev 21.10.2018.   •   2 komentara   •   Retro gaming


Bliži nam se popularni Halloween stoga prigušite rasvjetu jer polako krećemo s prisjećanjem na stare horor igre.

Iako danas opet gledamo Namco, ovoga puta pod povećalom nije neka dječja igra već jedna brutalna horor makljaža iz 1988. godine. Ipak, ne trebate se ipak previše bojati, jer u Splatterhousu su se čudovišta bojala vas. Dotični naslov je svojedobno bio “sidescroller tučnjava” s mračnijim štihom za arkadne kabinete. Zarobljen u ukletu vilu, student Rick budi se u tamnici te nakon što ustanovi da mu je djevojka nestala, oblači misterioznu masku i baca se na posao “čišćenja”. Ako vam lik malo vuče na Jasona iz Friday the 13th, to je namjerno jer je Splatterhouse odao čast kultnim američkim slasherima i brojnim drugim horor filmovima poput Evil Dead.

Inače, ta ranije spomenuta maska donosi mu nove moći kako ga ujedno pretvara i u nekakvog demona, a između ostaloga ta maska posjeduje i vlastite misle. Glavni razlog zašto je Splatterhouse bio zabavan nalazimo u činjenici kako sve vradžbine koje vam stanu na put rušite jednim šamarom. Premda Rick i leteće noževe odbija golim šakama, stvar i dalje nije bila posebno lagana jer pretrpjeti možete svega samo par udaraca.

Zanimljivo je da je Splatterhouse za razliku od mnogih drugih arkadnih naslova tog doba koristio checkpointe, pa tako i nije žderao količinu kovanica koju biste očekivali. Barem što se tiče najranije verzije za kabinete, jer se 1990 probio i do konzole Turbografx 16 s kojom ste koljažu mogli obavljati nesmetano u udobnosti vaše fotelje. Kasnije će se Splatterhouse pojaviti na iOS i Wii-u, preciznije zapravo 2010. godine, a kako je to izgledalo pogledajte u priloženom videu ispod.

Godine 1992. Splatterhouse je svoju brutalu s dvojkom nastavio na Genesisu/Mega Drive-u, a 1993. je za iste konzole već nastupao i treći. Njih ćemo lagano zaobići pošto se pretežito radi o sasvim istoj stvari s tek novim vradžbinama. Ipak, trojka nikada nije izdana kod nas u Europi, ali zato je uključena kao dodatak u moderniji remake kojega smo na PS3 i X360 vidjeli 2010. godine, dakle više od 15 godina kasnije.

Nakon tolike pauze nije previše čudno da sljedeći Splatterhouse nije mogao ispuniti očekivanja koja su se pred njim našla. Loša kamera, nestabilni framerate i duga učitavanja samo su neki od problema koje su igrači tu morali trpjeti, no Splatterhouse je sada ipak imao čast biti prva igra ikada koja se pojavila na naslovnici popularnog časopisa svih stvari horor – “Fangoria”. Ipak, stvar je sada lagano već etiketirana bezukusnom nasilju, s litrama krvi dok vam se u pozadini vrti isključivo metal glazba. Ja mu neću još ništa presuditi jer sve ima svoje mjesto i vrijeme, a bi li to moglo biti nešto za vas saznajte pogledom na početak igre u videu niže.

Označeno sa: ,

Komentari (2)

  • Dream Breaker

    21.10.2018 - 16:58

    odlična igra

  • mili1985

    21.10.2018 - 18:34

    Započeo sam serijal s drugim nastavkom na Segi kao klinac. Odlično i podosta frustrirajuće iskustvo. Treći nastavak sam tek prije koju godinu odigrao i to putem emulatora, dok remake nisam imao prilike ( možda i bolje ).

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?