HCL.HR

RETRO DOZA #294: Witchaven – dom vještica

Gregor Stojev 04.11.2018.   •   0 komentara   •   Retro gaming


Polako nam je prošao dan kada su duhovi hodali među nama, no sa zadnjim daškom u Witchavenu ćemo se još malo pokušati zadržati u lovu na vještice.

Stopama Hexena 1995. godine došao nam je i Witchaven, fantazijski naslov koji se bavio lovom na vještice. Bila je to jedna od ranijih igara koja se koristila “build engineom” te se tako tehnički smatrala i pucačinom. Ali, s obzirom na to da se tu malo toga pucalo, pošto se većina arsenala sastojala od hladnog oružja, nisam siguran da bi ga tamo svrstao samo zbog perspektive prvog lica.

Za igru je bio zaslužan jedan studio za kojega najvjerojatnije nikad niste čuli – Capstone Software, jer osim što je već tada bankrotirao, studio se također većinom bavio DOS igrama filmskih naslova poput Home Alone, Wayne’s World ili Terminator 2. Najčešće su to stvari koje gledamo sumnjivo i od njih ne očekujemo previše, no u svakom slučaju volio bih misliti kako su ovom prilikom otišli sa stilom jer su im Witchaven godine ujedno bile i one zadnje.

Dakle, o čemu se tu zapravo radilo? Ukratko, u ulozi hrabrog viteza polazite na misiju lova na zlu vješticu. Ranije sam spomenuo kako Witchaven ne bih gurnuo u koš s pucačinama, već možda “hack & slash” RPG neke vrste pošto se fokusirao na druge elemente. Witchaven je tako bio jedan od ranijih, ako ne možda i prvi 3D naslov koji je uveo “durability”, odnosno trošenje i u konačnici raspadanje oružja kojim smo raspolagali. Bilo je tu i nekoliko čarolija, poput vatrenih kugla koje smo bacali, a za liječenje su nam naravno poslužili razni napitci.

I dok smo na putu do vještice razbijali beskrajne gobline i kosture, glavni cilj svakog levela bazirao se na pronalaženju ključeva različitih boja. Klasika, znam, ali ipak je Witchaven pokušao i nešto maštovito. Prije digitalizacije neprijateljskih “sprite” sličica radilo se o glinenim figurama, a model vještice bila je jedna od zaposlenica Capstonea, odnosno živa osoba. I premda je učinio mnogo toga da se distancira od Dooma, na koncu je ipak sagledan kao još jedan od mnogobrojnih klonova. Ali zašto ga se danas rijetko tko više sjeća? Odgovor na to pitanje možda vam ponudi video niže.

Prije nego li je nestala zadnja iskra, 1996. godine su uspjeli iscijediti i nastavak Witchaven 2: Blood Vengeance u kojemu sad lovite vještičinu sestru. Osim malo bolje grafike i mogućnosti nošenja dvaju oružja odjednom, većinom je bio sasvim ista stvar. I to je ok jer to i očekujemo od nastavka, premda se ovo više dojmilo kao ekspanzija nego puni nastavak. Ono što vjerojatno nije bilo ok je da su čudovišta sada većinom bila zamijenjena s ljudskim protivnicima… Treći Witchaven također je bio u planu kako bi se zaokružila nekakva trilogija, no prije nego li se do njega došlo već je bilo prekasno. Kako nam je dvojka izgledala prisjetite se nakratko s videom ispod.

Označeno sa: ,

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?