HCL.HR

RETRO DOZA #295: Najbolja igračka zvana Nintendo

Gregor Stojev 11.11.2018.   •   5 komentara   •   Retro gaming


Prisjećamo se uzbudljivih starih dana kada smo dobili svoju prvu Nintendo konzolu, i muke koja je nekima bila tražiti ga.

Za retro dozice često većinom uključujemo neke kultne naslove, totalno zaboravljene serijale ili možda neke bizarne periferije. Ipak, svako toliko volim i malo odstupiti od standarda kako bih izdvojio nešto malo više apstraktnije. Ovoga me puta tako dopao jedan video o Nintendu na kojega sam slučajno neki dan naletio, a pošto sam toliko uživao gledajući ga, rekoh možda bi se i ostaloj ekipi dopao.

Radi se o priči koja se garant već milijun puta pričala, ali i jednoj koja je također vrijedna ponovnog prepričavanja, a to je utjecaj koji je Nintendo imao na industriju video igara tijekom osamdesetih. Dakle, ubrzo poslije velikog sloma industrije, Amerikanci su se zapitali kako to da se Nintendov mali NES pojavio niotkud i najednom postao najtraženija “igračka” za Božić 1988. godine? Kako to da Japanci i dalje rade odlične igre dok je u Americi sve propalo samo par godina ranije? Zašto ludi Amerikanci putuju preko pola Amerike u potrazi za jednoj plastičnoj kutijici na kojoj piše Zelda? I možda ono najbitnije – kako to da su klinci toliko ludi za tim? Video igre više nisu bila nova stvar, pa kako je moguće da je ovo čudo sada toliko drugačije, i toliko puta bolje?

Bolesno odličan, kakav je NES svojedobno bio naspram svih prethodnih konzola, na koncu se naravno postavlja i pitanje koliko je sve to zdravo? Odgovore na sva ta pitanja vjerojatno sada već i sami dobro znate, no tada još nitko nije imao pojma o čemu se radilo. Možda vam ovom prilikom isplivaju radosne uspomene kada ste i vi dobili svoju prvu konzolu? Pogledajte zato ipak ovu retro reportažu u kojoj se američki novinar baca na misiju razotkrivanja Nintendovih čarolija i tajni uspjeha.

Označeno sa: ,

Komentari (5)

  • Sayan

    11.11.2018 - 14:41

    Najbolja konzola svih vremena.

  • l)oolvl

    11.11.2018 - 16:58

    eh, neka druga vremena…

  • Goran1234

    11.11.2018 - 19:41

    NES me uveo gaming i još uvijek cijenim Nintendo.Još koliko/toliko rade po nekim svojim uvjerenjima.

  • moordrak

    11.11.2018 - 21:08

    NES. Super Mario 1, 2, 3, Tetris. Televizija u boji sa katodnom cijevi. Video-rekorder, kazete, video-klubovi. Da. Neka druga vremena su to bila. Krasne uspomene.

  • sedf

    11.11.2018 - 21:29

    Ironija što je Nintendo uveo u gaming,samo u obliku web igre,posle je duboko uveo u gaming sa PS2,a nikad nisam igrao God Od War,Jax I Trax i te ostale igre, samo one Naruto,Skubi du,Marvel: Ultimate Alliancea 3,Kraš 2 i Hello Kitty,pauza do 2016,pa onda kupio 2017 PS4.Pratim vas od 2013 i onda pauza do 2016,kad je počeo E3 2016.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?