HCL.HR

RETRO DOZA #296: Nabaviš igru, a uz nju gratis dobiješ skriveni demo

Gregor Stojev 18.11.2018.   •   6 komentara   •   Retro gaming


Prisjećamo se nekadašnje prakse kada nas je uz kupnju nove igre uz njezin CD mogao dočekati i gratis bonus demo nekog drugog naslova.

Distribuciju demo diskova kao takvih već smo pokrili u jednoj od ranijih dozica, zato se danas prisjećamo demo igara do kojih smo dolazili na malo drugačiji način. Isprobavanje čitavih kolekcija demo igara često je bila večer za sebe, no bilo je trenutaka kada bismo demo neke igre pronašli sasvim neočekivano. Pričam o posebnoj praksi kojom se služio uglavnom Sony, jer dok danas s lakoćom možemo preuzeti sve žive i mrtve demoe putem online usluga, konzole unazad nekoliko generacija nisu imale takvu moć.

Samim time, možda se i sjećate kako su neki konkretni naslovi na sebi sadržavali demo verzije drugih igara, često sestrinskih naslova koji su ponekad čak bili i skriveni. Primjerice, Spyro the Dragon skrivao je demo jednog drugog Sonyevog velikog platformera – Crash Bandicoot 3: Warped. Da biste njega zaigrali, na početnom ekranu Spyre trebalo se jednostavno pritisnuti kombinaciju L1 i trokut tipku, a Spyro 2: Ripto’s Rage je pak imao sličnu šifru za Crash Team Racing demo.

Također, u sasvim istom stilu treći je Crash uzvratio uslugu pa smo i u njegovom glavnom izborniku mogli ukucati ne baš toliko jednostavnu kombinaciju – gore, gore, dole, dole, lijevo, desno, lijevo, desno, kvadrat, s čime bi nas potom dočekao mali ljubičasti zmaj. Premda ovaj sljedeći nije bio skriven, Tony Hawk’s Pro Skater 2 također je imao demo za jednu drugu igru ekstremnog sporta, a to je Mat Hoffman’s Pro BMX. I stvarno, sasvim odlične ideje kako igrače zainteresirati u nešto što bi obitavalo u njihovom spektru ukusa.

No, možda jedan od najpoznatijih takvih slučajeva bio je demo koji je došao s igrom Zone of the Enders u 2001. godini za PS2, jedan od najiščekivanijih naslova ikada – Metal Gear Solid 2. Pošto je Zone of the Enders tada još bio sasvim nova stvar s veoma malo sljedbenika, mnogi su ga kupovali samo da bi se dočepali malo novog Metal Gear Solida 2. Iako je Zone of the Enders nešto kasnije s dvojkom uspio naći pošten broj vlastitih obožavatelja, danas se cijela stvar nekako pamti kao “ona neka igra koju smo dobili gratis kada smo kupili MGS 2 demo”.

Sličnih situacija bilo je tada i više. Tako se na primjer i kompanija Square jednog dana odlučila ponuditi demo za danas već legendarni Final Fantasy 7 u igri za koju nikada niste čuli – tabačinu zvanu “Tobal no. 1”. Bile su to neke zanimljive metode da se igrače namami nečemu što možda nikad ne bi uzeli u obzir. Nažalost, s vremenom su izdavači shvatili da im je pametnije za veću svotu nuditi manje, nego obratno kako je nekoć bilo, i onda sve naknadne sitnice opet naplaćivati.

Eh kakva su nam to vremena bila ljudi moji… Javite nam stoga u komentarima ispod sjećate li se vi možda kojeg takvog slučaja, i jeste li možda na takvu foru ikada kupili igru zbog nečega što je ta igra sadržavala, umjesto igranja same igre.

Označeno sa: , ,

Komentari (6)

  • mili1985

    18.11.2018 - 15:09

    Nikad nisam kupovao neku igru zbog nekog demoa. Dobio nekoliko uz tadašnji official PS magazin, mijenjao se s prijateljima i naravno dobio prvi demo disk uz kupnju PS-a.

  • Lord_Sec

    18.11.2018 - 15:24

    Kad se sitim crnih cd-ova i na njima demoa

  • Dilo_trasul

    18.11.2018 - 18:05

    Najjači demo svih vremena barem meni half Life uplink

  • Slash

    18.11.2018 - 19:54

    …kako je lijepo to bilo,iscekivano kupio časopis Hacker čitao do zadnje stranice,a onda ubacio demo CD i uzivao u demo igrama,uf kako je lijepo to bilo…

  • Raskoljnikov

    18.11.2018 - 19:54

    Tony Hawk’s Pro Skater 2 mi je jedna od najdražih PS1 igara, ali sam također jako puno vremena proveo igrajući Mat Hoffman’s Pro BMX demo. Sad kad vidim da je uz određene kombinacije moguće bilo doći i do drugih demo igara mi je malo krivo. Srećom sam ih ipak odigrao, ali u full izdanju 😀

  • DoxyTheCroat

    19.11.2018 - 13:09

    Još negdje imam kolekciju CD-a sa demoima iz različitih časopisa.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?