HCL.HR

RETRO DOZA #299: Pokemon Stadium

Gregor Stojev 09.12.2018.   •   1 komentara   •   Retro gaming


Prelazak ultra popularne Pokemon franšize u 3D svijet bio je veliki korak za odličan serijal igara, ali i za svojedobno moćnu N64 konzolu.

Prošlo je već podosta godina otkako su Pokemoni zavladali svijetom. Zahvaljujući nedavnom pojavom naziva Pokemon GO, izgleda nam da će oni ostati relevantni još dugo vremena. Naravno, vrijedi spomenuti i Nintendovu podršku franšize jer da nje nema, Pokemoni vjerojatno ne bi bili ni pola toga što jesu.

Iako većina Pokemon igara ima poteškoća u evoluciji, ovom prilikom ćemo se prisjetiti njihovog možda najvećeg koraka do sada. To je lako moguće bio Pokemon Stadium koji je s Game Boya na Nintendu 64 svoje okršaje prenio u 3D. Jedna od glavnih mehanika u igri bila je “Transfer Pak”, tj. mogućnost uvoza vaših ulova iz Game Boy igara. Preciznije Pokemon Blue, Red i Yellow.

Vaši najdraži pokemoni time bi ostali u identičnom stanju, s istom količinom zdravlja i naučenim trikovima. Glavna razlika bila je ta što ste ih sada gledali u punom 3D okruženju. Ipak, Stadium je naglasak stavio na same borbe, po mogućnosti PvP, te samim time tu nije bilo skakutanja po gradovima i miješanja s raznim čudacima koji prebivaju po kontinentima Pokemon svijeta.

Međutim, Pokemon Stadium kojega smo dobili 2000. godine zapravo je već bio Stadium 2, odnosno nastavak na Stadiuma iz 1998. koji je ostao ekskluzivnost japanskog područja. Nemojte zbog toga sada biti žalosni i misliti da ste nešto propustili. Niste, jer je taj prvi Stadium ispao polovična igra. Početnim razvojem za čitač CD-a zvan N64DD, pa naknadnom konverzijom na Nintendo 64 koja se dogodila tek nakon brojnih odgoda, prvi Stadium imao je svega 42 Pokemona, a one koje bi ste si prebacili pak ne bi imali iste poteze.

Samim time je vjerojatno da su ga se Japanci pomalo i sramili jer to nije ispao revolucionarni naslov kakvog su zamislili. Tu su grešku zato ubrzo ispravili, i ono što je slijedilo je bio pravi Pokemon Stadium sa svih 150 vrsta. Osim samih borbi, taj je imao još zgodnih stvari za ponuditi. U stilu Mario Partyja, uključivao je i nekoliko mini igara u kojima se moglo družiti četvero igrača.

Godine 2001. pojavio se i treći dio, odnosno Pokemon Stadium 2. Taj se vezao za noviju generaciju Game Boy Pokemon igara – Gold, Silver i Crystal, te je tako podržavao svih 251 postojećih Pokemona. Franšiza se potom uglavnom vraćala na klasičnu RPG recepturu, a jedini malo drugačiji naslov kojega smo kasnije vidjeli bio je Pokken Tournament za Wii U i Switch. Mi se još uvijek nadamo da će sve to jednog dana nalikovati Monster Hunteru, ali dok taj dan ne dođe, radije se nakratko prisjetimo Stadiuma u videu ispod.

Komentari (1)

  • m@rko

    09.12.2018 - 17:20

    Odrastao na ovoj igri 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?