HCL.HR

RETRO DOZA #61 – Snake

Renato Pedišić 05.05.2013.   •   5 komentara   •   Retro gaming


Današnja Retro doza ne govori o protagonistima Metal Gear igara već o naslovu kojega je vjerojatno dobar dio vas igralo na Nokijinim mobilnim uređajima, a čija povijest počinje u ludim 70-ima.

Snake, uz Tetris vjerojatno ‘najkežualniju’ igru na svijetu, dobar je dio nas u nekoj od njenih verzija zaigralo na klasičnim Nokijinim mobilnim uređajima, primjerice na slavnome 3310, 6110, 5110 i drugima.

Bili su to mobiteli na kojima je Snake bila predinstalirana igra, a poznata Nokijina kvaliteta i pouzdanost učinili su da se ti uređaji dobro prodaju, a s tim i Snake na njima masovno igra. Upravo iz tog razloga dobar je dio populacije danas uvjeren kako je igra Snake Nokijina umotvorina, ali to nije baš u potpunosti tako. Povijest igre počinje u davnim 1970-ima na arkadnim aparatima i računalima gdje se taj osnovni koncept ‘zmije’ pojavio pod drugačijim imenima i malo izmijenjenog gameplaya.

O samom gameplayu ne moramo duljiti – u igri upravljate zmijicom koja hranjenjem točkicama, voćem i insektima raste te u ograničenom prostoru igrač mora što duže izbjegavati konačnu sudbinu u kojoj zmija sama sebe ugrize za rep. Na tu su temu kroz vrijeme nastale različite varijacije od kojih je najpopularnija ipak ostala ona klasična Snake igra u svom najjednostavnijem obliku.

1976. godine pojavila se prva varijacija na danas poznatu Snake igru pod nazivom Blockade. To je bila arkadna igra u kojoj se igrač mogao pomicati u četiri smjera uvijek ostavljajući liniju iza sebe, a cilj igre je bio nadmudriti protivnika kako bi on pogodio vaše prepreke prije nego vi njegove. Nakon nekoliko varijacija od kojih se jedna pojavila i na popularnom Atariju 2600, prva punokrvna Snake igra pod nazivom Worm se pojavila 1978. godine na TRS-80 računalu da bi se portovi igre kasnije pojavili i na Commodore PET-u te na Appleu II.

Prvi mobilni telefon sa Snakeom bila je Nokia 6110, a čovjek koji je igri nadjenuo njeno najpoznatije ime bio je Taneli Armanto, dizajner u Nokiji. S tog je aspekta istina da je Snake originalan Nokijin proizvod, ali Armanto nije učinio ništa više od prilagodbe već ranije poznatog, ali nerazvikanog koncepta. Dolazak Snakea na Nokijine mobilne uređaje dogodio se 1997. godine, a od tada je Nokia imala kontinuitet izdavanja Snake igara čije su verzije izlazile pod imenima: Snake, Snake II, Snake Xenzia, Snake EX, Snake EX 2, Snakes, Snake III i Snakes Subsonic.

29. studenog 2012. godine Muzej suvremenih umjetnosti u New Yorku neslužbeno je deklarirao Nokijin Snake kao umjetnost proglasivši igru jednom od 40 igara koje muzej želi u budućnosti nabaviti kao eksponate.

Ako imate želju danas zaigrati originalnu Snake igru, a niste u vlasništvu nekog od klasičnih Nokijinih mobilnih uređaja, možete ju zaigrati i na modernim Android i iOS aparatima, a pripremili smo vam i video pokazuje upravo taj spoj klasike i moderne tehnologije – originalni Snake na novom iPhone uređaju.

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (5)

  • Zealot

    05.05.2013 - 16:36

    Nokia 3310 cista legenda od telefona NEUNISTIV,a ako zelite moze posluziti i kao oruzje…..bolje nokiom 3310 nekog potrefiti u glavu nego flasom staklenom….:)

    • gamerman

      @Zealot, 05.05.2013 - 16:38

      Morao sam vaditi oruzani list za ovaj telefon lol

  • liam

    05.05.2013 - 18:25

    Bez problema otvara pivu,TESTIRANO!

  • GamerIN_HD

    06.05.2013 - 10:46

    Legendarna!

  • LudiMax11

    08.05.2013 - 22:55

    Ova igra me je spasila …zadnja 3 mjeseca vojnog roka…straža,šuma,dosada. Nokia u ruke i deri po cjeli dan.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?