HCL.HR

RETRO DOZA #65 – Povijest E3 sajma, prvi dio

Renato Pedišić 03.06.2013.   •   2 komentara   •   Retro


E3 2013 odvijat će se od 10. do 13. lipnja, a kako bismo ga što bolje obilježili odlučili smo posvetiti dvije retro doze isključivo tom sajmu i njegovoj važnosti u gaming svijetu.

Electronic Entertainment Expo kojega najbolje znate po skraćenici E3, godišnji je sajam industrije videoigara na kojemu se redovito okuplja sama krema gaming svijeta – od proizvođača, izdavača, vlasnika kompanija do cijenjenih svjetskih gaming novinara. Za razliku od nekih drugih sajmova interaktivne zabave kao što je primjerice Gamescom, E3 je ekskluzivno rezerviran za prije navedena zanimanja budući da široj publici nije dozvoljen ulazak na sajam. Za posjećivanje sajma trebate proći kroz proceduru Entertainment Software Associationa koji od vas zahtjeva potvrdu o pripadanju nekoj od “kasti” gaming industrije, odnosno “mainstream” novinara.

Ali kad upadnete na sajam imate što za vidjeti – paviljoni i paviljoni najslađih gaming iskustava koje ćete u životu okusiti i kojima se po iskustvu približava jedino Gamescom na koji vas mi i ove godine vodimo. No, krenimo malo na povijest E3 sajma kojom se ova Retro doza bavi. Znate li kada se održao prvi E3?

Prvi Electronic Entertainment Expo održan je 1995. godine u Los Angeles Convention Centru (LACC) gdje se najčešće i nastavio održavati uz tek nekoliko iznimki. Prvi E3 važna je točka za povijest industrije videoigara, između ostaloga i zbog toga što je 95-ta godina označila Sonyjev ulazak u natjecanje s iskusnim velikanima Segom i Nintendom. Iako je PlayStation na japanskom tržištu izašao u prosincu 94-te, E3 je Sonyju bio važno mjesto za prezentaciju svoje prve konzole svjetskoj publici. Sega je na prvom E3-ju nastupila sa svojom moćnom novom konzolom imena Sega Saturn i to s vrlo ludim reklamama koje možete vidjeti u videu ispod.

Nintendo je tada na eventu prezentirao svoj novi proizvod – Virtual Boy koji će se kasnije pokazati velikim tržišnim neuspjehom. Na njihovu sreću na tadašnjem E3-ju bilo priče i o njihovoj Ultra 64 konzoli koja će kasnije postati Nintendo 64, uređaj koji je Nintendu pridobio dobar dio kolača te generacije. SNK se na E3 sajmu pojavio sa svojim Neo Geo CD-om, upotpunivši tako bogatu postavu prvog E3-ja koji je od tad postao bitnim mjestom okupljanja i sukobljavanja najboljih proizvoda gaming industrije. Neke od najreprezentativnijih igara prezentiranih na sajmu te godine bile su Battle Arena Toshinden, Ridge Racer, Panzer Dragoon, Virtua Fighter, i D, survival horror puzzle avantura za 3DO, Sega Saturn, PlayStation i MS-DOS.

E3 1996 nije počeo u nimalo slabijem ritmu od prethodnika. Nintendo je otkrio Nintendo 64 i Super Mario 64, Capcom je predstavio prvi Resident Evil, Namco je pokazao Tekken 2, Naughty Dog svoj prvi Crash Bandicoot, a Eidos svoj prvi Tomb Raider. Na sajmu 96-te godine po prvi puta je prikazan Epicov Unreal Engine, ali bez gameplaya, a Blizzard je pokazao ranu fazu razvoja svojega nadolazećeg hita StarCraft. Na drugom E3-ju prikazan je i najočekivaniji RPG tog vremena – Final Fantasy VII koji će kasnije prirasti srcu najvećem broju hardcore fanova tog serijala.

Prva i posljednja japanska verzija E3-ja održana je 1996. godine pod sponzorstvom TV Asahija, Sonyja, Sege i Nintenda. No od tri velika igrača gaming industrije tadašnjeg doba jedino je Nintendo na kraju održao prezentaciju na sajmu budući da su se Sega i Sony u zadnji tren povukli uz različita objašnjenja. Postava prezentiranih igara je također bila slaba te je japanski E3 postao neuspjehom radi kojega slični eventovi nisu organizirani ni u Kanadi ni u Singapuru, iako je tada o njihovoj organizaciji bilo govora.

Treći američki E3 održan je u Atlanti u saveznoj državi Georgiji, a na njemu su prezentirana dva od najpoznatijih shootera današnjice – Half-Life i Unreal. E3 te godine nije bio obilježen samo tim pucačinama već i drugima kao što su: Sin, Daikatana, Prey, Quake II i Star Wars Jedi Knight: Dark Forces II. No nisu se samo pucačine prikazivale na trećem E3-ju budući da je Hideo Kojima te godine prezentirao početak svojega životnog djela – prvi Metal Gear Solid.

Superman igra koja je izašla 1999. godine također je prezentirana na E3-ju 1997 da bi kasnije bila smatrana jednom od najgorih igara svih vremena. Druge igre prikazane na sajmu možete vidjeti u zanimljivom i pomalo kritički nastrojenom videu koji vam ostavljamo ispod.

I to je sve od današnje Retro doze koja obrađuje povijest E3 sajma od 1995. do 1997. godine. Sljedećeg tjedna vam se vraćamo s drugim dijelom doze koji će se osvrnuti na E3 sajmove koji su se održali 1998., 1999. i 2000. godine.

E3 2013 s nama ćete moći pratiti na forumu gdje ćemo po običaju otvoriti poseban podforum i teme za diskusiju sa svim informacijama o velikim konferencijam. Tako ćete moći s posvjedočiti stvaranju novog poglavlja gaming povijesti kojega pišu Microsoft, Sony i Nintendo. Tko zna, možda nam se ove godine opet pridruži i Sega budući da tiha šuškanja daju naslutiti kako bi se taj nekadašnji ogromni gaming igrač opet mogao uključiti u posao proizvodnje konzola s projektom imena Sega Spectrum. Informacije oko svega toga su poprilično nategnute, nije im baš za vjerovati, ali tko zna – E3 je uvijek pun fantastičnih iznenađenja.

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (2)

  • buby8992

    03.06.2013 - 14:08

    Prvi glas ovo sa Segom. Nevjerujem da je to istina. Mislim da će Sega samo pokazati ove ekskluzivne igre za Nintendove konzole koje su najavili. btw. Što je sa Steamboxom? Nešto se je šuškalo oko toga prije, a sada odjednom ni traga ni glasa.

  • l)oolvl

    10.06.2013 - 22:57

    zanimljivo – u drugom videu se može vidjeti kontroler za PS1 sa gljivama koje dosta nalikuju ovima na PS4

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?