HCL.HR

RETRO DOZA #72 – Pokemon RPG igre, drugi dio

Renato Pedišić 21.07.2013.   •   3 komentara   •   Retro gaming


Iz Kanto regije selimo u Johto i upoznajemo novu generaciju Pokemona kroz Gold, Silver i Crystal Pokemon igre. Čitate drugi dio naše Retro doze o serijalu koji je dobar dio nas uveo u RPG žanr.

Oni koji vole prvu generaciju Pokemona često su ljubitelji i sto džepnih čudovišta iz druge generacije. Sjetimo se samo Totodilea, Wobbuffeta, Houndoura, Lugie, Ho-oha i ostatka ekipe koja nas je uveseljavala u Pokemon animeu, ali i u igrama Pokemon Gold, Silver te Crystal. To su bili čistokrvni nastavci originalnih Pokemon RPG-ova čija je najveća novina bila nadopunjenost raznolikim dodatnim aktivnostima unutar igre, što je produžavalo njihov vijek trajanja i količinu zabave.

Pokemon Gold & Silver dvije su igre koje su identične po ogromnom broju stvari, ali zbog Nintendove politike izlaze u dvije verzije s ponešto drugačijom postavom Pokemona. Oba su naslova izašla 1999. godine u Japanu za Game Boy Color, da bi se na europskom tržištu pojavile dvije godine kasnije, u travnju 2001. godine.

Zanimljiva stvar kod ovih igara je to da su razvijane kako bi bile kompatibilne i s Game Boyom i s Game Boy Colorom, što se ostvarilo u Japanu gdje je na cartridgesima jasno bilo naznačeno kako se radi o „Dijeljenom cartridgeu za Game Boy i Game Boy Color“. Ove su se igre pojavile i na Nintendovom DS-u kao Pokemon HeartGold i SoulSilver naslovi čiju zajedničku recenziju možete pročitati na našem portalu.

Osim što su ove igre zadržavale mogućnost spajanja i razmjene Pokemona međusobno, bile su i unazad kompatibile, što znači da su vlasnici Golda i Silvera bez problema svoj Pokedex mogli puniti i Pokemonima iz Red, Blue, odnosno Yellow igara.

Što se tiče novih mogućnosti koje su ove igre donijele u svijet Pokemon RPG-ova, valja spomenuti sat koji je u skladu s pravim vremenom, sposobnost Pokemona da nose stvari, posebne eventove, nove iteme, specijalizirane Poke lopte, posebno rijetke Shiny Pokemone, mogućnost ponovne borbe s pobijeđenim Pokemon majstorima, razmnožavanje Pokemona i slično. Bile su to igre koje su dodatno unaprijedile osnovno Pokemon iskustvo na najbolji način.

Sva poboljšanja prepoznala je i publika pa su ove verzije do 2010. godine zabilježile prodajne rezultate od 23 milijuna prodanih primjeraka. Prodaju je pospješila i dobra riječ kritike koja je bezrezervno obasipala ove naslove hvalom kakvu su i zaslužili, a odlična prodaja i kritička prihvaćenost bili su povod za još jednu igru baziranu na drugoj generaciji pokemona – Pokemon Crystal.

Pokemon Crystal je Game Boy Color igra koja je zapravo unaprijeđena verzija Pokemon Gold i Silver igara. U Japanu se pojavila 2000. godine da bi se u Europi pojavila tek godinu kasnije, u studenom 2001. Za razliku od prethodnika, igra je punokrvni Game Boy Color naslov, neigriv na originalnom Game Boyu.

Crystal zadržava sve osnovne strukture Gold i Silver igara, ali sadrži i neke dodatke. To je bila prva Pokemon igra koja je igraču omogućila odabir spola svojega Pokemon trenera, a uz glavnu priču u igri su postojale i dvije manje – jedna o legendarnom Pokemonu Suicuneu, druga o Unownima.

I ovaj je naslov dobro primljen od kritike i publike te je na Game Rankingsu postigao kumulativnu ocjenu od 80%, bez obzira što je dobar dio stručnjaka igri zamjerao na očitom manjku noviteta u odnosu na Gold i Silver naslove. Video koji smo odabrali za danas prikazuje kako uhvatiti legendarnog Suicinea pa uživajte i ne zaboravite – moraš skupit sve!

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (3)

  • tajger

    21.07.2013 - 19:35

    Zaboravili ste spomenuti dvije regije te epic battle s Redom na Mt. Silver 😀 Najbolji događaji mog djetinjstva.

  • Budoka

    21.07.2013 - 19:54

    Kad se sjetim svog prvog susreta sa red, a potom i gold verzijom suze mi krenu. Neprocjenjivo.. :')

  • iggyyy

    23.07.2013 - 12:03

    Uhvatio sam ga sa great ball xd

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?