HCL.HR

RETRO DOZA #95 – Dark Seed serijal

Renato Pedišić 29.12.2013.   •   0 komentara   •   Retro gaming


Za današnju dozicu pripremili smo vam nešto neobično – osvrt na dvije psihološke horor point and click avanture čiji je najbizarniji uspjeh što su glavnog dizajnera strpale u ustanovu za mentalno poremećene.

Cyberdreams Interactive Entertainment bio je izdavač i proizvođač videoigara smješten u vrućoj Kaliforniji koji se specijalizirao u žanru avantura. Njihova posebnost bila je izrada igara u suradnji sa slavnim imenima iz svijeta fantasyja, horora i znanstvene fantastike, bilo da se radi o piscima, umjetnicima ili dizajnerima. Jedan od njihovih najpoznatijih projekata je slavni I Have No Mouth, and I Must Scream, ali i Dark Seed serijal koji je inspiraciju crpio iz djela Hansa Rudolfa Gigera, dizajnera koji se proslavio kroz suradnju na filmovima iz serijala Alien.

Prvi Dark Seed je izašao 1992. godine za Amigu, DOS, Amigu CD32 i Macintosh, a kasnije su napravljeni i nešto lošiji portovi za Segu Saturn i PlayStation koji su izašli isključivo na japanskom tržištu. To je bila psihološka horor point and click avantura smještena u svijet koji ima svoju mračnu i svjetlu stranu koju glavni lik Mike Dawson otkriva kad mu mračne sile iz svijeta tame usade vanzemaljski embrio u mozak. Nakon toga njegov cilj postaje uništiti to Tamno Sjeme kroz uništenje drevnog izvora moći.

Ono što je izdvajalo Dark Seed od ostalih point and click avantura bilo je vremensko ograničenje unutar kojega je igrač morao djelovati, a koje je stavljalo ogroman pritisak na njega. Pritisak je bio stavljen i na Mikea Dawsona, ovoga puta ne glavnog lika već glavnog dizajnera igre, koji je navodno tijekom procesa izrade ove igre poludio, završio u mentalnoj ustanovi, a potom otišao iz gaminga da bi snimao epizode serije “Pod istim krovom”.

Dark Seed je po stranici Gametrailers.com sedma najstrašnija igra ikad napravljena, a kultni status joj je pobjegao iz ruku zbog silnih bugova koji su uništili iskustvo većini igrača. Trailer igre pogledajte u nastavku, a ako vam se sviđa mogli biste provjeriti abandonware stranicu Abandonia putem koje možete besplatno preuzeti igru.

Nastavak Dark Seeda uslijedio je 1995. godine te je radnjom popratio nove avanture protagonista Mikea Dawsona u svijetu inspiriranom dizajnom H. R. Gigera, a napisanom od strane Raymonda Bensona koji će kasnije postati autor James Bond knjiga. Igra je izašla za Microsoft Windows 3.x, Segu Saturn i PlayStation s tim da su konzolaške verzije opet izašle isključivo u Japanu.

Zanimljiva je informacija kako nastavak igre svoju priču gradi na urbanoj legendi o događajima koji su zadesili producenta Mikea Dawsona pa tako njegov imenjak, glavni lik Mike Dawson, također doživljava slom živaca te se vraća u svoj rodni gradić kako bi spasio svoj um. No, zlo iz prve igre se vraća te se Dawson opet mora boriti protiv njega. Ako Mike kojim slučajem umre tijekom prolaska igre otvara se mogućnost za alternativni završetak u kojem nije uspio spasiti Zemlju, ali on nije napravljen u klasičnoj maniri “game overa” već je razrađen kao stvarni završetak.

Video koji ostavljamo u nastavku opisat će vam detalje igre, u jednoj mjeri ukvariti završetak prvog Dark Seeda, ali ako to možete podnijeti očekuje vas zanimljiv i nadasve informativan videozapis. Kao i Dark Seed, i Dark Seed 2 se može besplatno preuzeti preko Abandonije pa ako vas zanima igra iskoristite tu mogućnost.

I to je to od Dark Seed serijala. Nakon izlaska drugog nastavka serijal je napušten, više zbog propasti proizvođača i izdavača Cyberdreamsa, a manje zbog tog što je igra bila nekakav neuspjeh. Veću je slavu naravno stekao I Have No Mouth, and I Must Scream, ali i Dark Seed serijal drži posebno mjesto u žanru point and click avantura koje je, nadamo se, dobro obilježeno ovom našom posljednjom Retro dozom u 2013. godini.

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?