HCL.HR

Riješena je velika prepreka igranju na Linuxu – popularne multiplayer igre moći će se igrati na SteamDecku

Zoran Žalac 25.09.2021.   •   3 komentara


Tehnologije za detekciju varalica Easy Anti-Cheat i BattleEye podržavat će operativne sustave Linux, odnosno Wine i Proton rješenja u njima, što je odlična vijest za gamere.

Valve je prije nekoliko godina napravio značajan pomak u populariziranju gaminga na operativnom sustavu Linux. Predstavili su tako Proton sloj koji je poslužio za igranje igara za Windows direktno iz Linuxa. Naravno da to nije isto što i nativno rješenje, pa je samim time daleko od idealnog po pitanju performansi. Međutim, takvog pomaka s gamingom na Linuxu nije bilo godinama.

Jedan od najvećih izazova Valeovog plana za igre na Linuxu ipak je bio u tome što anti-cheat sustavi za multiplayer igre nisu bili kompatibilni s Linuxom, odnosno Protonom. Pa kad je Valve rekao da će njihov prijenosni PC zvan Steam Deck moći pokrenuti sve igre na Steamu, bilo je upitno hoće li se to odnositi na multiplayer hitove poput Apex Legendsa, Rusta, Fall Guysa i sl. Nekoliko mjeseci prije dolaska Steam Decka doznali smo odgovor – brojne multiplayer igre trebale bi se moći izvoditi na Linuxu, tj. SteamOS-u.

Naime, najavljeno je kako će vrlo popularni alati Easy Anti-Cheat i BattleEye u budućnosti biti kompatibilni s Protonom. Ti alati koriste se u brojnim multiplayer igrama kao što su Fortnite, Rainbow Six Siege, PUBG: Battlegrounds, Dead By Daylight, DayZ, Ark, Arma, Halo: The Master Chief Collection, Knockout City, Paladins, Outriders, New World… I sve te igre po prvi put će se moći igrati preko Linuxa… ako developeri tako odluče.

Naime, preduvjeti za kompatibilnost su ispunjeni, ali podrška neće biti automatska nego će svaka igra pojedinačno morati dobiti “zeleno svjetlo”. Srećom, developeri tvrde da to ne bi trebao biti problem, odnosno da takvo što ne bi trebalo zahtijevati puno posla s njihove strane.

Dakako, Easy Anti-Cheat i BattleEye nisu jedini alati koji se koriste protiv varanja. Druga specifična anti-cheat rješenja na Linuxu do daljnjega neće biti podržana, npr. Valorantov Vanguard anti-cheat, a vjerojatno i nadolazeći anti-cheat za Call of Duty igre.

Komentari (3)

  • Dajsikeks

    25.09.2021 - 10:56

    Ček zaš im je toliko dugo trebalo onda ako developeri kažu da je lagano

    • Zoran Žalac

      @Dajsikeks, 25.09.2021 - 11:14

      Anti-cheat rješenja koje developeri najčešće koriste su “iznajmljena” i sami developeri ne prilagođavaju ta anti-cheat rješenja različitim sustavima – to rade kreatori/vlasnici tih anti-cheat alata. Tako da je na njima bilo da srede podršku za Linux i Proton, a ne na developerima igara. Koliko razumijem, kod Protona je to bilo posebno tricky jer iz jednog sustava igraš igru za drugi sustav, što je samo po sebi “sumnjivo” i otežano u kontekstu kako anti-cheat sustavi detektiraju razne pokušaje varanja i zaobilaženja sustava protiv varanja. Jedan od razloga zašto ranije nije bilo većeg interesa da se to riješi vjerojatno je taj što je broj korisnika Linuxa relativno zanemariv za takvo što. Ali sad kad stiže atraktivan uređaj koji “out of the box” koristi Linux kao svoju bazu, pretpostavljam da se na to gleda malo drugačije. Milijun prodanih Steam Deckova bi npr. značilo potencijalnih +1 milijun korisnika Linuxa. Jest da će ih većina instalirati Windowse na Steam Deck, ali tek treba vidjeti hoće li biti ikakvih konkretnih prednosti u korištenju SteamOS-a/Linuxa u tom slučaju.

  • Demon90

    25.09.2021 - 20:06

    Moram baš vidjeti dali mi multiplayer u Halo radi na linuxu.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?