HCL.HR

Roblox je još jednom optužen za izrabljivanje djece

Zoran Žalac 14.12.2021.   •   3 komentara   •   Industrija videoigara


Istraga ekipe s kanala People Make Games otkrila je pomalo zastrašujuće prakse koje se događaju na platformi Roblox, a tiču se nesigurnog okruženja za djecu.

Roblox je platforma o kojoj se u gaming medijima ne piše često iz razloga što je orijentirana prema mlađim uzrastima igrača. No, radi se tu o užasno popularnoj platformi za kreiranje igara koja broji više od 200 milijuna mjesečno aktivnih igrača. I po svemu sudeći, to nije jedina stvar vezana uz Roblox za koju se može iskoristiti riječ “užasno”.

Prije četiri mjeseca ekipa s YouTube kanala People Make Games objavila je alarmantan video u kojemu su podijelili svjedočanstva nekoliko mladih developera s Robloxa. Tim je videom između ostaloga naglašeno kako su šanse da developer preko Robloxa zaradi “ozbiljan novac” zapravo astronomski male, suprotno marketingu same platforme. Uz to je navedeno kako je Roblox bez ikakvog sustava regulacije totalno netransparentan oko toga koliki postotak zarade developeri igara uopće mogu dobiti od svojih kreacija.

Prakse opisane u spomenutom videu izazvale su zgražanje među profesionalnim developerima, a video je pogledan više od 900 tisuća puta. Ako niste, svakako ga pogledajte ispod.

Četiri mjeseca kasnije, People Make Games objavio je nastavak priče nakon što su ih iz Robloxa tražili da uklone originalni video. Istraživanjem su došli do još alarmantnijih spoznaja koje sugeriraju da je Roblox izrazito nesigurno mjesto i može odvesti do još gore eksploatacije maloljetnih developera.

Ukratko, igre na Robloxu sada više ne rade individualni developeri, nego grupe developera koje se okupljaju izvan same Roblox platforme, najčešće na Discordu. Problem je u tome što Roblox nema nikakvu nadležnost nad time niti ikakve alate kojim bi osigurali sigurnost svojih korisnika.

U videu se također ističe problem moderacije sadržaja na Robloxu, za koji sami korisnici kažu da ne funkcionira kada je to potrebno, a funkcionira onda kada nije potrebno. Možda najšokantniji dio istraživanja vezan je za tržište precijenjenih predmeta u igri, kao i crno tržište na kojemu se zaobilaze Robloxove provizije, a samim time i sve regulacije oko sigurnosti korisnika.

Robloxovi su predstavnici sudjelovali u ovoj istrazi, ali su uglavnom pružili standardne odgovore, bez ulaženja u srž pitanja i bez preuzimanja odgovornosti.

Komentari (3)

  • Matonio

    14.12.2021 - 20:41

    A gluposti pa niko ih ne tira da rade

  • pleto

    16.12.2021 - 08:26

    Djeca mi igraju stalno taj roblox, imamo hrpu igara a oni 95% vremena igraju roblox. Sinu mi je čak i hakiran prvi acc pa je morao pravit novi, nismo ga uspjeli vratit pa je morao pravit novi.

  • Nijam Kaj

    17.12.2021 - 08:25

    Smješno je uopće takve ljude nazivati “developerima” , glup marketing robloxa koji im se obio o glavu. A ovi koji se zale, po njihovoj logici je yt još gore mjesto izrabljivanja a svejedno ga koriste za svoje videozapise. Tamo isto ljudi (nebitna dob) gledaju videozapise, a ponekad objavljuju videozapise i za njih budu mizerno malo placeni bez ikakve transparentnosti. Još je gore što yt ne nudi nikakav program za uredivanje videa, a roblox daje na besplatno koristenje svoj engine i premade modele, teksture i hrpu stvari.
    Zakljucak: drama i filozofiranje oko gluposti.
    Ako im se ne sviđa koliko su placeni neka koriste neki drugi engine, neka naprave igru (ako to mozemo uopce nazvati igrom) takve kvalitete i neka ju naplacuju pa ce vidjeti koliko im se isplati ta opcija.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?