HCL.HR

Rockstar blokirao snimke 28 godina starih materijala iz GTA igara

Zoran Žalac 22.08.2022.   •   2 komentara


Jedan od osnivača studija koji je razvio franšizu Grand Theft Auto požalio se kako je Rockstar blokirao objavu njegovog radana YouTubeu i Twitteru.

Rockstar Games je prilično osjetljiva firma kad je u pitanju njihov serijal Grand Theft Auto. Dobro su poznate njihove bitke protiv modding zajednice, a sada je jedan bivši developer GTA serijala doznao koliko Rockstar štiti svoju zlatnu koku.

Mike Dailly, jedan od osnivača DMA Designa (tvrtke koja je kasnije postala Rockstar), požalio se kako mu je Rockstar blokirao objavljene materijale vezane uz prvu GTA igru, uključujući i snimku njezinog razvoja. Dailly je tako sa svog YouTube kanala morao ukloniti dva videa u kojima je prikazivao temelje prve GTA igre, tj. izometrijski sustav rendriranja (o kojemu smo pisali 2019.). Također je morao ukloniti i dokument s projektnim planom za igru Race ‘n Chase na čijim je temeljima GTA nastao.

Premda Rockstar kao vlasnik GTA franšize zakonski ima pravo blokirati ovakve stvari, ostaje pitanje zašto se time uopće zamaraju. GTA je danas najpoznatija franšiza u industriji videoigara i toliko se promijenila od svojih ranih dana da baš nitko nema koristi od izučavanja 28 godina starih materijale. Na kraju krajeva, prvu se GTA igru nigdje ne može ni kupiti.

U ovoj je situaciji posebno ironično to što se objava materijala blokira čovjeku koji je bio zaslužan za nastanak Grand Theft Auta. Kako kaže Dailly: “Developeri bi uvijek trebali smjeti pokazati svoj rad, pogotovo nešto što je staro 28 godina!”

Komentari (2)

  • SanKa

    22.08.2022 - 09:26

    koji govnari…

  • 312AE

    22.08.2022 - 11:36

    Opet je vrijeme za gamingcrash , previše su ti veliki publisheri uzeli maha u svemu!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?