HCL.HR

Rusi zbog nogometa tuže Twitch i žele ga kompletno blokirati u Rusiji

Zoran Žalac 17.12.2019.   •   2 komentara   •   Zanimljivosti


Treći najveći pružatelj internetskih usluga u Rusiji odlučio je podići tužbu protiv tvrtke Twitch te se nadaju da će tu njihovu streaming platformu zabraniti u Rusiji.

Mutna je budućnost interneta u Rusiji, a pod prijetnjom je sada i dostupnost popularne streaming platforme Twitch. Naime, ruska tvrtka Rambler Group odlučila je podići sudsku tužbu kojom od Twitcha traže odštetu od 2,9 milijardi dolara, kao i potpunu blokadu streaming platforme na području Rusije.

Interesantno, povod tužbi zapravo nema veze s gamingom koji je osnovni sadržaj na Twitchu. Sporno je što su neki korisnici Twitcha u Rusiji emitirali prijenos utakmica engleske Premier lige, čime je povrijeđeno ekskluzivno pravo prijenosa koje za Rusiju drži upravo Rambler Group. Kako stoji u tužbi, takvo što se dogodilo više od 36 tisuća puta.

Iz Twitcha su poručili kako oni sami ne postavljaju sadržaj na svoju platformu i ne mogu provjeravati svako kršenje prava. Također su poručili kako im nisu poslani detaljni dokazi o kršenju prava već samo slike stranica bez specifičnih datuma.

Iako će Rambler Group imati težak posao u svojoj namjeri da blokiraju Twitch u Rusiji, valja napomenuti da takvo što nije nemoguće. Prije dvije godine tvrtka Gazprom Media tako je u Rusiji blokirala platformu DailyMotion.

Komentari (2)

  • Strahinja Radonjic

    17.12.2019 - 21:56

    Žele da naprave svoj internet tj. da ga centralizuju, sad bi Twitch da ugase u svojoj državi. Koji je njima đavo?

    • moordrak

      @Strahinja Radonjic, 18.12.2019 - 01:39

      Ne treba im razlog. Veliki su, samodostatni, bogati i brane svoje interese. Oni već imaju svoj “internet”, svoje kopije uglavnom svih velikih zapadnjačkih servisa i kompletno neovisnu mrežnu infrastrukturu koju u slučaju potrebe mogu glatko odvojiti od ostatka svijeta. Imaju i državno kontrolirane regulatorne agencije, što će ga reći, od nedavno su svi ISP-ovi na području ruske federacije dužni implementirati državno propisani sustav nadzora u svrhu centralizirane kontrole prometa.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?