HCL.HR

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat – najstabilniji Stalker u serijalu

Zoran Žalac 05.02.2024.   •   3 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije 14 godina lansirana je zadnja igra iz originalne S.T.A.L.K.E.R. trilogije, zvana Call of Pripyat.

Originalni je S.T.A.L.K.E.R. postavio čvrste temelje za buduće igre, ali njegov X-Ray engine nije bio baš najstabilniji na svijetu. Tek je dolaskom igre Call of Pripyat, na današnji dan prije 14 godina, sve nekako sjelo na svoje mjesto. Tehnički najispeglaniji dio serijala napravio je brojne pomake te je i dan danas najugodniji Stalker za igranje.

Konkretno, Call of Pripyat bio je prvi Stalker koji je podržavao izvedbu u DirectX 11 načinu rada, a u vrijeme kad se pojavio nije bio hardverski zahtjevan poput svojih prethodnika. Nadalje, Call of Pripyat došao je s dorađenim sučeljem koje je bilo informativnije nego u prethodne dvije igre i to je uvelike pomoglo gameplayu da bude tečniji.

U ovom dijelu igrali smo s novim protagonistom zvanim Major Degtyarev, koji je imao zadatak pronaći nestalu ekspediciju u Zoni. Radnja se odvijala nakon događaja Shadow of Chernobyla, a postapokaliptičnu Zonu predstavila nam je kroz tri regije, od kojih je naslovni grad Pripyat bio najdetaljniji. Vrebali su nas ondje novi protivnici, uključujući mutante kao što su Chimera i Burer.

U ovom dijelu igrali smo s novim protagonistom zvanim Major Degtyarev, koji je imao zadatak pronaći nestalu ekspediciju u Zoni.

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat lansiran je ekskluzivno za PC platformu i ostao je ekskluziva svih ovih godina. Iako su u to vrijeme bili popularna DLC proširenja, Stalker ih nikada nije dobio. Bio je to zadnji dio serijala i prošlo je čitavo desetljeće prije nego smo dočekali najavu ZA S.T.A.L.K.E.R 2.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (3)

  • Val24

    05.02.2024 - 11:05

    Možda instaliram ako budem imao volju.

  • Crow89

    05.02.2024 - 12:13

    Dobra igra, nema šta

  • monacor

    05.02.2024 - 18:50

    Chernobil i Clear sky sam prelazio nekoliko puta sa različitim modovima, a ovaj Pripyat nikad nisam završio.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?