HCL.HR

Saudijska Arabija masivno ulaže u gaming, iskeširali milijardu dolara za 8% dionica Embracera

Zoran Žalac 08.06.2022.   •   13 komentara   •   Industrija videoigara


Tvrtka Savvy Gaming Group uložila je oko milijardu dolara u švedsku grupaciju Embracer, što je još jedna u nizu velikih investicija iz konzorcija koji je u vlasništvu Saudijske Arabije.

Nismo daleko od budućnosti u kojoj bi države mogle imati svoje interese u industriji videoigara. Naime, Saudijska Arabija je ove godine postala jedan od najvećih ulagača u tvrtke koje proizvode videoigre. Postali su tako vlasnici 5% dionica tvrtki Nintendo, Capcom i Nexon, imaju 33% dionica tvrtke SNK, a sada i 8.1% dionica grupacije Embracer, pod kojom se nalazi THQ Nordic sa stotinama franšiza u svom vlasništvu. Investicija u Embracer Group je friška i u monetarnom kontekstu vrijedi milijardu dolara.

Treba reći da Saudijska Arabija kao država nije izravni ulagač  i pregovarač u ovome. Sve to ide preko tvrtke Savvy Gaming Group, koja se financira iz Investicijskog fonda Saudijske Arabije, a to je konzorcij u vlasništvu same države, odnosno njezinog vladara princa Mohammeda bin Salmana. Drugim riječima, novac dolazi iz fonda koji se koristi za ulaganje u raznoraznim sektorima, od energetike preko zrakoplovstva do informacijskih tehnologija.

Što to uopće znači za industriju videoigara? Kako se već pokazalo – izdašna financijska ulaganja. Fond za javna ulaganja Saudijske Arabije jedan je od najvećih i najbogatijih na svijetu.

Naravno, tu je i druga strana priče – pitanje što se u budućnosti događa kad jedna država ima udio u tvrtkama koje proizvode videoigre? Slično se pitanje postavljalo kad je ranije ove godine isti konzorcij preuzeo engleski nogometni klub Newcastle United. Klub je bio prodan tek kad je konzorcij Saudijske Arabije dostavio dokaz da država ne namjerava kontrolirati klub u svom vlasništvu.

Investicije Saudijske Arabije nekima su sporne i zbog činjenice da se radi o državi koja je često kritizirana zbog kršenja ljudskih prava, što su optužbe koje oni odbacuju i nazivaju lažnima. Razna ulaganja tako se mogu gledati i kao taktika kupovanja oprosta, tj. poboljšavanja imidža pomoću novca. Gdje god se istina nalazila u cijeloj priči, sigurna je samo jedna stvar – ovo neće biti zadnja investicija Saudijske Arabije u svijetu gaminga.

Označeno sa:

Komentari (13)

  • Arcer

    08.06.2022 - 11:44

    Treba oprati negdje novce od nafte jel 😄

    • DjokaBA

      @Arcer, 08.06.2022 - 12:15

      Zbog cega bi prali novac od nafte..

    • Arcer

      @DjokaBA, 08.06.2022 - 14:59

      Mah, neke misli nevezane za gaming. Uglavnom, tko zna, mozda ugledamo Prince of Saudi Arabia: Oils of Times 😄 kad nam već Perzija šteka 🤔

    • Demon90

      @Arcer, 08.06.2022 - 15:12

      A mislim nije to ni tako loša ideja ono umhesto po dvorcu i slicnome penjemo se po bušotinama.

  • Fenner

    08.06.2022 - 12:38

    Dobro, a šta će oni igrati kad se kod njih sve cenzurira, a svi znamo što je danas u modi, pa tako i u gejmingu?

  • SPGamerAzrael

    08.06.2022 - 12:39

    Kad kupe Ubisoft i jos neke, pa svi zenski glavni likovi i NPC moraju nosit hijab 😂😂😂 Lara Croft Halal Version ( pre order red-gold niqab outfit )

  • Emexs

    08.06.2022 - 18:36

    Da hoce Netflix kupiti da smanje malo LGBT 🤣(Nemam nista protiv ali mrzim kad mi se nesto na silu gura u prvi plan )

    • undisputed_kiki

      @Emexs, 08.06.2022 - 19:53

      Hbo max je za netflix trash institucija

    • Emexs

      @undisputed_kiki, 08.06.2022 - 20:47

      Ma znam, samo navika i onako sam kontao preci na neki drugi servis .

  • Darac83

    08.06.2022 - 21:44

    Naravno, svjesni su da će novac od nafte presušit prije ili kasnije i treba investirat pare dok ih ima…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?