HCL.HR

Sony će za PlayStation VR 2 navodno raditi igre koje će se moći igrati izvan VR-a

Zoran Žalac 04.08.2021.   •   9 komentara   •   Industrija videoigara, Tehnologija


Ako je vjerovati neslužbenim informacijama, Sonyjeve igre za sljedeći PlayStation VR uređaj neće biti VR ekskluzive.

Sony je jučer developerima igara navodno održao prezentaciju sljedeće generacije PlayStation VR uređaja. Neslužbeno je potvrđeno ono što je i prije bilo neslužbeno: da će uređaj koristiti OLED ekrane rezolucije 2000×2040 po oku te da će imati vidno polje od 110 stupnjeva.

Nova je informacija da će sljedeći PlayStation VR dolaziti u paketu s pratećim kontrolerima. To je očekivana vijest, ali je svejedno prvi put da ju čujemo i važna je za naglasiti jer prvi PSVR nije u svim izdanjima dolazio s kontrolerima.

Međutim, najzanimljivija neslužbena informacija vezana je za igre. Navodno će se Sony ovoga puta fokusirati na visokobudžetne igre za PlayStation VR – ali to neće biti VR ekskluzive.

Navodi se kako će Sonyjeve igre za PSVR2 biti hibridne – moći će se igrati u virtualnoj stvarnosti, ali i na klasičan način preko TV-a. I navodno će se kupnjom takvih igara dobiti i VR verzija i standardna verzija igre te će se moći preuzeti i instalirati odvojeno jedna od druge.

Ako vam je apstraktan pojam hibridne igre, to su vam naslovi kao što su Resident Evil 7 ili Star Wars Squadrons – igre koje se mogu igrati i u VR-u i klasično, te su u oba slučaja sadržajno i funkcionalno identične igre.

U slučaju dosadašnjih Sonyjevih igara za prvi PSVR nije bilo hibridnih – oni su radili isključivo VR igre poput Blood & Truth te Astro Bot: Rescue Mission koje se nisu mogle igrati bez VR headseta. Poneke igre imale su zasebne VR modove (npr. Gran Turismo Sport), ali nisu bile hibridne jer nisu nudile sav svoj sadržaj u VR modu.

Razlog zašto hibridne igre nisu brojnije jest taj što ih je teže dizajnirati tako da budu funkcionalne i u VR-u i na klasičan način, tj. s dva različita sustava kontrole. S druge strane, jasno je zašto se Sony za PSVR 2 odlučuje za ovakav potez – više im se isplati.

PlayStation VR je dodatak koji ne može raditi samostalno i samim time nije interesantan toliko velikom krugu kupaca koliko sama PlayStation konzola. U pravilu će uvijek više ljudi kupiti samo PlayStation konzolu nego i konzolu i VR uređaj. Stoga u Sonyju ne žele ograničiti svoje igre na manji krug vlasnika VR uređaja nego ih nastoje paralelno ponuditi daleko većem broju vlasnika PS5 konzole.

Komentari (9)

  • SonOfZeus

    04.08.2021 - 12:33

    Kupio VR i iskoristio ga svega desetak puta. Prodao ga za samo soma kuna uz palice, kameru i dvije igre.

    • PppPP

      @SonOfZeus, 05.08.2021 - 01:42

      Kad?

    • SonOfZeus

      @PppPP, 05.08.2021 - 14:51

      Nedavno

    • PppPP

      @SonOfZeus, 05.08.2021 - 16:54

      ne, mislim, kad te itko pita? 🙂

  • Junejkas

    04.08.2021 - 12:44

    Evo mogu dodati i Kona sto je hcl igro isto ima vr mod

    Mada super je sto mozemo imati vise igara za igrat a da ne moramo samo s vr

  • Skoropazao665

    04.08.2021 - 12:46

    PS4 prodat u 100+ miliona a PSVR u 2-3 milona zašto bi iko ulagao i trošio pare u igre koje se mogu igrati samo u VR

  • bacvaman

    04.08.2021 - 12:49

    Ovo je odlična vijesti i navodno da PSVR2 neće imati BC, ali će ponuditi remastere nekih PSVR1 igara. Tako da bi za mene bilo zakon da ponude remastere za Astro Bot Rescue Mission, Blood & Truth, WipEout Omega Collection, Moss, Everybody’s Golf,…i nove igre Astro Bot 2, Gran Turismo 7, Blood & Truth 2,…Svejedno, kupujem na izlasku.

  • Lazy

    04.08.2021 - 15:06

    Pa to je to, napravi igru koju ce svi kupovati a moze se igrati sa i bez VR-a, i parice dolaze na sve strane.

  • crolink07

    04.08.2021 - 15:25

    Imam osjećaj da će se većinom bezvezne igre moći igrati i u VR-u.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?