HCL.HR

Sony ima jako dobru ideju za demo igre na PlayStationu 5

Zoran Žalac 22.11.2019.   •   6 komentara   •   Tehnologija


Demo verzije igara mogle bi se u budućnosti vratiti u neobičnom izdanju. Ako se ostvari Sonyjeva ideja, demo verzije pravit će sami igrači.

Nekad davno, prije dvadesetak ljeta, igre su dobivale svoje demo verzije uz koje ih se moglo isprobati prije kupnje. Demo verzije postoje i danas, ali su ih većinom zamijenila beta testiranja, vremenski ograničena isprobavanja i slično. Razlog za to je jednostavan: tvorci igara na taj način ne moraju trošiti vrijeme radeći zasebno demo izdanje.

No, što bi bilo kad bi demo verzije igara pravili sami igrači?

To je pitanje temelj za Sonyjev patent koji je registriran ranije ove godine, potencijalno za PlayStation 5 konzolu. Prema toj ideji, igrači bi sami u igrama mogli odrediti dionicu koju žele demonstrirati drugima putem svojevrsne snimljene pozicije, samo za dijeljenje putem cloud gaminga, tj. streaminga. Na taj način drugi bi igrači mogli isprobati određene dijelove igara koje nemaju u svojoj kolekciji.

No, to je tek jedan dio ideje. Drugi dio je da bi se ove “demo verzije” mogle isprobati i bez posjedovanja PlayStation (5) konzole. Zamislite to ovako: snimite određeni dio igre, odnesete kontroler kod prijatelja koji nema konzolu, spojite kontroler na internet i potom on može igrati isti taj dio igre.

Nije još sasvim jasno u kojoj bi ovo mjeri sve bilo ograničeno. Na primjer, možda možete snimiti do pet minuta gameplaya pa ga “posuditi” nekome drugome. Možda za pristup demo verziji treba biti pretplaćen na uslugu PlayStation Now. Svejedno, ideja je zasigurno odgovor na sličnu opciju koju u planu ima Google Stadia. Naime, takozvani State Share funkcionirao bi vrlo slično, ali razlika bi bila u pretpostavci da bi snimljene pozicije iz igre mogli koristiti samo oni koji igru već imaju u svojoj kolekciji.

Bilo kako bilo, ovo je za sada samo patent i ne mora značiti da će se ikada materijalizirati kao stvarna funkcionalnost PlayStation konzole ili usluge. Ipak, morate priznati da bi bilo interesantno kad bismo na PC-u, Android TV-u ili nekom drugom uređaju u kombinaciji s DualShock kontrolerom mogli na brzinu isprobati neku igru.

Označeno sa: ,

Komentari (6)

  • vragec25cro

    22.11.2019 - 17:25

    Ovo im dobra ideja,sad samo da vidimo šta ce biti od toga.

  • U.M.O

    22.11.2019 - 17:48

    Dobra teorija,sad treba da vidimo praksu.Sony još nije ispunio obećanje za skidanje samo jedan dio igre,kako će tek ovo?

    • Zoran Žalac

      @U.M.O, 22.11.2019 - 18:20

      Ma je… sigurno su bile barem dvije igre koje si mogao skinuti samo jedan dio.

    • U.M.O

      @Zoran Žalac, 22.11.2019 - 18:54

      Jeste,ali nije postao popularno

  • funky0308

    23.11.2019 - 13:31

    Zanimljivo..onaj tren kada igre u potpunosti prijedju u cloud gamepad ce postati konzola i hrpetina novih mogucnosti i ideja moze krenuti. Da su mobiteli prakticniji i da mogu posluziti kao kontoleri bilo bi sve skupa jos jednostavnije i lakse prijenosno ali ne bih to bas volio, barem ne kako sam izgledaju ti “kontoleri”. Mozda jednoga dana dobijemo i holo projektore u mobitelima pa igramo igre preko 5g mreze .. borbe nekakve, svaki mob ima svoj lik i borbe kroz holo projekcije mogu poceti 🙂

  • Chimichangas

    28.11.2019 - 19:11

    Srecom pa danas postoji youtube i nema potrebe neke za demo igricama. Zato su se valjda i ukinule

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?